Főkép




Lizz Wright
1980. január 22-én látta meg a napvilágot a Georgia állambeli Hahira városában. Korán kapcsolatba került a zenével, hiszen a papa a helyi templom zenei vezetője volt. Így egyenes út vezetett számára a templomi kórusba.
Később érdeklődése egészen más műfajok - R&B, jazz és blues - felé fordult. Ennek megfelelően „iskolázta” a hangját is.

Első sikereit 2000-ben érte el, miután csatlakozott az In The Spirit névre hallgató jazz-formációhoz. A csapat sikere ellenére később mégis a szólókarrier mellett döntött. 2002-ben szerződést kötött a Verve kiadóval.
Az együttműködés első gyümölcse 2003 tavaszán ért be a Salt címet viselő debütáló album formájában.

Az idei évben megjelent The Orchard 11+1 dalt tartalmaz, melyek többségét az énekesnő és az együttes gitárosa, Toshi Reagon közösen jegyzi. Ezen kívül az albumra olyan jól ismert kompozíciók is felkerültek, mint az „I Idolize You” (Ike Turner) és a „Thank You” (Jimmy Page-Robert Plant).

A 12 felvétel között mindenféle megfordul: van itt blues, jazz és R&B, minden, ami számít. Liz mindegyikben maradandót tud alkotni, és ami talán a legfontosabb: sokoldalúsága ellenére a zenének megvan az a karaktere, amitől az egész egységessé és egyedivé válik.

Mindegyik dalban élvezhetjük az énekesnő kifinomult, intuitív, mély érzelmi hátteret sugalló előadásmódját és azt az atmoszférát, ami szinte kizárólag csak a színes bőrű vokalisták védjegye.

Liz szimpatikus, szép hanggal, egzotikus arccal, érző lélekkel és dalszerzői-előadói tehetséggel megáldott művész, aki egyszerű és természetes, minden mesterkéltséget nélkülöző dallamokkal képes „kiszolgálni” a nagyérdemű közönséget.

A sok muzsikust és énekest megmozgató produkciót, a The Orchardot csak egyszer kell valahol, valakinél meghallani, és utána biztos bekerül a CD a gyűjteményünkbe, Liz hangja pedig a szívünkbe.

Ha egy csepp szerencséje van az énekesnőnek, akkor a „My Heart” című száma slágerlistás lesz, nagyobb közönségsikert biztosítva számára. Véleményem szerint ezen az úton kéne továbbmennie, mivel az efféle húzós, zsigerileg ható szerzemények nagyon jól illenek a hangjához és a zenéjéhez egyaránt. – a szerk.

Előadó:
Lizz Wright - ének

Közreműködők:
Chris Bruce - akusztikus gitár, elektromos gitár, basszusgitár
Toshi Reagon - akusztikus gitár és háttérvokál
Oren Bloedow - akusztikus gitár, elektromos gitár, basszusgitár
Glenn Patscha - háttérvokál
Kenny Banks - piano
Larry Campbell - mandolin
Ben Petrowsky - dobok
Larry Eagle - dobok
Joey Burns - akusztikus gitár, elektromos gitár, basszusgitár, cselló
Catherine Russel - háttérvokál
Josette Newsam - háttérvokál
Chocolate Genius - háttérvokál
The Southside Horns - trombita

Randy Blythe - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Coming Home
2. My Heart
3. I Idolize You
4. Hey Mann
5. Another Angel
6. When I Fall
7. Leave Me Standing Alone
8. Speak Your Heart
9. This Is
10. Song For Mia
11. Thank You
12. Strange

Diszkográfia:
Salt (2003)
Dreaming Wide Awake (2006)
The Orchard (2008)
Fellowship (2010)