FőképAz észak európai zenészekre mindig is jellemző volt, hogy produkcióikat valami különleges atmoszféra lengi körül.
Ezt az északias hangulatot igen nehéz szavakban definiálni. De, egy vakteszt során 100 ismeretlen lemez közül igen nagy pontossággal ki lehetne választani a kontinensünk északi feléről származókat.

A mostani lemezajánló szempontjából célországunk Dánia. Itt él és alkot a 25 éve a pályán lévő Anders Bergcrantz.
A 46 éves muzsikus az elmúlt évek számtalan vendég-fellépése mellett hat saját albummal is dicsekedhet. Legutóbbi korongja About Time címmel került a zenei piacra a tavalyi évben.

A repertoár 9 track-ből áll, ebből hetet szerzőként, kettőt pedig (az „About Time” és a „Solo/Duo Ad Libitum”) társszerzőként jegyez Bergcratz.
Az említett két nyúlfarknyi szám kivételével a komponista gáláns módon bánik a műsoridővel. A 6-9 perces számok kellő kibontakozási lehetőséget kínálnak minden muzsikus számára.

A lemezen ugyanúgy helye van a lírai hangvételnek (pl. a „While My Horn Gently Weeps”), mint a sodró lendületnek (pl. „Chief Sitting Bull”).
Ez utóbbi számnál érezhető, hogy maximális hőfokon ég a banda: igen fürge és életteli a zongora, lendületes a basszus, magával ragadó a ritmus és fúvós szekció.

A „dán különítmény” új lemezén végigpróbál mindent, amit csak lehet. Mély átélésű játékuk nem mindennapi élményt kínál a hallgatóságnak. Produkciójuk úgy marad kívül a divatos irányzatokon, hogy közben magába olvasztja azok erényeit - mintegy szintetizál.

Mindent összevetve az About Time egy korrekt, szépen kidolgozott album telt hangzással, és mesteri egyéni produkciókkal.

Az együttes tagjai:
Anders Bergcrantz - trombita
Vincent Nilsson - trombita
Lasse Lundström - nagybőgő
Jacob Karizon - zongora
Lennart Gruvstedt - dobok

A lemezen hallható számok listája:
1. Dedication
2. Pavo
3. That`s Nice, Don’t Stop
4. Chief Sitting Bull
5. About Time
6. While My Horn Gently Weeps
7. Cochise
8. Solo/Duo Ad Libium
9. Runeberg

Diszkográfia:
Opinions (1985)
Touch (1986)
In This Together (1995)
Anders Bergcrantz Q /Live/ (1998)
Twenty Four Hours (1999)
About Time (2007)