Főkép

Ami jó száz esztendővel ezelőtt H. G. Wells olvasói számára még egyértelműen fantasztikumnak hatott a Dr. Moreau szigetében, az mára mindössze karnyújtásnyira lévő lehetséges valóság. Michael Crichton pontosan ezt a lehetőséget, az állatok emberi tulajdonságokkal való felruházásának problémáit boncolgatja regényében.

Ám Crichton hősei nem szörnyűséges sebészeti beavatkozások szülöttei, hanem transzgenikus lények: állatokba ültetett emberi gének kiszámíthatatlan tulajdonságokkal bíró teremtményei. Mint amilyen a beszédre és gondolkodásra is képes papagáj, Gerard, a Dave nevű empánz (ember-csimpánz hibrid) fiú, egy több nyelven káromkodó, vadon élő orángután, valamint az éjszaka lilás fénnyel világtó tengeri teknősök.

A regény vezérfonalát mégsem önmagában az ebből a nóvumból levezethető változások alkotják, hanem a BioGen, egy genetikai kutatásokat végző cég megbuktatására tett kísérletek. A cég ugyanis jogtalanul, bár bíróság által megítélten használja Frank Burnet rákkal megvívni képes génjeit.

Ugyanez a cég egy úgynevezett érettség gént is piacra készül dobni, ám az embereken először véletlenül végzett - ebből is következően illegális - kísérletek szinte előre megjósolható módon komoly komplikációkhoz vezetnek, ami akár a cég kereskedelmi és tudományos hitelébe is belekerülhet.

A regény harmadik fő szála Henry Kendall génkutató félresikerült kísérletének eredményét, a Dave névre hallgató, már-már teljesen emberi csimpánzkölyök megmenekítésével és az ő emberi társadalomba való beilleszkedésével járó viszontagságokat követi nyomon.

Az alapos utánjárással megalapozott, valóban tudományos fantasztikum azonban nem csupán a genetikai kísérletek erkölcsi és jogi kérdéseit veti fel (a Jurassic Parkból és Az elveszett világból jól ismerten kereskedelmi monopólium-ellenes, alig leplezetten tanító éllel), hanem a thriller bevett elemeivel kiszínezve tálalja az amúgy is érdekfeszítő történetet.

Michael Crichton írói képzelete, technikai felkészültsége, svungja Az Anroméda-törzs óta semmit sem kopott, sőt, ha lehetséges, még izgalmasabban, magával ragadóbban ír. A következő ugyanúgy letehetetlen, akár A Da Vinci-kód, vagy Dan Brown bármely más műve, és ugyanolyan komolyan elgondolkodtató, akár a legjobb Asimov- vagy Bradbury-regények. A techno-thrillerek kedvelői biztosan nem csalódnak benne.