Főkép

Rim Banna
a zárt és titokzatos arab zenei világba viszi el a hallgatót. Kicsit úgy érezzük magunkat, mintha a modern 1001 éjszaka meséibe csöppentünk volna. A zenei repertoár igen változatos - a paletta a palesztin népdaloktól (pl. a „The Night Has Fallen Down”), a modern dalokon keresztül a hindu himnuszig („A Prayer”) terjed.

Ez utóbbi érdekessége, hogy ezt a lemez többi felvételétől eltérően nem Norvégiában, hanem Indiában rögzítették. A korong egyediségéhez nagymértékben hozzájárul az, hogy a dalok a zenei életben kevésbé megszokott nyelven, arabul hangzanak el.

Az album zenei stílusa nehezen behatárolható. Mivel a folk, a klasszikus zenei és a jazz elemek is keverednek benne ezért talán a sok mindent „elnyelő” világzenei dobozba lehetne elhelyezni.

Az összhangzást tekintve a megszólalás lágy és kellemes, határozottan van benne valami andalító, de koránt sem álmosító.
A muzsikusok által teremtett atmoszféra pontosan olyan, mint amilyen egy lírai album esetén „elvárható”. A sokféle hangszer közül egyik sem szól ki, hanem egy precízen összerakott szövetet alkotva veszik körül a lágy hangú Rim Bannát.

Az énekesnő által képviselt stílus talán azért vált olyan népszerűvé az utóbbi években, mert képes ellenpontozni napjaink túlpörgő világát.
Segít feloldani a bennünk felgyülemlett feszültséget. Hangja és előadásmódja akár szelíd gyógymódnak is tekinthető. Nincs falromboló hangerő és nincsenek fülsértő effektek. Amit kapunk az egy emberi, barátságos, ugyanakkor magában is sok titkot rejtő előadás.

Az együttes tagjai:
Rim Banna - ének
Eivind Aarseth - gitár
Gjermund Silset - nagybőgő és basszusgitár
Leonid Alexeienko - akusztikus gitár
Rune Arnesen - dobok és ütősök
David Wallumroed - billentyűsök

A lemezen elhangzó számok listája:
1.The Hymn Of The Sea
2. The Night Has Fallen Down
3. The Light Gown Of Soul
4. Seasons Of Violet
5. The First Rain
6. Beith Allah
7. I’ll Come To You Daisy Like
8. After You Left
9. The Dream
10. A Prayer
11. The Weeping Of The Rose

Diszkográfia:
Jafra (1985)
Your Tears, O Mother (1986)
The Dream (1993)
Qamar Abu Leileh (1995)
Mukagha (1996)
Al Quds Everlasting (2002)
The Mirrors Of My Soul (2005)
Seasons Of Violet (2007)