FőképBár ezen ajánló tárgya nem újdonság, azt hiszem érdemes a reflektorfényt ráirányítani erre a lemezre, hátha valaki még nem ismeri!
A név mögött ugyanis egy nem kis kaliberű és kvalitású zenész rejtőzik, aki tehetségét már több lemezen és zenekarban bizonyította.
Ő pedig nem más, mint Kevin Moore, akit leginkább a Dream Theater eredeti billentyűseként ismerhettünk, és aki az együttes legnagyszerűbb lemezein klimpírozott, de megfordult a Fates Warning nevű együttesben is vendégzenészként, a két zenekar legtehetségesebbjeivel pedig egy közös projektet is összehozott OSI néven.

A Dream Theateres időkben mindenki meggyőződhetett róla, hogy Kevin igen nagy tehetség és remekül ért hangszeréhez, csak sajnos kicsit háttérbe szorult írói minőségében. Aztán az Awake-n végre egy teljes dalt ő jegyezhetett.
Ez volt a nagyszerű „Space-Dye Vest”, ami kissé eltért a többi szerzeménytől, de nem kevésbé volt része a lemeznek és annak az egész csodának.
A Chroma Key (ami Kevin szólóprojektje) pontosan ezt a vonalat viszi tovább, amit akkor és ott hallhattunk, a You Go Now pedig az egyik legjobb teljesítménye.

Érdekes hallgatnivaló a Chroma Key, főleg a Dreames lemezek, vagy a Fates Warning ismeretében, mivel teljesen más zenei és technikai megoldások vannak rajta. Igazából még a rockzenei kategóriába sem sorolható be és valójában nincs is zenekar, hiszen Kevin egyedül felel mindenért.

Zenéjében nyoma sincs az öncélú magamutogatásnak, a témahalmozásnak, ezzel szemben a hangsúlyt az érzelmekre, a hangulatra és a dalokra helyezi. A zene alapvetően elektronikus, ennek ellenére mégis emberi és őszinte, egyáltalán nem gépies.

Kevin egyébként énekel is, és bizony nem is rosszul. Bár nincs óriási hangterjedelme, de ehhez a zenéhez tökéletesen illik. Ennek tudatában igen visszafogottan, kissé talán egysíkúan, de kellemesen dalol, hangját remekül használva az érzelmek kifejezésére.
Ami pedig meghaladná képességeit, azt a rá jellemző módon rögzített beszédfoszlányokkal, és samplerekkel egészíti ki, ami már szinte védjegyévé vált, erről azonnal felismerhető.

A nagy progresszív művekkel ellentétben itt a dalok egyszerűek, rövidek, sokszor csak egyetlen téma ismétlődik és leginkább afféle nyugtatóként hat az egész.
Már a nyitó és szomorkás „Get Back in The Car” igen kellemes kezdés, nyugodt és kellemes atmoszférával rendelkezik és szép billentyűs megoldások vannak benne.

Az ezt követő ritmusosabb „Another Permanent Address” egy szintén nagyon kedves darab, felszabadult és szinte már vidám, de azért mégis komoly.
A „Nice to Know” egy nagyon belassult, gyönyörű dal, szinte simogatja az ember lelkét. Szép zongorás betétek és már-már álmodozós billentyűs aláfestés jellemzi, az ének és a szöveg pedig csak még inkább elmélyíti ezt a melegséget.

Nagy kedvencem még a „When You Drive”, ami szintén nagyon lassú és nyugodt, több hangot és beszédet is hallhatunk benne, ezen kívül egy lágy női énekhang is feltűnik. Talán soha nem hallottam még ennél nyugtatóbbat.
Maga a téma is figyelemreméltó, érdemes figyelni a szöveget!

Kiemelkedő még az „Astronaut Down”, ami egy groove-os, izgalmas darab nem kevés pszichedeliával, ami egyébként az egész lemezre jellemző. De a lemez többi tétele is nagyon érdekes, legtöbbjük igen pihentető, nyugalmas és kellemes hallgatnivaló.

A Chroma Key igazi finomság, remek háttérzene egy kis lazításhoz. Csodálom ezt az embert, mert egyedül is sikerült olyan modernizált, mégis emberi zenét gyártania, ami teljesen egyedi, minden kategórián felüli, hangulatos és egyáltalán nem öncélú, ajándék a hallgatóságnak.

Nem kevés bátorság kellett egy ilyen új területen kísérleteznie. Remélem, ezzel az írással sikerült egy kicsit népszerűsítenem és másoknak is felkeltenem az érdeklődését, akik remélhetőleg hasonlóan hozzám megtalálják benne azt, amit én találtam!
Akit egy kicsit is kíváncsivá tett ezen ajánló, annak ajánlanám a Chroma Key weboldalát, ahol a teljes diszkográfiába és Kevin egyéb projektjeibe is bele lehet hallgatni.

A lemezen hallható számok listája: :
1. Get Back In The Car
2. Another Permanent Address
3. Nice to Know
4. Lunar
5. When You Drive
6. Subway
7. Please Hang Up
8. Astronaut Down
9. You Go Now

Diszkográfia:
Dead Air For Radios (1998)
Colorblind (1999) kislemez
You Go Now (2000)
Graveyard Mountain Home (2004)