FőképMár az első képkocka után sejtettem, itt bizony valami egészen egyedülálló dologgal fogok szembesülni. Pár másodperc, és valamilyen megmagyarázhatatlan varázslat hatása alá kerültem. Hiszen ez „csak” egy zenei DVD! Nem, ez jóval több annál.

Előre is elnézést, rajongó vagy mifene vagyok, nem valószínű, hogy „objektíve” tudok nyilatkozni erről az alkotásról. ’91 óta tartom számon a Pearl Jam-et, mint az egyik olyan zenekart, melynek zenéje többet jelent számomra egyszerű, szívemnek tetsző muzsikánál.

Azon nem kell meglepődni, hogy olasz címet kapott a DVD. A 2006 májusában cím nélkül megjelent album ismét előtérbe hozta az együttest, amely a debütálás után úgy döntött, Olaszországba indul, egy öt állomásos turnéra. Erről a koncert-körútról hozták össze ezt a remekbeszabott filmet.

Mind az operatőrök, mind a vágó és nem utolsó sorban a rendező tökéletes munkát végeztek. Egyszerűen gyönyörűen fényképezték végig a filmet. Nekem valahogy meghitt hangulatot árasztott a képi világ. (A kedvencem, amikor egy pocsolya tükröző felületében látható a színpadon zenélő együttes.)
A zenéről pedig mit is mondhatna az ember, ha kedvenceit hallhatja, tökéletes minőségben? Nagyjából ennyit: nagyon jól szól a korong.

A koncertfelvételeken kívül, a számok közötti szünetek képei bepillantást engednek a Pearl Jam életébe. Elkísérhetjük őket városnéző túráikra, egy kis utcazenélésre vagy akár bekukkanthatunk Eddie Vedder énekes-gitáros szobájába.

Akárcsak a film, a DVD tokja sem mondható szokványosnak. Kartonpapírból van és leginkább egy keményfedeles könyvre hajaz. Belül, a korongon kívül egy fotóalbum található, amelyre bízvást merem mondani, hogy művészi képeket tartalmaz.
Elég csak egy pillantás vetni rájuk, gondolatban máris visszarepülünk a filmbe és elönt bennünket az a szavakkal nagyon nehezen leírható, felemelő érzés.

Úgy érzem, valahogy több lettem, valami pluszt kaptam a film megtekintése által. Nehéz ezt leírni vagy akár beszélni is róla: át kell élni, érezni kell. És ez a „valami” az elsőtől az utolsó képkockáig árad felénk.
Mindenkinek, akinek valamit is jelent/jelentett a Pearl Jam, szívből ajánlom.

Az együttes tagjai:
Jeff Ament - basszgitár
Matt Cameron - dob
Boom Gaspar - orgona
Stone Gossard - gitár
Mike McCready - gitár
Eddie Vedder - ének, gitár

A DVD-n ellhangzó számok listája:
Severed Hand
World Wide Suicide
Life Wasted
Corduroy
State of Love and Trust
Porch
Even Flow
Better Man
Alive
Blood
Comatose
Come Back
Rockin’ in the Free World

Bónusz:
A Quick One While He’s Away — w/ My Morning Jacket
Throw Your Arms Around Me
Yellow Ledbetter

Diszkográfia:
Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Immagine in cornice (2007) DVD
Backspacer (2009)

Kapcsolódó írás:
Martin Clarke: Pearl Jam