FőképMég mindig nehéz az élet tizenévesen. Ez az állapot lakóhelytől független, de van némi köze az iskolába járáshoz és a szülőkhöz. Legalábbis a kortárs ifjúsági regények ezt sugallják.

A következő nemzedék cseppet sem szabványos képviselőjeként Chloë regéli el nekünk történetét, különösképp azokra a hetekre összpontosítva, amikor addig nyugodt élete tizenöt évesen megváltozik.

Csonka családban él, kettesben édesanyjával, de esetében nem a létszám okozza a problémát, illetve nem a megszokott apanélküliség hatása a serdülő lélekre effektus, és nem is a szigorú, mindentől féltő anyagi aggódás teszi kibírhatatlanná a napjait.

Ennél sokkal durvább a helyzet: a kedves mama ugyanis irtózik az öregedéstől, ezért napjait úgy éli, mintha még mindig tini lenne.
Megszállottan követi a divatot az öltözködésben, a zenében, a szórakozásban és minden egyébben is.
Számára nem az okoz gondot, hogy mennyi srác legyeskedik lánya körül, hanem az, hogy Chloë miért nem pasizik, a komolyabb fejleményekről nem is szólva (és ez nem vicc részéről).

Egyszóval pokollá teszi lánya életét, aki nem tudja hova bújjon Európa legöregebb tinédzsere elől, ha valahol összetalálkoznak a városban. Egyébként szeretik egymást, csak természetük nem egyezik.
Ráadásul barátnői is azzal szekálják Chloë-t, hogy mikor lesz már szerelmes. Bah.

Ki törődik a szerelemmel, amikor érdekes elfoglaltság suliba járni, dolgozatokat írni és a többi. Merthogy Chloë szereti az iskolát, a matekot és a többi tárgyat is. Nem igazán érti mi olyan különleges a fiúkban, de abban reménykedik, hogy ő kimarad ebből.
Elvégre róla mintázzák a Totál Átlag lány szobrát, és ha kis szerencséje van, akkor a pattanásai mögé bújva átvészeli ezeket az éveket. Legalábbis ez a terve a közeljövőre.

Az 1956-ban született Christian Bieniek – miután kiélte zenei ambícióit – könyvírásra adta a fejét. 2005-ben bekövetkezett haláláig, röpke tizenkét év alatt megírta életművét, ami kizárólag gyermek és ifjúsági regényekből áll.
A Szűz jegyében?! utolsó történetei közül való, és talán ennek köszönhetően egy kiforrott írót ismerünk meg általa, aki nem csak a felnőtteket ismeri alaposan, hanem a tinédzsereket is (nem véletlen a kötet eleji ajánlás, ami lányának szól).