Főkép

Az Iron Maiden a napokban kezdi világkörüli turnéját Mumbai-ban, Indiában. A zenekar örömmel jelenti be, hogy a világ legnagyobb stadionjai és fesztiváljai között, fellép Budapesten 2008. augusztus 12-én, kedden, a Sziget nulladik napján.

A közelgő ‘LIVE AFTER DEATH’ koncert DVD megjelenéséhez kapcsolódóan ez a turné, melyet ‘SOMEWHERE BACK IN TIME- WORLD TOUR 08’ néven hirdetett meg az együttes, leginkább a 80-as évek legendás hangzás- és képi világát éleszti újjá. Mind a repertoár, mind a színpad berendezése az 1984-85-ös ‘Powerslave’ turné egyiptomi motívumokkal tarkított produkciójára épül. Vitathatatlanul ez lesz a legfelemelőbb és leglátványosabb show, melyet a zenekar eddig előadott és természetesen mind az 1986-87 és SOMEWHERE IN TIME’ turné meghatározó elemei, mind a cyborg Eddie is fontos szerepet kap benne.

Steve Harris, a zenekar basszusgitárosa így nyilatkozott: “Budapest egy nagyon szép város és mindig élveztük az ottani bulikat, már a kezdeti turnék alkalmával is. Óriási, hogy a ‘Live after Death’ DVD kapcsán ugyanazt a hangulatot teremtjük újjá, mint a 80-as években. Nagy élvezet minden egyes turné kapcsán ugyanazokat a számokat más-más megközelítésből játszani, és ez nem csak számunkra, de a közönség számára is friss és érdekes élményt jelent. Szerintem az egyiptomi motívumokkal díszített ‘Powerslave’ show egyszerűen lenyűgöző volt, alig várom, hogy újra lássam.”

A Maiden-mánia a világ számos országában egyre erősödik, ahogy a 2008-as világkörüli turné állomásaira egyre fogynak a jegyek. A Sao Paolo-i 42 000 férőhelyes Palmeiras stadionba egy hét alatt fogytak el a jegyek; Mexikóváros 22 000 fős Sportarénájába rekordnak számító 4 nap alatt keltek el a belépők, minek következtében áthelyezték a koncertet a 48 000 fős Foro Sol Stadionba. Bogotában, ahol már az első napokban rekordméretű eladások voltak, a 30 000 fős Simon Bolivar parkba 10 nap alatt fogytak el a helyek és így kibővítették a területet, hogy az 50 000 fő befogadására legyen képes. Sydneyben és Melbourneben, a 14 000 férőhelyes stadionokba a jegyek kevesebb mint fél óra alatt fogytak el; 25 000 rajongó Chilében és Costa Ricában azonnal rávetette magát a jegyekre és győzködik a szervezőket, hogy egy újabb turnéállomást iktassanak be a környéken, hogy minél többen láthassák a showt. 14 000 férőhelyes stadionokba Los Angelesben, New Yorkban és Torontóban már hetekkel a fellépés előtt elfogyott az összes jegy. Nyárra, mikor a Maiden Európába jön, már összesen 125 000 jegy fogyott el 2 órával a koncerthelyszínek meghirdetése után, úgy hogy tavaly három stadionfellépése volt a zenekarnak Svédországban és Finnországban. Mindenesetre a 2008-as turné, mely augusztusban, Assen-ben ér véget, igen jelentősnek ígérkezik a zenekar életében.

Különlegesnek számít, hogy a zenekar egy átalakított Boeing 757-essel utazik, mely az egész csapatot és 12 tonna cuccot szállít városról-városra. A ‘SOMEWHERE BACK IN TIME’ turné három fő részre oszlik: az első turnészakaszt a február 1-i, mumbai-i koncert nyitja, melyet ausztrál és japán fellépések követnek, majd Los Angelest érintve mennek tovább Mexikóba, első alkalommal Costa Ricába, és Columbiába, ezek után Brazíliába, Argentínába, Chilébe, Puerto Ricoba, New Yorkba és végül Torontóba érkeznek március 16-án. A 45 napos első szakaszban közel 400 000 rajongónak fog játszani a Maiden 21 városban, 10 országban, közel 50 000 mérföldet repülve nagyrészt az énekes, az Astraeus légitársaság kapitánya, Bruce Dickinson irányításával.

A második szakasz május közepétől június közepéig tart észak-amerikai állomásokat érintve. A harmadik szakaszban pedig Európa jelentős stadionjaiba és fesztiváljaira látogat el a zenekar. A teljes turnét tekintve közel másfél millió rajongónak – köztük immár a magyar fanoknak is - lesz lehetősége, hogy megtekintse az Iron Maiden-t 2008-ban.

Forrás: Sziget.hu