Főkép

Az idén 50 éves Roddy Doyle egy nagyszerű, Booker-díjas ír író, akinek Barrytown trilógiája (The Commitments, A méregzsák, A mozgóbüfé) sokak kedvence idehaza is, bár lassan ideje lenne az újra kiadásoknak (annál is inkább, mivel állítólag megírt hozzá még egy részt). Ebben a dublini proli Rabbitte család viszontagságos és mókás életével ismerkedhetünk meg (vagy legalábbis közülük kerül ki a főszereplők egyik-másika), de írt ezeknél borúsabb, komolyabb dolgokat is (nem mintha nem lenne ború és komolyság a trilógiában), mint amilyen a Henry csillaga, amiről nemsokára szintén írok. És írt ezeknél még idétlenebb könyveket is – a mesekönyveit. Amilyen cikkem tárgya is.

Első gyermekkönyve magyarul A vihogik címmel jelent meg. Ennek több szereplője ismét felbukkan a Rover megmenti a Karácsonyt című regénykében. A címbéli Rover az előbbiben még Csibész volt (hja, más a kiadó meg a fordító), de újfent Brian Ajhar mókás illusztrációi segítik Doyle fergetegesen poénos meséjének befogadását.

A sztori a címből kitalálható, de aki még nem olvasott Doyle-tól semmit, azt alkalmasint huncut orcánlegyintésként érheti az író vérbő humora, aminek akkor sem szab gátat, ha gyerekeknek ír. Az alapszituáció is elég nevetséges: Rudolf, a Télapó híres rénszarvasa pont Karácsony előestéjén (amit felénk Szentestének hívnak) beteget jelent, így szegény öreg vörössubásnak új szánhúzó után kell néznie.

Csakhogy a többi szarvas nem elég jó ám, a husky-k, malamutok, szamojéd spiccek és egyéb szánhúzó kutyafajták valamiért nem jutnak eszébe, s végül Rovert, a külsőleg sovány és csapzott, amúgy minden hájjal megkent ír farkaskutyát kéri fel eme nemes feladat elvégzésére. Akadnak további segítői is: egy rakat ír gyerek, pár gyík, ilyesmik. És miközben minden pompásan alakul, Doyle olyanokat ír, hogy könnyeket csal az ember szemébe, igaz, elsősorban a harsány kacagás velejárójaként.

Ráadásul olyan meghökkentő poénokat is beszúr, mint pl. különféle fiktív fogkrémmárkák vérre menő reklámhadjárata, ami jelzi, hogy írónknak van ám véleménye a fogyasztói társadalomról is, és a legjobb lefegyverző módszert alkalmazza: nevetségessé teszi.

Eléggé eszement, de csuda pozitív könyvecske ez, kicsiknek és nagyoknak csak ajánlani tudom.