FőképA krimiirodalom több, mint másfél évszázados történetében találkozhatott már néhány rendhagyó nyomozóval az olvasó, legyen szó Agatha Christie népszerű, kíváncsi öreglányáról (Miss Marple), vagy, frissebb példával élve Lawrence Block kedélyes betörőjéről (Bernie Rhodenbarr), de viszonylag kevés olyan esetet tudunk, hogy a detektívmunkát vallásos figurák végzik.

A rózsa neve ismert alakja (Vilmos testvér), illetve G. K. Chesterton talán még híresebb papja (Brown atya) mellé beírható a sorba Harry Kemelman figurája is: David Small A rabbi pénteken sokáig aludt címszereplőjeként mutatkozik be a magyar közönség előtt.

Az eredetileg angol irodalmat és nyelvészetet tanult szerző két sorozathőséről ismert: a Nicky Welt-novellák egy New England-i főiskola professzorát szerepeltetik, míg az 1964-ben indult, tucatnyi regényt megért Small-széria főszereplője a fiktív Barnard’s Crossing városka rabbija.

Utóbbi az első könyvben máris személyesen érintett lesz az aktuális gyilkosságban: egy fiatal nő holttestére bukkannak a helyi zsinagóga mellett, ráadásul az áldozat táskáját a címszereplő kocsijában találják meg.
Bár a rendőrfőnök szimpátiája a rabbié, ez még édeskevés, főleg, hogy a rabbi, „korszerűtlen” jellemének köszönhetően veszít népszerűségéből a kis közösségben; így az ügy tisztázásához a Talmud ismerete mellett némi Sherlock Holmes-i vénára is szükség lesz.

Bár a tulajdonképpeni gyilkosság csak a könyv harmadánál történik (és a főhős nyomozása is elég lassan veszi kezdetét), egyértelmű, hogy A rabbi pénteken sokáig aludt különlegességét főszereplője nyújtja.

A régimódi, könyvmoly rabbi a flancos öltözködés és ékesszólás helyett a csendes meghúzódást választja, de pont ebben rejlik egyénisége. Tőle nem érdemes szellemes-gúnyos megjegyzéseket várni (mint sok magánnyomozótól), és személye még csak nem is uralkodik el a történeten.
A bohókás, vézna fickó szerető felesége oldalán végig a háttérben marad, de persze a fináléban azért bebizonyítja, hogy nem csak a zsidó tanok kiváló ismerője, de jutott neki a logikus gondolkodás képességéből is.

A végig a kis városkában játszódó sorozatnak persze több állandó szereplője van, így az emberek közti viszonyok is feltehetően árnyaltabbak lesznek a későbbiek során, de ebből már most is kapunk egy kis ízelítőt.
A rabbi pénteken sokáig aludt (mely első regényként elnyerte a neves Edgar-díjat) mindenesetre egy pillanatra sem akar többnek látszani annál, mint ami: könnyed, szórakoztató, olvasmányos krimi.