FőképSylvie Dannaud és Gertrude Dordor kötete négy ismert és különböző korból származó festményen keresztül hozza közelebb a gyerekeket a képzőművészethez. Vagy a képzőművészetet a gyerekekhez?

Jan Miense Molenaer és Giandomenico Tiepolo festményei a házikoncertek és a karneválok hangulatát varázsolják elénk, Michel-Barthélemy Ollivier műve egy angol teadélutánt mutat be, és végül Edgar Degas képe egy balettpróbára invitál.

A megcélzott 7-12 éves korcsoportnak megfelelően természetesen nem bonyolult műelemzésekről van szó, sokkal inkább a kicsik számára is érdekes történetekkel, amik felkelthetik a figyelmüket, és vonzóbbá tehetik számukra a művészetet.

Minden mű mellé tartozik egy, a festmény alapján elképzelt történet, egy-egy fejtörő, ami a koncentrációs képességeket teszteli vagy fejleszti, és persze a festményről, annak alkotójáról és koráról is tartalmaz némi információt.

Rettentő hasznos kis kötet a tanulni vágyó gyermekeknek, hiszen amellett, hogy a festészet áll a középpontban, az adott korokat is remekül bemutatja. Megismerhetjük az öltözködési szokásokat, a korabeli zenét és társasági eseményeket, amik csak még inkább lekötik a figyelmet.
Ugyanakkor az egész olyan játékos, könnyed és érthető, ami a gyermeki léleknek a lehető legteljesebb természetességgel hat.

Emellett a kötet kivitelezése is figyelemre méltó. A festmények bemutatásánál kis kihajtható oldalak rejtik a művel kapcsolatos érdekességeket, könyvjelzőhöz hasonlatos féloldalakon szerepel az adott kor és a téma leírása, és természetesen az egész bőségesen illusztrált.

Nagyszerű gondolatnak tartom, hogy ilyen módon, szórakoztatva tanítsuk a gyermekeket akár a művészet szeretetére, vagy bármi másra.
Ezentúl jó választásnak tartom a négy művet is, amik csodás képi világukkal és vidám témájukkal már önmagukban is biztosan elvarázsolják a fiatalokat.

És még csak ezek után következnek a hozzájuk kapcsolódó történetek, amik ezt a modern kortól kissé idegen képi világot még találóbban közelítik a valósághoz, ezáltal hihetővé és érthetővé téve azt.