Főkép

Nem csodálkozom, ha Youssou N’Dour neve ismeretlen a többség számára. Ám ha azt mondom, ő volt az a fiatal srác, aki 1994-ben Neneh Cherry oldalán énekelte „7 Seconds” című számot, ami ugyebár számos slágerlistán első lett, és időközben magyar nyelvű feldolgozása is született? Gondoltam.

A teljesség kedvéért hozzáteszem, nem ez volt az első nemzetközi slágere, hiszen a „Shaking the Tree” című Peter Gabriellel előadott duettje 1989-ben szintén listás lett. Igaz, jóval szerényebb helyezést ér csak el. Ja és a Szigeten is fellépett már. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a szenegáli fiatalember hazájában már a hetvenes évek közepétől ismert zenész, bár akkoriban még különböző zenekarokban játszott.

Zenéje igazi egyveleg, sokféle hatás felfedezhető benne: amerikai jazz, soul, rock, hip-hop, némi karibi beütéssel. Ám nem holmi globalizált műanyag muzsikával van dolgunk, amiről nem lehet megállapítani, honnan is származik, hiszen Youssou N’Dour sosem felejtette el afrikai gyökereit, hagyományait.

Zenéjében szufi vallási zene, valamint a helybéli zenész kaszt (őket hívják közös néven griotnak) ősi dallamai keverednek a szenegáli tánczenével Érdekes koktél nemdebár? Na ezt hívják mbalaxnak. Azonban mindez csak alapként szolgál, amit megkoronáz Youssou N’Dour izgalmas hangja.

Huszon-harminc évnyi tapasztalattal a háta mögött cseppet sem meglepő idei lemezének csillogása, letisztultsága. Ami az első kompozíció után nyilvánvalóvá válik, az a ritmusok központi szerepe ebben a muzsikában. A különféle ütős hangszerek önálló játéka összesimul valami egyszerűnek tűnő, de mégis összetett vibrálásban. Zseniális. Az egész lemezből árad a pozitív életérzés, miközben modern, mégis ősi hangulat árad mindenfelől.

Az utolsó szám („Wake Up”) némileg kilóg az összképből: egyrészt mivel ebben Neneh Cherry is énekel; másrészt angol nyelvű sorok is előfordulnak a szövegben; harmadsorban pedig ez közelít legjobban a hip-hop felé.

A ráadás lemezen pedig korábbi együttesével játszanak pár számot. A stílus némileg más, de éppen ezt várom el az efféle meglepi lemezektől: adjanak valami pluszt, ami árnyalja a zenekar / énekes addigi teljesítményéről kialakult elképzelésemet. Na ez most teljes mértékben teljesült.

Előadó:
Youssou N’Dour - ének

Közreműkködők:
Mamadou Mbaye
Pape Oumar Ngom
Guy Kaye
Omar Sow
Bassekou Kouyate
Thierno Koite
Ibrahima Konate
Wilfrid Zinsou
Prince Ibrahima N’Dour
Babacar Faye
Steve Sehan
Abdoulaye Lo
Alain Berge
Mody Ba
Habib Faye
Massire Drame
Massaer Mbaye "Thio"
Ousmane Gangue
Ibrahima Cisse
Moustapha Faye
Assane Thiam
N’Deye Marie “Gawlo” N’Diaye
Les Femmes Maure de Xourou Naar
Papa Oumar Ngom
Penda Sarr
Assane Cisse
Thio Mbaye Percussion Group
Rudolph Gomis
Balla Sidibe
Assane Mboup
Neneh Cherry
Ndemba Kanoute
Thierno Seydou Koite
Wilfred

A lemezen elhangzó számok listája:
1. CD:
1. 4-4-44
2. Pullo Ardo
3. Sama Gammu
4. Bajjan
5. Baay Faal
6. Sportif
7. Tukki
8. Létt Ma
9. Dabbaax
10. Xel
11. Wake Up

2. CD:
Boul Bayékou
Beugue Dou Bagne
Borom Gaal
Téléphone
Yonou Deuge

Diszkográfia:
Bitim Rew (1984)
Nelson Mandela (1986)
Immigrés (1988)
The Lion (1989)
Set (1990)
Eyes Open (1992)
Guide (Wommat) (1994)
Djamil (1996)
Inedits 84-85 (1997)
Special Fin D`annee Plus (1999)
Lii (2000)
Joko: The Link (2000)
Rewmi (2000)
Le Grand Bal (2000)
St. Louis (2000)
Le Grand Bal a Bercy (2001)
Ba Tay (2002)
Nothing`s In Vain (2002)
Youssou N’Dour and His Friends (2002)
Kirikou (2004)
Egypt (2004)
Rokku Mi Rokka (2007)