FőképKezdetben voltak a fekete-fehér képregények, és csak ezt követően jöttek a színesek. És mint tudjuk, a legtöbb élményből az első a legjobb, a legintenzívebb, ami évtizedekkel később is képes elhomályosítani az időközben megélt kalandokat.

Ez a képregény a műfajjal való első találkozásomra emlékeztetett, amikor a Füles, a Pif és a többi szaksajtóban olvastam ezeket a rövid, képpel ellátott szöveges történeteket. Ez irányú vonzalmam a mai napig megmaradt, de anyagi és egyéb okokból kifolyólag már jóval kevesebb időm jut kedvteltetésemre.

Arra meg sosem volt időm, hogy „felnőtt” fejjel bepótoljam azokat a hiányokat, ami hazánk területi elhelyezkedéséből kifolyólag kimaradtak anno az életemből. Így a nyugati folyóiratok, jelesebb szerzők, ismertebb hősök a mai napig ismeretlenek előttem. Talán majd egyszer…

Azt azonban még így is tudom, hogy a franciáknak van egy (a többiek mellett persze) világklasszisa, akit Mobius néven ismerünk, és aki elindította a Métal Hurlant képregény-magazint (aminek angolszász verziója Heavy Metal címen vált kultikussá).
Na ebben a magazinban jelentek meg elsőként a mostani albumba beválogatott történetek.

Igazából ennél többet úgy vélem, nem is kell erről mondanom, hiszen Jean-Claude Gal (1942. augusztus 6.-1994. augusztus 23) rajzoló kimondottan aprólékos munkát végzett rajzain.
Szemlátomást kedvét lelte a hátterek részletezésében, no meg az oldalak megtervezése is jóval túlmutat a korabeli szabvány „csíkok egymás alatt” megoldáson.

Legjobb erre a nyitó történtet, amiben a katedrális burjánzó elemei szinte kitörnek a képkockákból, de a helyükön maradva olyan zsúfoltságérzést keltenek, hogy bizony időbe kerül az építmény eleminek felismerése.
A záró darabban pedig Gal kedvére kiélheti magát fegyver- és harcosábrázolásaiban.

A kötetben fantasy sztorik sorjáznak egymás után, jelentősen eltérő terjedelemben. Ami mégis közös bennük, az a komorság és az enyhe végzetszerűség.
És ehhez a hangulathoz tökéletesen illenek a rajzok. Mindez a megszokott A4-es formátumnál némileg nagyobb méretben – a majd négyezer forintos ár tehát bőven megtérülő beruházás.

Az albumban szereplő történetek:
A katedrális
A Hódító seregei
Arn bosszúja