FőképA svéd származású Sofia Karlsson folk zenei szakon végzett a „Royal College of Music”-ban, Stockholmban. 1998 és 2002 között hivatásszerűen tagja volt a svéd népi együttesnek.
Az előélet alapján nem meglepő, hogy az énekesnő első albuma Folk Songs címmel látott napvilágot 2002-ben. Az első korong viszonylag szerény hullámokat keltett a Skandináv zenei világban.
Azonban a 2005-ben megjelent és rövid idő alatt „platinává vált” Svarta Ballader (Black Ballads) címet viselő album igazi áttörést jelentett. A koronggal svéd és dán zenei díjakat is sikerült besöpörni.

Az idei évben az Amigo Music gondozásában Visor Frán Vinden címmel került a zeneboltok polcaira az új album.
A végig kellemes hangvételű, lírai zenefolyam 15 szerzeményből áll. Az albumot a francia szimbolizmus egyik meghatározó alakja, Charles Baudelaire két versének Don Anderson féle zenei átirata keretezi.
A lemez anyaga az énekesnő gyermekkori zenei élményei alapján formálódott. Olyan szerzemények ezek, amelyeket annak idején a nagymama kedveltetett meg a kis Sofia-val.

Helyet kapott a korongon Evert Taubes-től a „Balladen om Briggen” (Blue Bird av Hull), Carl Michel Bellmans-tól a „Mark hur vár Skugga”, Alf Hambes-től a „Náckaspel”, a Fred Akerström-Finn Kalvik szerzőpárostól a „Tvá Tungor”, valamint a Boris Vian és Hal Berg kettő „Le Deserteur”-jének Lars Forsell féle svéd átirata a „Jag Stár har Pa Ett Torg” is.

Karlsson zenéje karakterisztikusan skandináv muzsika, melodikus és atmoszférikus, különleges melegsége egyszerre intenzív és visszafogott.
Aki ismeri és szereti a skandináv zenei világot az minden bizonnyal örömmel fogadja ezt a lemezt. Akinek pedig eddig kimaradt az életéből az „északi életérzés”, annak most adott a lehetőség, hogy egy igen kellemes női hang kalauzolja ebben a számára új világban.

A lemezen elhangzó számok listája:
3. Frukostrast Pa en Liten Syfabrik Pa Landet
4. Flickan Och Frakan
5. Näckaspel
6. Spelar För Livet
7. Jag Längtar
8. Balladen Om Briggen Blue Bird Av Hull
9. Tva Tungor
10. Jag Star Här Pa Ett Torg (Le DeSerteur)
11. Hemlängtan
12. Resan Till Österlandet
13. Valsen Till Mig
14. Märk Hur Var Skugga (Fredmans Epistel Nr. 81)
15. Moesta et Errabunda

Diszkográfia:
Folk Songs (2002)
Svarta Ballader (2005)
Visor Frán Vinden (2007)