Főkép

Leslie L. Lawrence Mau-Mau című regényét több értelemben is nevezhetjük vaskosnak.


Vaskos, mivel meghaladja a négyszáz oldalt. Vaskos, mivel ugyanúgy bővelkedik humorban, mint akcióban és meglepő csavarokban, és vaskos, mivel a történetet a szerző megspékelte egy kis valóságalappal is, mely talán még a megszokottnál is nagyobbat üt.

A regény főhőse Lawrence egykori kriminalisztika-professzora, John C. Lendvay. A történetnek ez kissé más jelleget kölcsönöz, mint amikor maga Lawrence a főszereplő, hiszen Lendvay egy igazi Dashiel Hammett és Raymond Chandler-féle keménykötésű detektív, egy klasszikus amerikai szimat egy poros magánnyomozói irodából.

A magánnyomozók pedig (legalábbis az efféle regényekben) akkor se lepődjenek meg, ha az asztaluk alatt egy cipős dobozban épp nem cipőt, hanem mérges kígyót találnak. Vagy ha másnap már egy vonaton ülnek, sőt, a vonaton hullába botlanak…

Lendvay nem kevés megpróbáltatás után a véres múltú Afrikában találja magát, ahol kis híján oroszlánok eledelévé válik, de még időben megjelenik egy maszáj harcos, aki kiragadja őt a csávából. Csak miután eltöltött egy estét a maszájok falvában (akik mellesleg friss vért szolgálnak fel reggelire), érkezik meg a McIntire birtokra, ahol természetesen még több kellemetlenség várja.

Valaki módszeresen teszi el láb alól a McIntire család tagjait, és a hosszú évekkel korábban meggyilkolt Linda Hoskins szelleme éjjelente megjelenik az ültetvényeken, halálba hajszolva áldozatait. Lendvay persze nem olyan naiv, hogy azt higgye, egy szellem tehet mindenről, és állkapcsát összeszorítva alapos nyomozásba kezd. Közben többször is felmerül a Mau-Mau neve, végül pedig egyenes összefüggésbe kerül a gyilkosságsorozattal…

A Mau-Mau eredetileg egy kenyai nacionalista mozgalom volt a kora ötvenes évektől a kora hatvanas évekig, amelynek tagjai tizenkét év után különváltak az 1940-től tartó függetlenségi harcok képviselőitől, és fellázadtak a kormány ellen. Csakhogy a kezdeti elképzelések hamar elferdült ideákká változtak, és a Mau-Mau mozgalom brutális módszereket alkalmazó, szélsőséges csoporttá torzult, melynek tagjai már a saját népüket is irtották. A történet idején már ugyan feloszlott a szervezet, de egyes jelek arra utalnak, hogy néhány tagja még ma is él.

Leslie L. Lawrence regénye tehát egyszerre izgalmas és némileg oktató jellegű, de hát ezt meg sem kell említenem azoknak, akik ismerik a szerző munkásságát. A Mau-Mau című könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek - garantált kikapcsolódást és szórakozást nyújt.