FőképMióta először láttam az MTV-n Alicia Keyst a „Fallin’”-t játszani, akkor is kíváncsi lennék arra, amit csinál, ha nem úgy nézne ki, mint egy ókori egyiptomi királynő. Keys egyéniségében van valami igazán magával ragadó - klasszikus zenei képzettsége pedig, és az ezernyi más hatás, amiből zenéje összeáll, önmagában biztosíték arra, hogy tőle rosszat nem hallhatunk.

Új albumán már az első számban emlékeztet arra, hogy a jazz voltaképp nem más, mint sajátos értelmezésben előadott klasszikus zene, különösen, ami a megtört ritmusokat illeti. Ám az „As I Am” intrójában nem egyszerűen egy szép hangú zongora szólal meg, hanem ugyanazokra az elcsukló hangokra lehetünk figyelmesek, amelyek a további számokban is oly nagy szerepet kapnak, és amelyek a soul és a blues lényegét adják.

Bár mind a bevezető, mind a „Go Ahead” kifejezetten nagyszerűek, az első igazán ütős szám a lemezen a harmadik track, mely a „Superwoman” címet viseli. Ebben a gyönyörű, orgonakíséretes balladában inkább a hatvanas évek blues-rockjának visszhangjait fedezhetjük fel, mint a hagyományos mai soulét, ám ez egyáltalán nem baj, sőt, az életvidám, spirituális „No One”-nal együtt, melyben hihetetlen érzelemgazdagsággal szólal meg Alicia Keys hangja, meghatározza az album alaphangulatát.

A „Like You’ll Never See Me Again”-ből egy, a soult a rockkal keverő zseni, a sokáig egyszerűen csak Prince néven ismert Prince Rogers Nelson hatását hallhatjuk ki. A Diamonds And Pearls-korszak sajátságosan visszafogott, finom fekete rockja még ma is éppoly friss és eleven, mint annak idején. Akár a többi dalban, itt is tökéletesen megfigyelhető, mennyire ügyesen, épp a kellő mértékben a háttérben maradnak a kíséretet adó, sokszor különleges, szinte elfeledett hangszerek, hogy zavartalanul érvényesülhessen az ének, melyhez foghatót manapság ritkán hallani. A dal igazi különlegessége azonban az anadiplózissal, vagyis a sorvégi szavak megismétlésével varázslatos kábulatba ringató szöveg, mely hamisítatlan irodalmi teljesítmény, akár egykor a trubadúrok, énekmondók versei.

A „Thing About Love” stílusa egy másik soul-rock fúzióval kísérletezgető előadóét, a brit Sam Brownét idézi a maga lassú, bluesos lüktetésével és mély tónusú, lelkünk magváig hatoló, csodás énekével. Az album legizgalmasabb dala viszont az elsőre igencsak bonyolult ritmusképletű, ám alapvetően „egyszerű” poliritmiára épülő „I Need You”, mely a jazz legszebb hagyományait viszi tovább.

Az albumot lezáró két dal, a „Tell You Something” és a „Sure Looks Good To Me” ismét fenomenálisak, utóbbit akár tisztelgésnek is nevezhetnénk a rhythm and blues koronázatlan királynője, Janis Joplin előtt, még ha ez vélhetően nem is annyira Alicia Keys egyre változó, bővülő érdeklődésének, mint inkább a többek között Pink zenei arculatát alakító Linda Perry közreműködésének tudható be.

A bónusz DVD anyaga bármily rövid, kétségkívül káprázatos. A Hollywood Bowlban élőben felvett, nagyzenekarral kísért három szám végleg meggyőzött arról, hogy ha netán Alicia Keys valaha Magyarországra tévedne, mindenképp meg kell néznem a koncertjét.

Az As I Am mindenképp rockosabb hangzású lemez, mint amit Alicia Keystől vártam volna, a rajta megszólaló, kifinomultan visszafogott hangszerelésű dalok egyik ámulatból a másikba ejtenek.
A stíluson belül egészen különleges album ez, amihez hasonlóan szépet valóban régen hallottam már, és aki szereti az igazán jó zenét, annak mindenképp jó szívvel ajánlhatom.

Előadó:
Alicia Keys - ének, vokál, zongora, wurlitzer, csembaló, szintetizátorok

Közreműködők:
Mark Batson - orgona, szintetizátorok, zongora, billentyűs hangszerek, dobprogram
Damon Fox - orgona, szintetizátor
John Smith - gitár
John Mayer - gitár, vokál
David Ryan Harris - gitár
John Salvatore Scaglione - gitár
Ron Haney - gitár
Peter Thorn - gitár
Steve Mostyn - basszusgitár, akusztikus gitár
Sean Hurley - basszusgitár
Paul Ill - basszusgitár
Kerry Brothers - dobprogram
Trevor Lawrence, Jr. - dob
Mark Robhom - dob
Steve Jordan - dob
Lindy Perry - vokál, zongora
L. Green - vokál
Harold Lilly - vokál
Novel Stevenson - vokál
Everette K. Harp - szaxofon
Darryl Dixon - alt szaxofon
David Watson - tenor szaxofon
Carl Maraghi bariton szaxofon
Duane Eubanks - trombita
David G. Stout - trombita
Jumaane Smith - trombita
Jason Sugata - kürt
Harry Kim - harsona
Michael Dease – tenor harsona, basszus harsona
Ryan Kebrle – tenor harsona

A lemezen elhangzó számok listája:
1. As I Am (Intro)
2. Go Ahead
3. Superwoman
4. No One
5. Like You’ll Never See Me Again
6. Lesson Learned
7. Wreckless Love
8. The Thing About Love
9. Teenage Love Affair
10. I Need You
11. Where Do We Go From Here
12. Prelude To A Kiss
13. Tell You Something (Nana’s Reprise)
14. Sure Looks Good To Me

Bónusz DVD
Live At The Hollywood Bowl
1. Karma
2. Heartburn
3. Wake Up

Behind The Scenes
1. As I Am - Photo Shoot
2. No One - Video Shoot

Diszkográfia:
Songs In A Minor (2001)
The Diary Of Alicia Keys (2003)
Unplugged (2005) - akusztikus koncert
As I Am (2007)
The Element of Freedom (2009)
Girl On Fire (2012) 
 
Egyéb kiadványok:
Remixed & Unplugged in A Minor (2002)
Unplugged (2005)
Remixed (2008)