FőképVélhetően sokan vitatják majd sommás megállapításomat, de érzésem szerint a Korn kreativitása az elmúlt néhány évben mintha némileg megcsappant volna. Legalábbis sem valódi újítással, sem olyan dalokkal nem tudtak előállni, melyek mélyebb benyomást tettek volna rám, zsigeri reakciót váltottak volna ki belőlem.

A vérfrissítés szükségességét az is jelezte, hogy előbb Brian „Head” Welch szállt ki a bandából, amely nagyjából ugyanekkor váltott kiadót, majd válogatáslemezek töltötték ki az alkotói hiátust, végül pedig David Silveria vett ki szabadságot, s hagyta ott időlegesen a nyolcadik stúdióalbum felvétele előtt a csapatot.

A friss vért aztán nem kisebb név jelentette, mint Terry Bozzio, akit a rutinosabb rock rajongók még Frank Zappa zenekarából, vagy minden idők egyik legütősebb szupergroupjából, a UK nevű formációból ismerhetnek.
Talán hangsúlyoznom sem kell, mennyire ironikus helyzet, amikor a frontembernél tizenkilenc esztendővel idősebb veterán hozza az új ötleteket.
A nu metal és az old prog-rock frigye ugyanakkor egészen sziporkázó számokat és hangzást szült, amit még atmoszférikusabbá, gótikusabbá tett Zac Baird, az állandó kísérő csapat billentyűsének remek játéka.

A fokozottabb ihletettség már a háromnegyedes, egy századdal ezelőtti hangulatot idéző „Intro”-ban a felszínre tör, de teljességében a „Bitch We Got A Problem”-ben mutatkozik meg. (Talán az sem véletlen, hogy a kettő közé ékelődő tényleges nyitó szám címe „Starting Over”, azaz „Újrakezdés”.)

És ugyan az „Evolution” lényegében csak régi vágású rockzene újszerű gúnyába bújtatva – azért nem véletlen, hogy ebből készült a videóklip –, az első igazán magával ragadó nóta a „Hold On”, mely a maga durva, sodró, mélyen zengő, gótikus gitárjaival valamiképp megint a megújulást sugallja.

A „Kiss” hamisítatlan, régi Korn, a „Do What They Say” ezzel szemben egészen doomos, tökéletesre csiszolt darab, több értelemben is a korong súly- és középpontja.
Az „Ever Be” ezzel szemben iskolapéldája a zenésznemzedékek kapcsolódásainak. Miközben az első benyomásunk az lehet, hogy a gitártéma egészen a Black Sabbathig nyúl vissza ihletért, hamar rá kell jönnünk, hogy hangulatában mégis (vagy ebből következően) a nu metal egyik ősforrására, a Faith No More-ra emlékeztet.

A „Love And Luxury” a dallamosság és az alternatív ötletesség ügyes keveréke, ám semmi igazán különös nem történek benne zeneileg.
Annál eltaláltabb a középtempós, némileg indusztriális verzével indító „Innocent Bystander”, mely zúzós, mégis dallamos refrénjével az album egyik vitathatatlan telitalálata.

Szintén nem félresikerült darab a „Killing”, mely eleinte csupán jellegzetesen Kornos, ám a végére a gyakori ritmusváltásokkal, a hörgéssel, és a világfájdalmas, vad gitárral akár death metal is lehetne, ha kicsikét gyorsabb tempóban adnák elő.
A „Hushabye” a maga háromnegyedes ritmusával bódítóan kemény, szinte fejbe vágja az embert, míg az „I Will Protect You” kellemes levezető szám – lenne, ha nem dobnák fel olyan iszonyúan a progresszíven virtuóz dobok.

Ha eddig nem szerettem volna a Kornt, az új, cím nélküli album hallatán biztosan megszeretem. Zúzós, átélt, belénk furakszik és kitörölhetetlenül bennünk marad – igazi mai rituális zene, amely úgy bódít el, akár a tudatmódosító szerek, azok kellemetlen és sokszor életre szóló károkat okozó mellékhatásai nélkül.
Feltétlenül érdemes elmerülni benne és átadni magunkat e felemelő-letaglózó élménynek.

Az együttes tagjai:
Jonathan Davis – ének, gitár, elektromos duda, dob
James „Munky” Shaffer – gitár, mandolin
Reginald „Fieldy” Arvizu – basszusgitár

Terry Bozzio – dob, ütőhangszerek
Brooks Wackermann – dob
Zac Baird – orgona, billentyűs hangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Intro
2. Starting Over
3. Bitch We Got A Problem
4. Evolution
5. Hold On
6. Kiss
7. Do What They Say
8. Ever Be
9. Love And Luxury
10. Innocent Bystander
11. Killing
12. Hushabye
13. I Will Protect You

Diszkográfia:
Korn (1994)
Life Is Peachy (1996)
Follow The Leader (1998)
Issues (1999)
Untouchables (2002)
Take a Look in the Mirror (2003)
Greatest Hits Vol. 1 (2004) – válogatás
See You On The Other Side (2005)
Live and Rare (2006) – ritkaság / koncert
Chopped, Screwed, Live and Unglued (2006) – ritkaság / koncert
MTV Unplugged: Korn (2007) – koncert
[Untitled] (2007)
Korn III: Remember Who You Are (2010)