FőképA Muse ’99 óta töretlenül építgeti hírnevét és tör felfelé. Többen azt mondták anno, hogy egyéb, hasonló stílusban utazó zenekar(ok) farvizén evezgetnek, de én ezzel nem értek egyet. Matthew Bellamy és társai tudatosan fejlődve jutottak idáig és alakították azzá a zenéjüket, amit a Black Holes & Revelations-on hallhatunk.

Az alapvetően rockra építkező zene és Bellamy borzalmasan magas énekhangja folyamatosan aktualizálódik, modernizálódik, illetve más stílusirányzatok bevonásával színesedik. Így aztán mindig valami teljesen más, új dolgot képesek alkotni a fiúk.
Az alapvetően agyontorzított gitárról néha el sem tudjuk dönteni, hogy gitárt vagy szintetizátort hallunk éppen.
Az előző, Absolution című lemezhez képest a nóták jelentős része „poposabb”, persze a Muse sajátságos módján.

Mint látható, a közönségnek bejött egy ilyen irányú elmozdulás. Telt házas koncertek, jól fogyó lemez, és most ez az újrakiadás.
Hogy mi lehet mindennek a titka? Talán az, hogy ha nem csak egyszerűen hallgatja az ember ezt a zenét újra és újra, hanem valamilyen minimális szinten oda is figyel rá, akkor ráébred, hogy minden egyes újrahallgatáskor felfedez valami apró dolgot, ami elkerülte addig a figyelmét.
Ezt az alapvetően energikus zenét ezek a „kis dolgok” képesek elképesztő módon feldobni.

Persze egy újrakiadást „illik” picit megpiszkálni, így – talán manapság a legegyszerűbb módon – egy DVD került a CD mellé.
Ami miatt keserű lehet a szájízünk, az az, hogy mindössze három nóta kapott helyet a képanyagban, igaz ezek mindegyike kétféle verzióban. Arról nem is beszélve, hogy az album zászlóshajóinak számító sikernóták kerültek kiválasztásra.

A puritánul egyszerű menüben választhatunk, hogy a videoklipet vagy az élőben készült felvételt tekintjük-e meg.Esetleg – biztos, ami biztos – lejátszunk mindent a korongról.

Maguk a klipek nem jelenteken újdonságot, lassan egy éve láthatjuk őket mindenféle zenecsatornán. Az biztos viszont, hogy a Muse is azokhoz a zenekarokhoz tartozik, akik néha bele tudnak nyúlni a jóba, és valóban pofás, újszerű ötleteket vesznek fel a számaikhoz képanyag gyanánt.

Az élő felvételek persze más tészta, ott nem nagyon lehet ötletelni, pláne hibázni. Újításokra persze mindenki törekszik, így a „Supermassive Black Hole” párizsi felvétele is tartogat érdekes megoldásokat.
A „Starlight” koppenhágai felvételét leginkább a lézerfények monumentális alkalmazása teszi felejthetetlenné, míg a londoni „Knights of Cydonia” a közönség aktív közreműködése miatt maradandó.

Aki annak idején nem gyűjtötte be a lemezt, annak itt a lehetőség, hogy egy kicsit kibővítve, némi koncerthangulatot az otthonába varázsolva lepje meg magát vele.

Az együttes tagjai:
Matthew Bellamy - ének és gitár
Christopher Wolstenholme - basszusgitár
Dominic Howard - dob

Az lemezen elhangzó számok listája:
CD

1. Take a Bow
2. Starlight
3. Supermassive Black Hole
4. Map of the Problematique
5. Soldier’s Poem
6. Invincible
7. Assassin
8. Exo-Politics
9. City of Delusion
10. Hoodoo
11. Knights of Cydonia
DVD:
Supermassive Black Hole (klip)
Starlight (klip)
Knights of Cydonia (klip)
Supermassive Black Hole (Live from Paris)
Starlight (Live from Copenhagen @ MTV Awards)
Knights of Cydonia (Live from London)

Diszkográfia:
Showbiz (1999)
Origin of Symmetry (2001)
Hullabaloo (2002) Válogatás lemez
Absolution (2003)
Black Holes & Revelations (2006)
Black Holes & Revelations (CD+DVD) (2007)