FőképA Transformers-ek 1984-ben léptek a világ színe elé a Hasbro gondozásában, japán anime ihletésre. A kis figurákat nem sokkal később promóciós célokkal képregény, majd rajzfilmsorozat követte.
A heroikus amerikai képregények hőskorát éltük ekkor, nem csoda hát, hogy a mechanoidok is nagy karriert futottak be, majd sok más képregény szereplő sorsára jutva meg is filmesítették őket.
Mivel a mai digitális technológia már nem ismer határokat, arról nem is beszélve, hogy az elektronikus jeleknek nincsenek allűrjei, mindig dolgoznak, és ritkán hibáznak, a döntés könnyű volt.

A Hasbro az „addig üsd a vasat, amíg meleg” elvet követve, gyorsan piacra dobta a film könyv változatát, és annak hivatalos előzményét (A forgatókönyv alapján készült könyvről majd a következő alkalommal írok, ha addig el nem tanácsolnak).
A hivatalos előzmény ugyan nem kapcsolódik szervesen a filmhez, és az igazi Transformes fanoknak sem ad túl sok információt, de lendületével, nem túl bonyolult cselekményszövésével, gyors és könnyed kikapcsolódást nyújt azoknak, akiknek megtetszett a Föld felvázolt alternatív jövője.

Akik ismerik, azok tudják, hogy a Transformers egy komplett univerzumot jelent, kidolgozott istenekkel, hőseposzokkal, közöttünk járó hősökkel, és azok ellenpólusaival, a gonosz Álcákkal, akik micsoda meglepetés, az univerzum meghódítását tűzték ki célul.
Ezen cél elérésében próbálják őket megakadályozni a jó Autobotok, akiket a legerősebb és legbölcsebb robot, Optimus Fővezér vezet.

Az egész konfliktust a Létszikra okozza, ami hatalmas erővel rendelkezik, (az igazi hozzáértők tudják, hogy Primus ereje lakozik benne) és ezzel az erővel próbálják a gonosz mechanoidok lezárni a több ezer éve folyó küzdelmüket, és egyben átvenni a hatalmat minden felett.

A könyv egy apró epizódja a nagy játszmának, az emberek első tapogatózó lépését mutatja be, amelyet az idegen technológia visszafejtésének segítségével tesznek.
Eközben megtörténik az első kapcsolatfelvétel, amelyben az idegenek ráismernek saját technológiájukra, és gyanakodni kezdenek, hogy a kis szénalapúaknak köze lehet a régóta keresett főgonoszhoz, Megatronhoz.
Szerencsére a robotoknak is vannak ambícióik és vágyaik, amik nem könnyítik meg az önző Álcák dolgát, így talán lehet esélye az emberiségnek…

A történet magvát azon manapság már kicsit ódivatúnak szánt dolgok adják, mint hivatástudat, hősiesség, barátság, bajtársiasság. Szerencsére sokan vannak manapság, akik ha máshol nem is, legalább egy-egy történet erejéig szeretnek kiszállni a pénzt fialó mókuskerékből, és elképzelni, milyen lenne egy olyan világban élni, ahol nem a pénz mozgat mindent és mindenkit…

Kapcsolódó írásaink:Transofmers - A múlt árnyai
Transofmers