Főkép

A sziget első napján két választásom volt, hogy hova is menjek. A Hammeren volt Within Temptation, a Nagyszínpadon pedig Manu Chao. Némelyek számára egyértelmű lehet, hogy mit is válasszon, én mindenesetre adtam egy esélyt a holland lányosmetálnak. Kettő szám után, az extatikus közönség ellenére, inkább a Manu Chao mellett döntöttem, bízva abban hátha késtek, elindultam a nagyszínpad felé.

A (Manu Chao-ként) három sorlemezzel rendelkező előadó képes volt megtömni a nagyszínpad előtti teret olyannyira, hogy hirtelen azt hittem valami másik koncert van. A közönség ekkorra már hasonló állapotba került, mint amit a Hammeren tapasztaltam, iszonyatosan sok, tomboló ember képe fogadott. Átküzdöttem magam egy kevésbé zsúfolt helyre, számomra ekkor kezdődött a koncert, olyan 10 óra körül.

Azt a lemezét (Clandestino), amin a világslágere (Bongo Bong) található, még a megjelenése évében (2000) meghallgattam, és már akkor sem értettem, hogy miért ebből lett sláger, ha egyszer annyi jó szám van még a lemezen. Szerencsére ezeket majdnem mind eljátszották. Ezt inkább ráérzésre mondom, mert kábé minden harmadik számot ismertem fel.

Persze a ritmusok, az irónia és a bulifíling bárhonnan, és persze tőle is ismerős lehet. Amin igazán meglepődtem, hogy én amolyan lazább, belassultabb koncertre készültem, és ehhez képest, ha nem álltam volna olyan (kényelmileg persze jó) rossz helyen, most arról tudnék írni, hogy milyen nagyot pogóztunk elöl. Akik ezt megtették helyettem, azt mesélték, hogy rendes tombolás volt, küzdelem az életért meg hasonlók. Ezen nem is csodálkozom, hiszen olyan punkos ska-s betétek váltogatták a lazázóbb részeket, hogy még ott is ugráltak(tunk) ahol én álltam.

Körbenéztem, és mindenkire szinte ugyanúgy hatott a koncert, átszellemült mosolygást tapasztaltam az arcokon. Ez persze lehetett mástól is, de ez a zene még arra is alkalmas. Rögtön így kezdeni a szigetet jó volt, kicsit fárasztó, de határozottan vidám. A koncert után, még belenéztem az Úzgin Üver koncertjébe, ami levezetésnek, a maga néhol belassult dallamaival, kifejezetten jól esett. Egy óra alatt pont tele lett a tüdőm porral, így éjfél felé úgy döntöttem, holnap is lesz nap, és pihenni mentem.