Főkép

Igazából sohasem értettem igazán, mire jók a válogatás lemezek, hacsak nem rakják tele őket korábban ki nem adott, ritka, vagy remixelt számokkal. Egy igazi gyűjtőnek persze mindent meg kell vennie, ha másért nem, hát a borítóért, vagy a puszta tudatért, hogy kedvenceinek minden fellelhető albuma ott sorakozik a polcon. És nyilván én is megveszek néha egyet-egyet, de ha nem egyik top kedvencemről, esetleg egy olyan előadóról van szó, akinek sohasem venném meg a sorlemezeit, annyira viszont tetszik, hogy a slágerei meglegyenek, nem szívesen nyúlok a pénztárcámba effélék miatt.

Az Edenbridge első - és rögtön dupla - válogatás albuma viszont két szempontból is megfogott. Egyrészt imádom a zenéjüket, és meglehetősen közel állok ahhoz, hogy feltétel nélküli rajongójuknak mondjam magam, másrészt a rajongók által az interneten összeválogattatott második diszk mellett egyórányi (viszonylagos) ritkaság: bónusz dalok, csak a digipak változaton szereplő nóták, és ráadásként három korábban meg nem jelentett felvétel került a másik kis korongra.

Azt ugyan nem értem, hogy ha már a ritkaságokra helyeződött a hangsúly, miért nem a „Shine” gótikus mix változata került a kompilációra az azonos című maxiról, a válogatás egyetlen feldolgozása, a James Bond témát elsőként az Edenbridge saját képére alakító „For Your Eyes Only” ellenben igazi különlegesség. Azt pedig, hogy a „Thin Red Line”, és különösen az „On Sacred Ground” mennyire gyönyörű, szinte már klasszikus értelemben vett klasszikus zenék, lényegében szavakba foglalni sem lehet.

A kétlemezes válogatás legfőbb tanulsága az, hogy az Edenbridge a kezdetektől fogva egységesen magas színvonalon zenél, és ez manapság nem feltétlenül mindennapos jelenség.

Sabrine hangja nyilván érettebbé, kevésbé kamaszossá vált, és a hangszerelés is mutat különbségeket, Lanvall játéka és kompozíciós biztossága azonban egészen rendkívüli - képtelen mellényúlni, könnyedén szórakoztat, mégsem kommersz egyetlen pillanatra sem.

Azért némi - valószínűleg előre nem látott - aktualitása is van a kétlemezes válogatásnak: a zenekar nem sokkal a megjelenése után jelentette be, hogy távozik soraikból Roland Navratil dobos, az alapító trióhoz elsőként csatlakozott zenész. Helyét mostantól Sebastian Lanser tölti be, aki Robert Schönleitner gitárossal együtt csatlakozott a bandához.

Egy pillanatra sem kételkedem abban, hogy az Edenbridge velük együtt ugyanolyan remekmívű dalokkal fogja megtölteni következő sorlemezüket, mint eddig. Végtére is a két valóban meghatározó egyéniség, Sabrine és mindenek előtt Lanvall ugyanaz marad.

Az együttes tagjai:
Sabine Edelsbacher - ének, vokál
Lanvall - gitár, basszusgitár, zongora, billentyűs hangszerek, buzuki, saz
Roland Navratil - dob
Frank Bindig - basszusgitár
Andreas Eibler - ritmusgitár
Kurt Bednarsky - basszusgitár

Közreműködők:
Dennis Ward - vokál, kórus
Robby Valentine - vokál, kórus
D. C. Cooper - ének, vokál
Karl Groom - gitár
Stefan Model - basszusgitár
Astrid Stockhammer - szólóhegedű
Martin Mayr - flamenco és akusztikus gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
CD 1
1. Thin Red Line
2. The Silent Wake
3. Images In The Sand
4. For Your Eyes Only
5. Evermore
6. Empire Of The Sun
7. Shine
8. On Sacred Ground
9. Anthem
10. On The Verge Of Infinity
11. The Whispering Gallery
12. The Whisper Of The Ages
13. Velvet Eyes Of Dawn

CD 2
1. Sunrise In Eden
2. Cheyenne Spirit
3. Arcana
4. The Palace
5. The Undiscovered Land
6. Red Ball In Blue Sky
7. Wild Chase
8. The Canterville Prophecy
9. The Canterville Ghost
10. The Grand Design
11. Terra Nova

Diszkográfia:
Sunrise In Eden (2000)
Arcana (2001)
Aphelion (2002)
A Livetime In Eden (2004) koncert
Shine (2004)
The Grand Design (2006)
The Chronicles Of Eden (2007) válogatás
MyEarthDream (2008)