Főkép

ekultura.hu Nyilván sokan megkérdezték már, de gondoltad volna egy évvel ezelőtt, hogy te leszel a Nightwish új énekesője?

Anette Olzon Egyértelműen nem. De nagyon örültem neki. És megdöbbentett. Hetekbe telt, míg igazából felfogtam, de természetesen nagyszerű érzés volt.

ekultura.hu Mikkel foglalkoztál a Nightwish előtt?

Anette Olzon Énekesként rengeteg mindenben részt vesz az ember. Beszáll különböző projektekbe, amiket érdekesnek tart. Én is sok zenekarral énekeltem már, és komolyabb munkákat is elvállaltam.
Szólót és duetteket énekeltem, más művészekkel együtt készítettem felvételeket. Kórusokban, musicalekeben énekeltem, sőt, esküvőkön is. Mindenféle dolgokat.

ekultura.hu És hasznát veszed ennek a széleskörű iskolázottságnak?

Anette Olzon Igen, úgy érzem komoly hasznát veszem, mert kifejezetten változatos zenei háttérrel rendelkezem, és ez roppant hasznosnak bizonyul, amikor a Nightwish zenéjét kell megközelítenem.
A számaikat különféle módokon, különböző tónusokban, érzelmekkel, erővel kell elénekelni. Szóval egyértelműen hasznos.

ekultura.hu Milyen érzés volt együtt dolgozni a fiúkkal?

Anette Olzon Tulajdonképpen nagyon könnyen ment. Igazán szimpatikusak, nyugisak, és nagyon könnyen ráhangolódtunk egymásra.

ekultura.hu És nem volt nehéz úgy dolgozni az albumon, hogy amíg ők Finnországban, te Svédországban élsz?

Anette Olzon Nem, egyáltalán nem. Előre megkaptam a dalokat, hogy többször meghallgathassam őket, mielőtt stúdióba vonulok, és valójában korábban is hozzászoktam már ehhez.
Olyan is előfordult már, hogy a stúdiómunkák előtt nem is hallottam a dalokat. Egyszóval jól ment. Odarepültem, felvettük az éneket, aztán hazamentem.

ekultura.hu Viszont ez ugye azzal járt, hogy semmi beleszólásod nem volt a szövegekbe vagy az énekbe?

Anette Olzon Nem. Mindent előre megírtak már.

ekultura.hu És igaz, hogy a Dark Passion Play a banda eddigi legsötétebb albuma?

Anette Olzon Igen, azt hiszem, mondhatjuk ezt, legalábbis ami a szövegeket illeti. És némelyik dal hangulata is nagyon komor. Ezen az albumon hallható az egyik legsúlyosabb szám, amit a Nightwish valaha írt. A „Master Passion Greed”-re gondolok.

ekultura.hu És miért az „Eva” lett az első közreadott szám a lemezről?

Anette Olzon Nem tudom, ki választotta ki. Csak annyit tudok róla, hogy engem akartak bemutatni vele a közönségnek, meg akarták ismertetni velük a hangomat.

ekultura.hu És ebben a dalban tényleg megmutatod, mire vagy képes énekesként?

Anette Olzon Igazából olyan dal ez, amiben nem eresztem ki teljesen a hangomat. Viszont érzelemgazdag szám, a szövegét pedig igyekeztem úgy énekelni, hogy kifejező legyen. Szóval ebben az értelemben sikerült megmutatni vele, mit tudok.

ekultura.hu És te magad is ezt a dalt választottad volna?

Anette Olzon Nem is tudom. Ha rám bízzák, talán egy erőteljesebb számot választok.

ekultura.hu És mit tudnál mondani arról, hogy a dal internetes eladásaiból származó bevétel egy gyermeksegélyező alapítványba folyik be?

Anette Olzon Én is csak annyit tudok az egészről, amennyit a honlapunkon lehet olvasni róla.

ekultura.hu Milyen fogadtatásra számítatok? Esetleg érkeztek már visszajelzések is?

Anette Olzon Amennyit hallottam erről, az eddigi megnyilvánulások egészen pozitívak. Azt hiszem, igazából akkor fogunk többet tudni erről, amikor a rajongók végighallgathatják a teljes albumot, ami szeptemberben jelenik meg. Persze az internetes fórumunkra írók reakciói között voltak kritikusabb megnyilvánulások is.

ekultura.hu A jövőt tekintve, meg kell majd tanulnod a Nightwish teljes repertoárját, vagy te is választhatsz a kedvenceid közül?

Anette Olzon Alapvetően azokat a számokat kell megtanulnom majd, amiket a turnén fogunk játszani. Ezeket a fiúk választják ki. Vagyis ők tudják, hogy mit kell eljátszanunk, hogy mit akarnak hallani tőlünk a rajongók. Persze én is beleszólhatok. A kedvenceim az „Ever Dream”, a „Highr Than Hope” és a „Sleeping Sun”.

ekultura.hu Mikor indultok a koncertkörútra?

Anette Olzon Izraelben kezdünk, október 6-án, aztán egyenesen átrepülünk az Egyesült Államokba, ahol öt hétig koncertezünk.
Aztán visszajövünk Skandináviába, ahol Svédországban, Finnországban, Norvégiában ás Dániában játszunk majd. Az új évben pedig Ázsiában és Ausztráliában lesznek koncertjeink, majd február-március környékén visszajövünk Európába.

ekultura.hu Mennyiben fognak különbözni a koncertek?

Anette Olzon Mindenekelőtt abban, hogy új lesz a hang. Tehát más lesz a hangzás. Ami a fellépő ruhákat illeti, még nem döntöttem el, mit fogok viselni. Már kiválasztottam néhány darabot, de nyitott a kérdés. Egyfajta keverék lesz, de biztosan nem bő, nagy ruhák, hanem kisebbek, rövidebbek.

ekultura.hu Esetleg az album sötétebb hangulatához illenek majd?

Anette Olzon Igen, bizonyos szempontból gótosabbak lesznek.

ekultura.hu Tartasz valamennyire a régi rajongóktól?

Anette Olzon Az első fellépésen biztosan nagyon ideges leszek. És amikor először játszunk majd Finnországban. Erre nagyon készülök. Nyilván Svédországban is izgulni fogok, de ez a szülőhazám, úgymond otthon fogok fellépni, és ezért biztosan könnyebben fog menni.

ekultura.hu Gondolom, az egész életed meg fog változni a turnézással?

Anette Olzon Már most is egészen más. Rengeteget utazom, ami nagyon tetszik. Rengeteg interjút adok. Bekerültem a big business világába. Egyelőre könnyen viselem és nagyon élvezem a helyzetet.

ekultura.hu Remélem az új albumotok és a turné is sikeres lesz!

Anette Olzon Köszönöm.

Diszkográfia: Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Over The Hills And Far Away (2001) – EP
From Wishes To Eternity (2001) – koncert
Century Child (2002)
Once (2004)
End Of An Era (2006) – koncert
Dark Passion Play (2007)
Nightwish: Made In Hong Kong (2009) koncert