Főkép

ekultura.hu Tegnap fantasztikus koncertet nyomtatok a Rocktogonban. Te hogy érezted magad?

Heri Joensen Remekül. Egészen nagyszerűen. A közönség teljesen beindult és a hely majdnem tele volt. A technika már nem nevezhető a legkiválóbbnak, és ebben a tekintetben nem ez volt a legjobb bulink, de a közönség reakciója mindenért kárpótolt.

ekultura.hu Gondolom, többnyire nagyobb helyeken játszotok. Nem okoz gondot, ha kisebb klubokban kell fellépnetek?

Heri Joensen Nyilván akadnak problémák. Például a technika, amit már említettem. A közönség pedig olyan közel volt hozzánk, hogy szinte felestek a színpadra. De ez inkább kényelmi probléma. Tudom, hogy ezzel számolni kell, és személy szerint nekem legalábbis semmi gondom vele.

ekultura.hu A koncert után kijöttetek, hogy találkozzatok a rajongóitokkal. Fontos számotokra a személyes kapcsolat?

Heri Joensen Ez bevett gyakorlat, mindig ezt csináljuk. Igen, szeretek megismerkedni az emberekkel. Különösen, ha új helyeken játszunk, olyan országokban, ahol korábban még nem jártunk.

ekultura.hu Mindannyian rendkívül képzett zenészek vagytok. Hogyan sajátítottátok el a szakma fortélyait?

Heri Joensen Mindnyájan 13-14 éves korunk óta zenélünk. Rengeteget fejlődtünk azóta, hogy 1998-ban megalapítottuk a zenekart. Érdeklődni kezdtünk a progresszív zene iránt, és olyan számokat írtunk, amelyekhez fontos a technikai felkészültség. Az elmúlt tíz év során, úgy érzem, sokkal jobb zenészekké váltunk.

ekultura.hu Autodidakta módon tanultatok?

Heri Joensen A csapat többségében autodidakta módon tanult, én viszont egy koppenhágai zeneiskolába jártam három évig, ahol elsősorban zeneelméletet, ezen kívül pedig énektechnikát tanultam. Nyilván gitározni is tanultam egy keveset, de elsősorban autodidakta gitáros vagyok.
Dalszerzőként és a zeneelmélet tekintetében viszont iskolázott vagyok.

ekultura.hu A Feröer-szigeteki muzsikusok nem különösebben híresek. Nektek hogyan sikerült így befutnotok?

Heri Joensen Nem is tudom. Általában viking folk metálként, vagy viking pogány metálként aposztrofálnak minket. Amikor zenélni kezdtünk, fogalmunk sem volt róla, hogy ilyesmi létezik.
Amikor az első lemezünk kritikái megjelentek, olyan svéd és norvég csapatokhoz hasonlítottak minket, akikről még csak nem is hallottunk azelőtt.
Úgy érzem, olyan kategóriába tartozunk, amelynek szüksége volt, vagy legalábbis könnyen befogad új stílusokat. Mert ugyan viking folk metálnak hívják a zenénket, különbözünk a többi bandától, akiket szintén ide sorolnak. És talán pontosan emiatt az egyediség miatt sikerült ekkora sikert elérnünk.
No és a tradicionális zenék miatt, amiket beépítünk a számainkba. A többi együttesnél, akik viking metálnak nevezik a zenéjüket, csak a szövegek épülnek viking témákra és a skandináv történelemre.
Ezen túl egyszerűen csak valamiféle metál muzsikát játszanak. A mi zenénkben viszont eredeti népzenét hallani, ami ténylegesen a vikingektől ered. És ez talán valódibbnak hat a viking metál-rajongók számára.

ekultura.hu Ezért döntöttetek úgy, hogy feröeri nyelven énekeltek?

Heri Joensen Nem, ez még az előtt volt, hogy egyáltalán tudtuk, hogy viking metált játszunk. Szóval nem ez volt az oka.

ekultura.hu Viszont így a rajongók nehezebben éneklik együtt veletek a szövegeket, vagy tévedek?

Heri Joensen Így igaz. De érdekes módon mindig akad valaki az első sorban, aki kívülről fújja a szövegeket, és még feröeriül is beszél. Függetlenül attól, hogy épp hol koncertezünk.

ekultura.hu A csapat több tagcserén is átment, mióta megalakultatok. Nem okozott problémát az állandóság hiánya?

Heri Joensen Négy ex-tagról beszélhetünk. A banda felállása 2004 óta stabilnak nevezhető. Rengeteg zenekart ismerek, akiket már tizenöten otthagytak, mielőtt kiadták volna az első lemezüket.
A mostani tagok közül viszont mindenki egyetért abban, hogy kizárólag úgy hagyhatjuk ott a bandát, ha meghalunk, vagy megrokkanunk.

ekultura.hu És a jelenlegi felállást tartjátok a lehető legjobbnak is?

Heri Joensen Igen. Szerintem minden tagcserével jobbak lettünk. Amikor az énekes távozott, még nem így gondoltuk, de most már ez a meggyőződésünk.

ekultura.hu Miért vártatok három évet a legutóbbi album, a Ragnarok megjelentetésével?

Heri Joensen Három évig dolgoztunk azon az albumon, de elsősorban azért vártunk ki vele, mert addig nem akartuk kiadni, amíg nem találtunk magunknak egy komoly lemeztársaságot. Előtte csak a Tutl foglalkozott velünk a Feröer-szigeteken.
A három évet turnézással töltöttük, meg az új anyagon dolgoztunk, és közben megpróbáltunk megfelelő lemeztársaságot találni magunknak. Ez 2006 januárjában történt meg, és mielőtt kijött az új album, újra kiadták az előző lemezt, az Eric the Red-et.
Emellett koncertszerződést is kötöttek velünk, szintén Ausztriában, és azt is ugyanakkor, 2006 januárjában. Ezzel egy csomó feladatot levettek a vállunkról. Korábban nekünk kellett megszervezni minden turnénkat, és a Tutlnak sem volt igazi terjesztői hálózata. Így egy csapásra minden megváltozott.

ekultura.hu Ez ugye azt is jelenti, hogy a következő albummal nem fogtok ennyit várni?

Heri Joensen Természetesen.

ekultura.hu És mikorra tervezitek?

Heri Joensen Jövő márciusra kötöttük le a stúdiót. Így körülbelül három hónapra rá megjelenhet a lemez. Ez még nem fix dátum, de valamikor jövő nyárra várható a megjelenés.

ekultura.hu És elkezdted már írni a számokat?

Heri Joensen Igen.

ekultura.hu Ismét mitológiai témájú lesz az anyag?

Heri Joensen A mitológia mindig benne lesz abban, amit csinálunk, de a zene nem lesz annyira progresszív és összetett, mint a Ragnarok-on. Inkább a dallamosságra s a népzenei elemekre akarunk koncentrálni. A népzenében ugyanakkor eleve benne vannak a mitológiai témák. Így aztán ez a része megmarad.
És természetesen szeretnék saját dalokat is írni. Gondolkodtam azon, hogy újabb koncept-albumot készítsek, de ha tradicionális dalokat használ fel az ember, ez nem olyan könnyű. Nehéz koncept-albumot készíteni olyan anyagból, amit nem magunk írtunk.
Habár valamikor még szeretnék összehozni egy, talán rövidebb, koncept-albumot. De erre nem most fog sor kerülni. Majd meglátjuk, mi lesz.

ekultura.hu Sok szerencsét a további koncertekhez, és köszönöm az interjút.