Főkép

ekultura.hu Az „…én, József Attila itt vagyok!” volt az első EDGE Recordsnál megjelentetett albumotok. Érzésed szerint az, hogy komolyabb lemeztársaságnál jelenhettetek meg, kiszélesítette a közönségeteket, esetleg nagyobb szakmai elismertséget hozott?

Megyeri Ferenc Azt, hogy komolyabb lemeztársaságnál jelent-e meg, nem igazán tudom megítélni, mivel az első cédénket pl. a Polygram terjesztette még tíz éve, és azért az sem egy zugkiadó volt.
Egyébként nem igazán jelentett előrelépést az a lemez (a József Attilás), mert a kedvező kritikák ellenére gyakorlatilag szó nélkül ment el mellette az úgynevezett szakma, pedig ez a lemez többet érdemelne.
De hát ezen az underground szinten ez az érdeklődés is jelentősnek mondható.

ekultura.hu Alapvetően kiknek szánjátok a zenéteket, kik a tényleges célközönségetek?

Megyeri Ferenc Nem igazán célzunk meg rétegeket, akinek tetszik, az hallgassa egészséggel!

ekultura.hu Mostanában több divatirányzat, például a punk rock, a power pop punk, de mindenekelőtt az emo közelebbi-távolabbi rokonságban áll az általatok is játszott klasszikus hard core punkkal. Hogy viszonyulsz, hogy viszonyultok ezekhez a jelenségekhez?

Megyeri Ferenc Ezek a kategóriák számomra nem jelentenek szinte semmit, a punk az punk és kész! Sajnálatosnak tartom a széttagoltságot, mert az előbb-utóbb sznobériához vezet.

ekultura.hu Az új album, a „Közönség elleni izgatás” DVD-formátumú oldalán dokumentumfilm látható. Ki és miért tartotta fontosnak ezt?

Megyeri Ferenc Ez a film kb. öt éve készült, és az első tíz év összegzésének szántuk akkoriban. Kellett már a képi megjelenítés is a sok lemez után.

ekultura.hu Míg az előző lemez üzenete viszonylag egyértelműnek tetszett, a „Közönség elleni izgatás” szövegei alapján úgy tűnik nekem, hogy ezúttal sokkalta ironikusabban viszonyultok a politikához. Vagy tévedek?

Megyeri Ferenc Pontosan így van. Mi nem egy pol-beat zenekar vagyunk, akik a politikai meggyőződésük alátámasztására használják fel a zenét. Amit mi csinálunk, az tulajdonképpen szerepjáték, a politika csak eszköz.

ekultura.hu József Attila modernistaként annak idején ugyanúgy a polgárokat pukkasztotta, ahogy később az eredeti punk-mozgalom ismert alakjai. Manapság akad még egyáltalán igazi polgár, vagy még inkább nyárspolgár, akit pukkasztani lehet?

Megyeri Ferenc Ha polgár nem is, de bolgár az igen, hahaha! Tudod, kire gondolok…

ekultura.hu Tavaly elhunyt egy régi tag, Balha Vilmos. Az emlékére írt dalban azt énekled, „érezted a bajt”, előrelátható volt „Willy” halála. Mit értesz ez alatt, és hogyan éltétek meg az esetet?

Megyeri Ferenc Igen, úgy gondolom ez előrelátható volt. Ahogy ő égette mindkét végén a gyertyát, az törvényszerűen vezetett idáig. Én bőgtem egész nap, amikor értesültem a haláláról, pedig ez utoljára tizenöt éve fordult velem elő, anyám halálakor.

ekultura.hu A borítóitokat egy másik barátotok, Gróf Balázs tervezi. A barátságon túl van egyéb - például világfelfogásbeli - oka is, hogy vele dolgoztok?

Megyeri Ferenc Régi barátság a miénk. Az ő groteszk képi megjelenítései szerintem jól passzolnak a zenénkhez.

ekultura.hu A bandátok pécsi illetőségű. Véleményed szerint másképp látjátok a világot, másképp élitek meg a magyarországi változásokat (vagy inkább állóvizet), mint a fővárosiak?

Megyeri Ferenc A vidéki lét mindig is középszerűbb, mint a világvárosi, persze ha az értékrendeket nézzük, akkor ez nem biztos, hogy mindig így van.

ekultura.hu A Sziget Fesztivál idei programjában nem fedeztem fel a neveteket az előadók között. Mi ennek az oka?

Megyeri Ferenc Pedig játszunk, csak most egy másik helyen az elmúlt évekhez képest. Ez a hely a Zúzda Színpad, amit a szervezők tavaly állítottak fel először, és idén szeretnék egy kicsit felfuttatni húzónevekkel (legalábbis valami ilyesmire hivatkoztak), és így kerültünk idén oda.

ekultura.hu Végül azt szeretném megkérdezni, merre tovább? Mik a terveitek a közelebbi és távolabbi jövőben?

Megyeri Ferenc A terveink ugyanazok, mint eddig. Koncertek, lemezek, kaja, pia, anarchia!