Főkép

ekultura.hu Honnan jött a Milk & Honey név?

Manel Filali Mi ketten alapvetően mások vagyunk. Más országból származunk, más vallásúak vagyunk, ezért úgy gondoltuk, olyan nevet választunk, amelyik a közös pontra, az életünkben közös elemre utal, és ezt a vallásunkban találtuk meg. Anne keresztény, én muzulmán vagyok, de a Bibliában és a Koránban is megemlítik a tejjel és mézzel folyó országot, vagyis a Paradicsomot. Ezért választottuk a Milk & Honey [vagyis Tej és Méz] nevet magunknak.

ekultura.hu És tőletek származott az ötlet?

Manel Filali Igen, tőlünk. Napokig keresgéltük a legmegfelelőbb elnevezést az interneten, könyvekben, vallásos írásokban, míg végül rátaláltunk erre a névre, és úgy döntöttünk, hogy ez pont megfelel, mert Anne szőke, így ő lett Milk, én pedig barna, Honey vagyok, és ez közös elem a vallásunkban is.

ekultura.hu Anne, korábban egy másik sikercsapatban, a Preludersben énekeltél. Nem sajnáltad, hogy otthagyod őket?

Anne Ross Remekül éreztem ott magam. Rengeteget tanultam velük, például az önfegyelmet, és azt, hogyan kell dolgozni, hogyan kell viselkedni a színpadon. Ezek után pontosan tudtam, mit akarok, és mit nem akarok, így az együttműködésünk eszményi iskolának bizonyult a profi zenéléshez.
Azért váltunk szét, mert mindenki mást akart, más stílust, másfajta zenét, a Milk & Honeyval pedig szerencsém volt. De még mindig tartom a kapcsolatot a lányokkal, és továbbra is jó barátok vagyunk.

ekultura.hu A te zenei hátteredről viszont lényegében semmit sem tudok, Manel.

Manel Filali Algériában születtem, majd az általános vizsgák után Párizsba költöztem tanulni, onnan pedig Németországba mentem egyetemre. Évekig tanultam ott, közben pedig zenéltem, dalokat írtam, vokáloztam néhány producernek, aztán öt évvel ezelőtt megismerkedtem Annéval, aki épp a korábbi csapatával együtt dolgozott a stúdióban. Nagyon megkedveltük egymást, és igen közeli barátok lettünk.

ekultura.hu És most is te írod a számaitokat?

Manel Filali Igen, természetesen, de többnyire közösen írjuk a dalokat. Csapatként dolgozunk, Anne, én és a zeneszerző-producerünk.

Anne Ross Ő a világ legjobb producere!

Manel Filali Igen, több énekesből csinált már szupersztárt, például Kim Wilde-ból és Nenából is. Lehetőséget biztosít nekünk, hogy mi írjuk a saját dalainkat. Ő komponálja a zenét, mi meg a szövegeket és a közös énekdallamokat írjuk meg hozzá Annéval.

ekultura.hu Miért énekeltek több nyelven a dalaitokban?

Anne Ross Mivel Manel anyanyelvei az arab és francia, én pedig nyilván németül beszélek, de mindig angolul énekeltem, és az európai íz miatt új stílust szerettünk volna megteremteni, és a két év alatt, míg az albumon dolgoztunk, magától jött az ötlet, hogy minden hatást ötvözzünk a zenénkben, és így rá is találtuk az egyéni stílusunkra.

Manel Filali Igen, Algériából, egy arab anyanyelvű országból származom, Anne pedig angolul is beszél, és érzékeltetni akartuk a zenénkkel, hogy honnan származunk, és nem másokat akartunk utánozni.

ekultura.hu Viszont, ha jól tudom, a következő kislemezetek Khaled egyik dalának feldolgozása lesz.

Manel Filali Igen. Igaz, hogy mi írjuk minden dalunkat, de a lemezre felkerül két feldolgozás. A „Seven Seconds” Anne kedvenc dala, és választhattunk még egy számot, és én a „DiDi” mellett döntöttem, mert Khaled nagy kedvencem, aki roppant nagy sztár Algériában. Imádtam ezt a dalt, amikor kisebb voltam. Hatalmas sláger volt Franciaországban és Algériában, és mindig arra vágytam, hogy elénekeljem.
De mindent megvariáltunk. Kicseréltük a szöveget, mert nem szeretek olyan számokat énekelni, aminek nem én írom a szövegét, új részeket írtunk hozzá, és csak a háttér, a kíséret maradt meg az eredeti Khaled-dalból. Akár új számnak is mondhatnánk.

ekultura.hu És mit tudnátok mondani az albumról?

Anne Ross A lemezen minden dal keleties lesz. Persze a mi stílusunkban keverve. De mindenféle szám rákerült. Szerelmes dal és party-nóta, és kifejezetten szórakoztató számok is.

ekultura.hu És csak énekeltek, vagy hangszeren is tudtok játszani?

Manel Filali Anne szaxofonozik. Nagyon jól játszott, amikor kisebb volt. Most gitározni tanul, és szerintem remekül játszik, de nagyon félénk mások előtt. Én szintetizátorozom.

Anne Ross Nagyon jól játszik.

Manel Filali Á, csak le tudom játszani a melódiákat, amikor dalokat írunk.

ekultura.hu De az albumon nyilván nem játszotok.

Anne Ross A lemezen nincs szaxofon, de előbb-utóbb eljön majd az ideje, hogy a színpadon is játsszunk. Egyelőre viszont a táncra és az énekre koncentrálunk.

Manel Filali Most még izgalmasabb ez, de ha később megváltozik az emberek ízlése, és több élő hangszert akarnak hallani, biztosan fogunk hangszeren is játszani.

ekultura.hu A táncban sok a keleti elem. Nem volt nehéz elsajátítanod ezt a stílust, Anne?

Anne Ross Amikor belefogtunk az együttesbe, sokfelé jártunk. Eljutottunk több Európán kívüli helyre is, mint Damaszkusz, Abu Dabi, Kuvait. És minél több időt töltöttünk arrafelé, annál jobban érdekelt az arab kultúra, az ottani stílus. Találkoztunk egy csapattal, a Belly Dance Superstars-zal, és elképesztő volt látni őket a színpadon, ahogy táncoltak. Ezért kezdtük el gyakorolni ezeket a mozdulatokat, hogy beépítsünk minden elemet a saját stílusunkba. Nagyszerű volt új dolgokat tanulni.

ekultura.hu És milyenek a benyomásaitok Magyarországról?

Anne Ross Egyszerűen imádjuk.

Manel Filali Az emberek mind kedvesek, roppant ízletesek az itteni ételek. Szívesen eljönnénk egyszer ide nyaralni.

Anne Ross A város is csodálatos. A vár, a folyó. Olyan gyönyörű, mint Párizs. Na és az idő! Azzal is szerencsénk volt.

ekultura.hu És tervezitek, hogy visszatértek majd ide egy teljes koncertanyaggal?

Anne Ross Ha a rajongók is így akarják, akkor biztosan eljövünk.

Manel Filali Megtiszteltetésnek vennénk, ha visszajöhetnénk.

ekultura.hu Köszönöm az interjút.

Anne Ross és Manel Filali Mi köszönjük.