Főkép

ekultura.hu Mindenekelőtt az új lemezetek címéről és borítójáról szeretnélek kérdezni. A korábbiakkal ellentétben nem a fantasy, hanem a tudományos fantasztikum világát idézik.

Daniel Brennare Igen, valóban van bennük egy kis sci-fis érzés, de nem hiszem, hogy ennek különösebb jelentősége lenne. A cím, „Holdak és gombák” önmagában nem utal ilyesmire.
Ami a borítófestményt illeti, rengeteg emailt kaptunk a világ különböző pontjairól olyan művészektől, akiket megihletett a zenénk, és ezért szerették volna elkészíteni a következő lemezborítónkat, mi pedig úgy döntöttük, hogy kipróbáljuk néhányukét.
Adtunk nekik pár alapvető instrukciót, például a címet, és hogy azt szeretnénk, hogy a borító ezt a különleges érzésvilágot tükrözze, milyen színeket használjon, és ehhez hasonlók. A végén viszont megírtuk nekik, hogy a legfontosabb, hogy a saját stílusukban készítsék el. Ne érdekelje őket, hogy azt mondjuk, például feketét használjanak.
Hanem olyasvalamit szeretnénk, amit a művész magától készítene. A legjobb, ha a művész szabad kezet kap.
Így beküldték a terveiket, és ez megtetszett nekünk. Pontosan azt adta, azt az érzésvilágot, amit vártunk. Egyszóval a képi elemek nem a mi elképzeléseinket tükrözik, az érzésvilág viszont a sajátunk.

ekultura.hu Összeköti valamiféle koncepció az albumot?

Daniel Brennare Nem igazán. Nincs mögöttes története. Viszont van egyfajta koncepció. A szövegeket, amiket az albumhoz írtam, ahhoz hasonlítanám, ahogy egy festő a színeket kezeli.
Mint amikor egy absztrakt képet készítesz, és használsz hozzá egy kevés feketét, egy kevés kéket, és ehhez hasonlók. Aztán amikor az emberek eljönnek megnézni a képet, mindenki ugyanazokat a színeket látja, de más-más érzelmeket vált ki belőlük. Ugyanígy próbáltam használni a szövegeimet.
Ezt nevezhetjük koncepciónak, mert ez átszövi az összes dalt. Az, hogy úgy próbálom használni a szavakat, mintha színek lennének, melyek elvont érzelmeket közvetítenek.

ekultura.hu Ez az oka annak is, hogy szeretsz játszadozni a szavakkal?

Daniel Brennare Igen, igen. Az életben elérkezik egy pillanat, amikor már megtanultál minden szót, amit megtanulni érdemes. Persze később tanulhatsz még nehezebb szavakat, mégis adott egy bizonyos szópaletta, amiből válogathatsz. És megpróbálod úgy keverni ezeket a szavakat, hogy különféle érzelmeket ábrázoljanak.
Néha egészen egyszerű is lehet a dolog, mint mikor felcseréled két szó helyét, hogy költőibbnek hasson a szöveg. És így egészen más képet hozol létre, mint más szavakkal tehetnéd.
Egyszóval tényleg szeretek játszani a szavakkal.

ekultura.hu Ami a zenét illeti, egyértelműen gótikusnak tűnik nekem, általában azonban eklektikusként jellemzik a kritikusok. Milyen hatásokat építettetek bele a zenétekbe?

Daniel Brennare Ami miatt eredetileg elkezdtünk zenélni, az a metál és rock hatása volt. Mindenekelőtt a kilencvenes évekbeli death metalé. Szóval a metál és a rock adták az alapokat.

ekultura.hu Az új anyag viszont sokkal dallamosabb ennél.

Daniel Brennare Az alapokon kívül azt hiszem, nem sokat törődünk a zene technikai oldalával. Megírjuk az alapokat, a gitárt, a basszust és a dobokat, aztán megpróbálunk érzelmeket belevinni a számokba. És nem különösebben számít, hogy például a gitár kicsit lágyabb.
De az alap a metál. A kilencvenes években voltak olyan bandák, mint a Paradise Lost és a Tiamat, és úgy érzem a zenénk az ő stílusukhoz közelít. Szerintem ugyanezt az érzést találni meg a mi számainkban is.

ekultura.hu És nem próbáltok közelíteni bármiféle főbb irányzathoz?

Daniel Brennare Nem. Legalábbis remélem, hogy nem. Tudatosan biztosan nem próbálunk követni semmiféle irányzatot. Persze természetesen rengeteg fajta muzsikát hallok, Britney Spearstől az egészen elvont, undergroundig.
Talán tudat alatt beépülnek ezek is, és hallani akár Britney Spearses elemeket is, de együttesként sohasem próbáltunk követni semmiféle divatirányzatot sem.

ekultura.hu És vannak kedvence dalaid az új albumról?

Daniel Brennare A legtöbb tetszik, de legjobban talán a „Like A Leaf”-et szeretem. Talán azért, mert amikor az ember dalokat ír, nem mindegyik dal a te részed. Némelyik önálló életre kel. Olyan részeket találsz benne, amiket mintha nem te írtál volna. Nekiállsz megírni, de a dal önmagává válik, aztán visszatér hozzád.
A „Like A Leaf” pontosan ilyen. Amikor meghallgatom, igazi dalnak érzem. Nehéz elmagyarázni, meghatározni, mi is az igazi dal, de valahol az ihlet határozza meg, azt hiszem.

ekultura.hu Szóval úgy érzed, különálló entitások, és nem téged fejeznek ki, hanem egy érzést tükröznek, ami benned él?

Daniel Brennare Beszélnek hozzám. Van valami a dalban, talán a dallam, talán az érzések, ami valahogy kellemesen tér vissza hozzám.

ekultura.hu Szerinted a közönségetek hogyan fogja fogadni az új anyagot?

Daniel Brennare Ezt nehéz lenne megmondani. De remélem, tetszeni fog nekik. Viszont az eddigi reakciók nagyon jók voltak.

ekultura.hu Az egyik dalotokat feltettétek a MySpace-re. Fontosnak tartjátok, hogy jelen legyetek az interneten?

Daniel Brennare Azt hiszem, manapság az internet kifejezetten hasznos. Sokféle emberhez eljuthatsz, gazdagokhoz, és szegényekhez egyaránt - mindenkihez. És olyanokhoz is, akikhez másképp nem, mert szinte mindenki hozzáférhet az internethez.

ekultura.hu És nem féltek attól, hogy ez egyszer majd megöli a zenét? Hogy elmaradnak a bevételek?

Daniel Brennare Túl korai lenne megjósolni ezt. Zenekarként fontosnak tartom, hogy az emberek meghallgathatnak így minket. Minél többen hallgatnak, annál többen kedvelhetnek meg minket. És egy zenekarnak ez kifejezetten hasznos.
Ugyanakkor nem kapsz pénzt azért, amit csinálsz. Szóval lassanként valószínűleg egyre kevesebben fognak hivatásszerűen zenélni. Nekünk egyelőre nincs problémánk azzal, hogy az emberek ingyen letölthetik a zenénket.
Például nálatok, vagy tőletek keletebbre nem túl jelentősek a lemezeladásaink. Rengeteg a hamisítvány, a kalózlemez, viszont például Romániában is rengetegen jöttek el a koncertre, vagyis valahonnan ismerték a zenénket. És ez igazán kellemes érzés volt.

ekultura.hu Esetleg tervezitek, hogy nálunk is koncerteztek majd?

Daniel Brennare Egyelőre kialakulatlan az idei programunk, de szó volt róla, hogy Magyarországra is elmenjünk. Szívesen koncertezünk arrafelé.
Az északi országokban valahogy kisebb az érdeklődés irántunk, és az igazi bázisunk a németeknél és a velük szomszédos országokban van. Keletebbre, mint már említettem, nem sok lemezünk fogy el, de a koncertekre sokkal többen eljönnek. Gondolom, ez lenne a helyzet Magyarországon is.

ekultura.hu Akkor remélem, hamarosan élőben is láthatunk benneteket nálunk. Köszönöm az interjút.

Daniel Brennare Szívesen.