FőképNem mindennapi vállalkozás fültanúja lehet, aki elszánja magát a Szakcsi nemzedék(ek) rendhagyó, valahol mégis hagyományosnak mondható felvételének meghallgatására.

Magukat a zenészeket szinte felesleges bemutatni, hiszen az idősebb Béla egykor elsőként tört be az akkoriban még meghódíthatatlannak tűnő nyugati világzene-piacra, fia, az ifjabb Béla többek között az Új Rákfogó, valamint a Babos Band tagjaként szerzett hírnevet magának, Róbert a 2006-os Fonogram-díjas Babos Project Special elkészítésében működött közre, az egykor szintén Új Rákfogó-tag Oláh Kálmán pedig saját produkciói mellett a Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékének tanára.

A lemez igazi különlegességének mégis a jazz legjelesebb nagyságaival együtt zenélő (talán elég John McLaughlin, Pat Metheny, Keith Jarrett vagy Miles Davis nevét említenem) Jack DeJohnette, a fúziós rocktól a free jazzig számtalan műfajban otthonosan mozgó chicagói dobos, és az ugyanilyen széles skálán, lényegében a hard boptól a kortárs dzsesszig bármit eljátszani képes, és ugyancsak zenei óriásokkal (George Bensonnal, Wayne Shorterrel, de még Stinggel együtt is) számos lemezfelvételt készített nagybőgős, a szintén amerikai John Patitucci számít.

Nem meglepő ezek után, hogy a Szakcsi családdal és Oláh Kálmánnal közös album is rengeteg árnyalatot felvisz a jazz palettájára, Thelonius Monk hard bopjától Szakcsi Lakatos Béla cigányos modern (már-már free) jazzéig, s mindez a fúziós jazz és a free jazz bőségesen adagolt motívumaival színesedik tovább.

A négy zongorista két-két triót játszik a neves vendégművészekkel: egy saját szerzeményt és egy feldolgozást - már amennyiben a jazz szabad variációit feldolgozásnak nevezhetjük. Ekképp nem csupán megismerhetjük mindegyikük két (nyilvánvalóan nagyban nem eltérő) oldalát, hanem mintegy végigzongorázhatunk az egyéniség, az eredetiség és a muzikális alázat nem kizárólag fekete-fehér billentyűzetén.

Kiemelni nem is szeretnék senkit, olyannyira magas színvonalú minden egyes produkció - noha mindegyik másképp elégíti ki zenei igényeimet -, szívemhez legközelebb mégis idősebb Szakcsi Lakatos Béla játéka áll.
Azt meg nem mondanám, miért, hiszen tudásban képtelen vagyok bármi különbséget felfedezni négyük között, az igazi világhírhez valaha legközelebb álló magyar dzsesszzongorista futamai, motívumai, egész zenei habitusa mégis könnyebben befogadható és értelmezhető számomra a társaiénál.

Persze lehet, sőt, kell egyet nem érteni! Nem szabad, hogy előre lejátszottnak tekintsük ezt a mérkőzést. Ráadásul a négy előadó nem is verseng egymással, hanem egymást kiegészítve, szinte egymás ötleteit tovább gondolva ad hozzá az album egészéhez, és teszi feledhetetlen élménnyé ezt a rendkívüli dzsessz-produkciót.

Az együttes tagjai:
Szakcsi Lakatos Béla - zongora (1, 6)
Szakcsi Lakatos Róbert - zongora (4, 8)
ifj. Szakcsi Lakatos Béla - zongora (3, 7)
Oláh Kálmán - zongora (2, 5)

Jack DeJohnette - dobok
John Patitucci - nagybőgő

A lemezen elhangzó számok listája:
’Round About Midnight
2. Lyric Song
3. Private Number
4. Last Time Together
5. Eitherdown
6. Little Gypsy Song For You
7. If I Were A Bell
8. Allemande