Főképő: Michael Sarna







Elsőre megdöbbentően hangzik, de tényleg több mint húsz év terméséből válogathatott Dave Mustaine zenekarvezető, énekes, gitáros, alapító, zeneszerző, szövegíró (egyszóval minden), amikor összeállította a 2005. október 9-i koncert programját.

Ez már önmagában is örvendetes, hiszen voltak évek, amikor úgy tűnt, végleg befejeződik a Megadeth névre elkeresztelt thrash metal alapbanda földi pályafutása. Egy ideg szólókarrierjéről szóltak a pletykák, de aztán a rajongók nagy örömére mégis maradt az eredeti névnél.

Ami bárhogy is nézzük, vitathatatlanul sokat kopott a megítélésem szerinti csúcsponthoz képest (nálam egyértelműen az 1990-es Rust In Peace), mivel úgy nagyjából a Risk idején tömegével ábrándultak ki zenéjéből hívei.
Ehhez képest ugyan előrelépést jelentett a 2004-es The System Has Failed, de bizony még az is messze van a Youthanasia vagy a Cryptic Writings fogós opuszaitól.

Szóval velem együtt sokan várják az idei albumot (United Abominations), és vele a csodát…

Na mindegy, nem a lehetséges jövőről írok, hanem a két évvel ezelőtti argentin koncertről. Amit látni fantasztikus élmény, még akkor is, ha Dave hangja (mint mindig) a leggyengébb láncszem a zenekar produkciójában.
Különösen az új számokban feledhető, érdekes módon a régi slágerekben sokkal hitelesebb a megszólalása – valahogy azok jobban illenek az orgánumához. Mondjuk az is igaz, hogy a szó hagyományos értelmében nem énekel, hanem inkább ritmusosan beszél. Szerintem.

Ahol pedig mégis megpróbálkozik a dalolással, az inkább fura, mint emlékezetes (pl. „I`ll Be There”). Ugyancsak kilóg a sorból a „Coming Home” akusztikus verziója: ha azt akarta Dave bebizonyítani, hogy ilyet is tud, akkor oké, de egyébként feleslegesen került ide.

De ezzel a végére is értem a negatívumoknak, zeneileg ugyanolyan pengén nyomja a szólókat, mint hajdanán. Most is borzongató az „In My Darkest Hour” gitárjátéka, „A Tout Le Monde” dallama, vagy a „Tornado of Souls” gyorsasága. Tagadhatatlan, Dave Mustaine nagyon tud(ott), ha akar(t).

Az akkori felállás ugyan nem mutat fel Marty Friedmanhoz mérhető gitárzsenit, de gond nélkül nyomják a programot, tempótól és gitárszólótól függetlenül – ez azért nem semmi teljesítmény.
Azért írok akkori felállást, mert időközben a James LoMenzo basszer távozott a bandából. Ha jól számolom, sorrendben ő volt a tizenhetedik muzsikus – úgy látszik még mindig nehéz a főnök árnyékában megmaradni.

A közönség egész egyszerűen fenomenális, hiszen nem csupán a szövegeket kurjásszák végig Dave-vel, hanem bizony időnként a gitárszólókat is. Márpedig ugye, ez egyáltalán nem szokványos koncertelem.
Azt a tombolást, amit például a Trust alatt művelnek, nos azt látni kell (ahogy hullámzik a nézőtér a több ezer ember ugrálásának megfelelően).
Ez persze visszahat a zenészekre is, még Dave is visszafogottan mosolyog (főként a szeme), és látszik rajta, hogy élvezi a zenélést, a koncertet. Azért többnyire a kezeire koncentrál – így jár az, aki ennyi szólót betuszkol saját szerzeményeibe.

Abban teljesen biztos vagyok, hogy jó darabig ez lesz az etalon Megadeth koncertanyag, amit egy jó formában (márpedig ez nagy szó) lévő négyes produkál, többnyire király nótákkal. Nem véletlenül tartották őket tízegynéhány évvel korábban az egyik legjobb thrash bandának.

A DVD kiadvány korrekt darab, kellő számú kamerával rögzítették a koncertet, és visszafogott, követhető tempójú vágással tálalják. A hang jó, a gitárok külön csatornán szólnak, ez főként szólózáskor érezhető igazán.

Az együttes tagjai:
Dave Mustaine – gitár, ének
Glen Drover – gitár
Shawn Drover – dob
James LoMenzo - basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Blackmail the Universe
2. Set the World Afire
3. Wake the Dead
4. In My Darkest Hour
5. She Wolf
6. Reckoning Day
7. A Tout Le Monde
8. Hangar 18 & Return of Hangar 18
9. I`ll Be There
10. Tornado of Souls
11. Trust
12. Something That I`m Not
13. Kick the Chair
14. Coming Home
15. Symphony of Destruction
16. Peace Sells
17. Holy Wars

bónusz:
Symphony of Destruction – eltérő vágással

Diszkográfia:
Killing Is My Business (1985)
Peace Sells... But Who’s Buying (1986)
So Far, So Good, ...So What (1988)
Rust In Peace (1990)
Countdown To Extinction (1992)
Youthanasia (1994)
Hidden Treasures (1995)
Cryptic Writings (1997)
Risk (1999)
Capitol Punishment: The Megadeth Years (2000) válogatás
The World Needs A Hero (2001)
Rude Awakening (2002) válogatás
Still Alive... and Well? (2002) koncertlemez
The System Has Failed (2004)
Greatest Hits: Back To The Start (2005) válogatás)
United Abominations (2007)
That One Night: Live in Buenos Aires (2007) - koncert DVD
Anthology: Set The World Afire (2008) - válogatás
Endgame (2009)
Blood in the Water: Live in San Diego (2010) koncert

A DVD-kiadás technikai adatai:
Kép: 1,78:1 (16:9)
Hang: angol (dts), angol (DD 5.1)
Hossz: 95 perc