FőképA Morgoth első rendes lemeze az 1991-ben megjelent, a rendkívül vidám címet viselő Cursed (megátkozott). Így öregen erős kompromisszumokat vélek felfedezni benne, habár lehet, hogy ezt a korom, és nem a valóság felismerése mondtatja velem.

Instrumentális – az album címét viselő – számmal indítunk, kellemes, félelmetes, jól megalapozza a lemez hangulatát. Utána a „Body Count” következik, amiről nekem Ice-T jut az eszembe mindig.
A kettőnek semmi köze egymáshoz de szerintem elő fogom venni a „másikat” is, és meghallgatom, a járókeret árakat böngészve a neten.

Szóval, ha túlléptük ezen, át kell lépnünk az életen is, a következő szám szerint, amit a kifejező című „Unreal Imagination” követ. Tényleg! Egészen slágeresek ezek a számok. Itt arra gondolok, hogy van egy vezető dallamuk, amit akár dúdolni is lehetne, ha valakinek bírja a torka.
Lehet, hogy erre fogják üklányaink főzni a befőttet. Fekete kötényben. Jó, ez lehet, hogy nem fog megtörténni, mindenesetre dallamosak ezek a számok, az biztos.

Persze nem csupa dallamos, rétenszökkenős szám alkotja a lemezt. A „Sold Baptism” gyors indítása és pörgős üteme, ami után a „Suffer Life” szinte végletekig lelassított hangjai jönnek, hogy utána ott legyen „Opportunity Is Gone” című, majdnem hét és fél percen death metal eszencia.
Ráadásul ennyivel nem érték be, hiszen őt követi az album utolsó száma a „Darkness” című, himnusznak is beillő opusz, ami ráadásul jól rímel a „Suffer Life”-ra.

A váltakozó ritmusok után a lemez, mintegy révbe ér és jól belassul. Ilyen a halálmetál, nincs mit tenni.
Első rendes albumnak abszolút megteszi, főleg így, hogy évek után is ütős zenének gondolom. (Oké, lehet, hogy egy mai gyerek jól belenevet az arcomba emiatt). Természetesen messze nem olyan izgalmas, mint egy demo, de első rendes lemeznek megteszi.

Az együttes tagjai:
Marc Grewe – ének
Harold Busse – gitár
Carsten Otterbach – gitár
Sebastian Swart – basszusgitár
Rüdiger Hennecke – dob, billentyűs hangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Cursed
2. Body Count
3. Exit To Temptation
4. Unreal Imagination
5. Isolated
6. Sold Baptism
7. Suffer Life
8. Opportunity Is Gone
9. Darkness

Bónusz videók:
10. Body Count (live)
11. Exit To Temptation (live)
12. Unreal Imagination (live)
13. Opportunity Is Gone (live)
14. Suffer Life (live)
15. Sold Baptism (live)

Diszkográfia:
Pits of Utumno (Demo, 1988)
Resurrection Absurd (EP, 1989)
The Eternal Fall (EP, 1990)
The Eternal Fall/Resurrection Absurd (1990)
Cursed (1991)
Odium (1993)
Feel Sorry for the Fanatic (1996)
1987-1997: The Best of Morgoth (Best of/Compilation, 2005)