FőképLassan kezdem belátni, hogy a tuti biznisz nem más, mint a kisgyerekekkel kapcsolatos termékek.
És itt nem feltétlenül a ruhákra és az egyéb, nélkülözhetetlen kiegészítőkre gondolok, hanem azokra a dolgokra, amelyekről még tíz-tizenöt éve nemcsak nem hallottunk, hanem nem is gondoltunk arra: nocsak, ilyen is van, remek, vegyük meg.

Gyanítom, amikor én születtem, apám Beatlest és Rolling Stonest hallgatott, és nyoma sem volt semmilyen, kifejezetten csecsemőknek szóló válogatásoknak. Ma meg már külön polcuk van a baba- és zeneboltokban.
Van itt minden, a gagyitól a komolyig, az összecsapottól a komolyan és gondosan összeállítottig.

Amerikában nagy sláger a Baby Einstein elnevezésű sorozat, amely klasszikusok átiratait tartalmazza játékhoz, alváshoz, pihenéshez és kreatív tevékenységekhez (ez utóbbit mindenkinek a fantáziájára bízom). Lelkük legyen rajta.

Azt a gyermeki- és felnőtt lélekkel, valamint zenepszichológiával foglalkozó szakemberek régóta tudják, hogy Mozart, Bach, Vivaldi és társaik (mondjuk a reneszánsszal kezdődően és a romantikával bezáródóan) zenéje jótékony hatással van a lélekre: nyugtat, stimulál, örömöt okoz - ezért hallgatjuk ma is.
Én éppen ezért vettem gyanakvással a kezembe a gyerekeknek szóló átiratokat, amik - lássuk be, az „egy róka-rengeteg bőr” kategóriába tartoznak - egyszerre jelentenek szellemi inzultust a szülőnek és a gyereknek is.

Hasonló gyanakvással fogadtam a szóban forgó kiadványt is - nem utolsósorban igencsak gyatra borítója miatt. Kiváló, mondtam, egy újabb gagyikollekció.
Aztán megfordítottam a tokot, és láttam: súlyosan tévedtem, ugyanis a Virgin elsőrangú előadókkal állított össze egy valóban gyerekeknek való válogatást. Ami egyszerre stimulál és nyugtat.

Közösen végighallgattuk hát a lemezt, és végleg megnyugodtam: az értő kompilátorok nagyjából olyasmiket gyűjtöttek össze az albumra, amiket magam is betettem volna hasonló célzattal a lejátszóba.
Hisz valóban nem mindegy, mit hallgat a gyerek. Mert itt alapvetően nem a szellemi nevelésről van szó, hanem annál valami sokkal fontosabbról. Egy egy éves kölyök nem értékeli, nem érti - hanem válaszol rá.

Méghozzá egyszerűen. Vagy hangosan igyekszik túlmorogni (túlvisítani) a zenét, vagy békésen játszik mellette. Ritka a primér válasz, a mosoly, a tapsikálás, a ringatózás, netalán az elmélyült hallgatás. Éppen ezért nagy a felelősségünk, hogy mit hallgat a gyerek.
Mozarttal, Bachhal, Vivaldival soha nem lehet tévedni, és annál otrombább dolgot nem is tudok elképzelni, mint hogy a Kis éji zenét átdolgozzák szintetizátorokra, mert úgy „bababarátabb”.

Sokszor mondjuk: a gyerek csak kicsi, nem hülye. Hát ne is nézzük annak. És vegyük meg ezt a kiadványt nyugodt szívvel, mert tökéletesen - és magas színvonalon - éri el a célját, és nem kell babrálnunk azzal, hogy a kedvenc Mozart-műveinket összegyűjtsük egy CD-re.
Kettő legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a gyereknek szerzünk vele örömet, hanem magunknak is. Ugyan az előbbi sokkal fontosabb, de a második sem elhanyagolható.

Egyetlen oda nem illő hang sincs a CD-n, egyetlen oda nem illő harmónia, és ha Sting Mozartot hallgatva gyógyítja halláscsökkenését, akkor a gyerek is nyugodtan elbabrálhat a lemez mellett a kisautóival, építőkockáival, és eszébe sem jut morogni.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Német táncok (3), K 605: no 3 in C major - Sir Neville Marriner/Academy of St. Martin in the Fields
2. Wiegenlied - Semeon Skigin (zongora)/Dagmar Schellenberger (ének)
3. Divertimento két kürtre és vonosókra, No 17, K 334 (320b) - Minuet - Franz Welser-Most/Stockholm Chamber Orchestra
4. A varázsfuvola, K 620: Pa-Pa-Pa-Papagena - Roger Norrington/ London Classical Players/Catherine Pierard (szoprán)/Andreas Schmidt (baritone)
5. C-dúr zongoraverseny, K 467 - 2. tétel, Andante - Jean-Bernard Pommier/Sinfonia Varsovia
6. Don Giovanni, K 527: La ci darem la mano - Roger Norrington/London Classical Players/Nancy Argenta (szoprán)/Andreas Schmidt (bariton)
7. A-dúr zongoraszonáta, No 11, K 331 (300i) - 3. tétel, Rondo alla turca - Jean-Bernard Pommier
8. Les petits riens, K Anh. 10 - Pantomime - Sir Neville Marriner/Academy of St. Martin in the Fields
9. Les petits riens, K Anh. 10 - Andantino - Sir Neville Marriner/Academy of St. Martin in the Fields
10. Les petits riens, K Anh. 10 - Gavotte - Sir Neville Marriner/Academy of St. Martin in the Fields
11. La tartine de beurre - Emile Naoumoff (zongora)
12. A-dúr kvintett klarinétra és vonósokra, K 581 - 2. tétel - Cherubini String Quartet
13. C-dúr variációk zongorára, K 265 - Aldo Ciccolini (zongora)
14. G-dúr szerenád, K 525 „Egy kis éji zene” - 2. tétel - Christopher Warren-Green/London Chamber Orchestra
15. g-moll szimfónia, K 183 - 1. tétel - Jeffrey Tate/English Chamber Orchestra
16. Figaro házassága, K 492: Voi che sapete che cosa e amor - Daniel Barenboim/English Chamber Orchestra/Teresa Berganza (mezzoszoprán)

Életrajz