Főkép

Mi sem bizonyítja jobban az idő múlását, mint az évszakok változása. Tél – tavasz – nyár – ősz. Majd minden kezdődik elölről. Újra és újra. Évről évre.
Mint ahogy immáron 14. éve minden tavasszal megrendezésre kerül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Idén a tinikorba lépett rendezvényt 2007. április 12-én délután nyitotta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint a díszvendég ország nevében Kanada budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Robert Hage.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepélyes megnyitót egy pódiumbeszélgetés követte a fesztivál díszvendégével, aki ezúttal nem kisebb személyiség, mint a világhíres olasz író, Umberto Eco.
A szerző két híres esszékötete: a Hat séta a fikció erdejében és az Öt írás az erkölcsről a Könyvfesztiválra időzítve jelent meg (újra), illetve ekkor van a premierje az író régóta várt regényének, a Loana királynő titokzatos tüzének.
A megnyitót és a pódiumbeszélgetést a szintén hagyományos Budapest Nagydíj átadása követte. A díjat Dr. Demszky Gábor főpolgármester adta át, laudációt mondott Esterházy Péter.

 

...



És elérkezett a péntek, a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál második napja. A programfüzetet olvasgatva valahogy kevesebb program keltette fel az érdeklődésemet. Vagy én változtam sokat az elmúlt egy évben, vagy a programok…

Persze ez nem jelenti azt, hogy semmi sem érdekelt. Hiszen 11 órakor kezdődött a Kossuth Kiadó és a Mojzer Kiadó közös sajtótájékoztatója, ahol bemutatásra került a Kossuth Kiadó és a Metro hírújság közös munkájának gyümölcse, a tizenhat kötetesre tervezett Világtörténelmi enciklopédia első kötete, illetve az Irodalmi Fülbevaló hangoskönyv-sorozat idei újdonságai.

De térjünk csak vissza kicsit a Világtörténelmi enciklopédiához. A sorozat második kötete április 19-én, a harmadik kötettől pedig kéthetente jelennek meg, és könyvesbolti forgalomba nem kerülnek. Aki szeretne hozzájutni, vagy hírlapárusnál, vagy előfizetéssel, postai úton teheti meg.
Az első kötet (Őstörténet és a korai civilizációk) bevezető ára mindössze 299 Ft (ami valljuk be, igencsak jelképes összeg egy százhúsz oldalas, nagyjából A/4-es formátumú, gazdagon illusztrált kötetért), a további kötetek ára pedig 1490 Ft lesz. További részletek a www.kossuth.hu weboldalon.

Szép és hasznos kezdeményezés mindkét fél részéről. Már csak azért is, mert a kiváló szakemberek által összeállított, a világ legrangosabb gyűjteményeiből származó illusztrációkkal ellátott kötet hasznos segítség diákoknak, élvezetes olvasmány a történelem kedvelőinek, és nem utolsó sorban tartalmas történelmi alapkönyvtár az egész családnak.



Alig egy óra pihenés után szintén egy rendhagyónak mondható rendezvényre ültem be, ami nem volt más, mint a Móra Kiadó fesztiváli újdonságait bemutató sajtótájékoztató, ahol az új kötetek mellett szó esett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által idén negyedik alkalommal meghirdetett Janikovszky Éva meseíró pályázatról is.

De haladjunk csak szépen sorban. Kezdjük az újdonságokkal, melyek között szerepelnek klasszikus irodalmi művek felújított kiadásai: Zelk Zoltán A három nyúl; Orbán Ottó Kati-patika; Varga Katalin Piskóta; Szepes Mária Pöttyös Panni; Páskándi Géza A szalmabábuk lázadása;
a tavaly útjára indított „A Móra Kiadó klasszikusai” sorozat legújabb kötetei: Szabó Magda Abigél; Fekete István Tüskevár);
a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak művei: Boldizsár Ildikó Boszorkányos mesék (Szegedi Katalin illusztrációival); Lackfi János Törpe és óriás között; Kiss Ottó A terepasztal lovagjai;
valamint a külföldi irodalomból válogatva: Karma Wilson és Jane Chapman medvetörténetei (Medve enne még, Medve horkol, Medve új barátja, Medve ébren marad); Clive Woodall Szárnyak birodalma; Darren Shan Áldozat.

A IV. Janikovszky Éva meseíró pályázatról részletesebben: IV. Janikovszky Éva meseíró pályázat



És ha már gyerekkönyvek, gondoltam átnézek a 17 évvel ezelőtt alapított Tessloff és Babilon Kiadó sajtótájékoztatójára, ahol a Mi MICSODA sorozat új kötetei (Elefántok, Kincsek nyomában, Elsüllyedt városok) mellett bemutatták legújabb kezdeményezésüket, a Tanulás és Tudás programját.
Ennek értelmében komoly tartalmi megfontolásból kiadványaikat két különböző szegmensbe sorolták: TANULÁS / TUDÁS.

A TANULÁS szegmensbe tartozó kiadványok az iskolára készítenek fel, illetve az alsó tagozatos tananyaghoz kapcsolódó feladatokat tartalmaznak. A „Suli Plusz” sorozat – mely újszerű tartalma és vonzó grafikai megjelenése miatt hatékony kiegészítést jelent az iskolai munkához – a TANULÁS szegmens zászlóshajója.

A „Suli Plusz Olvasóka” sorozat célja az alsó tagozatos diákok szövegértő olvasásának fejlesztése. Az egyre hosszabb, ismert és kevésbé ismert meséket, ismeretközlő írásokat Kelemen Czakó Rita szellemes, színes rajzai teszik kedvessé.
Az Olvasóka 1. rövid állatmeséket tartalmaz kezdő olvasóknak; az Olvasóka 2. népmesei elemekből építkező és modern történetvezetésű tréfás meséket tartalmaz gyakorló olvasóknak; míg az Olvasóka 3. ismeretközlő szövegeket rejt haladó olvasók számára, melyeken keresztül a hétköznapi tárgyak titkaival is megismerkedhetnek a gyerekek.

A TUDÁS szegmensbe tartozó kiadványok az életkornak megfelelő szinten készítik fel az olvasót a szakirodalom befogadására. Ide tartozik például a jól ismert Mi MICSODA sorozat, melyből a 99. kötet is felkerülhet majd a könyvespolcokra.
Ja, és a Könyvfesztiválon már az új Mi MICSODA DVD-be is bepillanthatunk, illetve kézbe vehetjük a legújabb Hangos Mi MICSODÁ-t (A vasút – Autók).



És ezzel még mindig nincs vége a napi eseményeknek. Sőt. Idén először olyan rendezvényre került sor, amire legjobb tudomásom szerint Könyvfesztiválon még soha: képregény-könyveket mutattak be, mégpedig nem kisebb név, mint az Athenaeum 2000 Kiadó gondozásában. És rögtön öt kötetet. Nem mondom, bátor kezdeményezés…

A Mangattack képregény-könyvek bemutatója persze kissé rendhagyóra sikeredett. Hiszen a jelenlévők: Boldizsár Ildikó mesekutató, Bayer Antal (Magyar Képregénykiadók Szövetsége), Szekeres Márk (Magyar Anime Társaság), Pap Zoltán és Sárközy Bence fordítók, valamint Solti Antal, a Japanimánia című rádióműsor szerkesztő-műsorvezetője nem elsősorban a megjelent könyvekről, hanem magáról a mangáról beszélgettek.

Persze azért a beszélgetés közben némi információt azért kaphattunk a most megjelent kötetekről. Például, hogy minden kötet más-más célközönségnek készült.
A Nyári srácok például vidám-érzelmes besorolású, és 18 vagy annál idősebb férfiaknak; a Dramacon vidám-érzelmes besorolású, 13 vagy annál idősebb nőknek; a Földfény sci-fi besorolású, 13 vagy annál idősebb férfiak; az Éjféli opera akció-horror besorolású, 16 vagy annál idősebb férfiak és nők; a Bizenghast pedig fantasy besorolású, és 13 vagy annál idősebb férfiak és nők számára készült. Elsősorban. De nem kizárólagosan.



Hát ennyi fért bele a napomba. És a beszámolómba. Persze találkoztam és beszélgettem egy csomó emberrel is, de azokról ugyebár nem ír az ember gyereke. Elsőre úgy tűnik, kevesebben vannak. Kiállítók és látogatók egyaránt. Bár a hétvége csak holnap kezdődik…