FőképA közelmúltban hozzájutottam Seu Jorge brazil gitáros-énekes 2005-ös montreux-i koncertjének hanganyagához.
Előtte még csak nem is hallottam erről a fantasztikus muzsikusról, mostanra azonban már majdnem minden lemez megvan tőle. Túlzás lenne azt állítanom, hogy elsőszámú rajongó lettem, de ez a koncertfelvétel meggyőzött arról, hogy erre a fiatalemberre érdemes odafigyelni.

Teljes nevén Jorge Mário da Silva anyanyelvén, azaz portugálul énekel. Zenéje leginkább világzenének tudható be, amibe pop, rap, reggea és némi funkzene is vegyül. A végeredmény, bár nem fantasztikusan eredeti, kifejezetten szórakoztató és élvezetes. Jorge mellett a zenekarban egy basszusgitáros és négy ütőhangszeres tevékenykedik, így hát mondanom sem kell, hogy a muzsikát legfőképp a ritmusok uralják. Részben ebben a dél-amerikai pezsgésben rejlik a zene ereje.

Az énekes hangja különösen figyelemre méltó. Furcsa, mivel annyira nem tűnik nagy számnak, mint várnánk, nem vág ki fergeteges magas céket, hangterjedelme tehát nem mondható igazán nagynak (legalábbis ezen a lemezen).
Mégis valahogy úgy tud bánni ezzel a hanggal, hogy teljesen eredetivé teszi azt. Seu Jorge, nem tudom másképp megfogalmazni, néha egyenesen olyan, mintha a hangok között énekelne, mégsem hamis, amit hallunk tőle.
Elsőre fel sem tűnik, azonban ha egy kicsit odafigyelünk, rögtön észrevesszük, hogy ez az ürge nem a megszokott utat járja. Ez az eredeti hang a muzsika másik mozgatórugója.

A Montreux-i Fesztiválon adott koncert évében, azaz 2005-ben jelent meg az énekes második stúdiólemeze, amely a Cru címet viseli. A szóban forgó élő felvételen a banda javarészt erről a szólóanyagról játszik szerzeményeket.
Így hallhatjuk a középtempós „Tive Razao”-t, a szambás „Fiori de la Cittá”-t, a meghatóan szép „Sáo Gonca”-t és a hasonlóan gyönyörű „Una Mujer”-t, melyet Jorge egy szál gitárjával ad elő, és elhangzik a pörgős „Manio De Peitao” című szám is, amely - mondjuk ki - a műmellekről szól. (Ezt az album füzetecskéjéből tudtam meg).
Emellett a koncerten új, eddig soha nem hallott nótákat hallhatunk, és még egy lehengerlő percussion szóló is belefért a repertoárba, melyet Pretinho Da Serrinha, Nene Brown, Mudinho és Carneiro ad elő.

Akinek ez a felvétel felkeltette az érdeklődését, annak külön figyelmébe ajánlom az énekes The Life Aquatic Studio Sessions című kiadványát, amelyen David Bowie-dalokat énekel egy gitárral, portugál nyelven.
Jorge először az Édes vízi élet című filmhez rögzített öt nótát, és a koncepció olyan nagyszerűen bevált, hogy végül egy teljes szólólemezt készített. Engem a gitáros ezen kiadványa nyűgözött le leginkább a hallottak közül. Egyszerűen elbűvölő!

Mindenesetre Seu Jorge nevét egy életre megjegyeztem. A Live at Montreux nagyszerű, megindító koncertfelvétel, ami arra késztetett, hogy beszerezzem az előadó többi kiadványát is. Erre a brazil ürgére tehát igazán érdemes odafigyelni, mert nagyon jó, amit csinál. Bármit találunk tőle, azonnal „tegyük magunkévá”!
Ez a koncertfelvétel egyébiránt korábban DVD-formátumban is megjelent.

Az együttes tagjai:
Seu Jorge – ének, gitár
Ricardo Feijao – basszusgitár
Pretinho Da Serrinha – cavaquinho, ütőhangszerek
Nene Brown – ütőhangszerek
Mudinho – ütőhangszerek
Carneiro – ütőhangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Mania de Peitao
2. Tive Razao
3. Fiori de La Cittá
4. Sáo Gonca
5. Una Mujer
6. Te Queria
7. Cirandar
8. Coqueiro Verde
9. Depois que o lle Passar
10 Percussion Solo

Diszkográfia:
Samba Esporte Fino (Carolina) (2001)
Cru (2004)
The Life Aquatic Studio Sessions (2005)
Live at Montreux (2007)