FőképA Radio Moscow február 27-én mutatkozott be azonos című debütáló lemezével. A harminchét perces anyagon színtiszta blues-rockot, illetve pszichedelikus rockzenét hallhatunk, olyat, amire a fiatalok már negyven évvel ezelőtt is csápolhattak.

Úgy tűnik, ez a stílus most, a huszonegyedik században éli reneszánszát, a The Black Keys, a Comets On Fire, és még számos, nemrégen alakult banda játszik hasonló muzsikát, ezzel felidézve a hatvanas évek óriásait, a Creamet, a Yardbirdsöt, az Allman Brotherst vagy éppen Jimi Hendrixet.

Ezzel a lemezzel immár a Radio Moscow is a pszichedelia reneszánszának egyik meghatározó alakjává vált.

Az iowai „trió” vezetője, az énekes-gitáros-dobos-dalszerző Parker Griggs egy coloradói The Black Keys koncert után egy demólemezt adott a banda gitárosának, Dan Auerbachnak.
Dannek nagyon bejött az anyag, így hát meginvitálta a triót saját stúdiójába, hogy ott elkészítsék a szóban forgó debütáló albumot.

A Radio Moscow zenéje egyébként stílusában szinte teljesen megegyezik a The Black Keysével, talán csak annyi a különbség, hogy szaftosabb, pszichedelikusabb a hangzás.
Ez a fajta hangzásvilág inkább a már szintén említett Comets On Fire sajátja, ők szállnak el teljesen a visszhangokkal és a különböző barlang-effektekkel.
Parker Griggsék szerencsésen megtalálták az arany középutat, de ehhez Auerbach perfekt hangmérnöki munkájára is szükség volt.

A korong tíz nótájának mindegyike ugyanabban a zenei világban játszódik, ezért nem lenne nagy értelme külön-külön elemezni őket.
Másrészt nem is igazán lehetne, mivel nincsen közöttük túlságosan nagy különbség, sőt igazán el sem különíthetők egymástól. És épp ez a jó magában a lemezben, hogy nem egymástól független szerzeményeket hallhatunk rajta, hanem egyetlen nagy egységet, egy harminchét perces blues-rock jamet.
Igazából csak ennek a nagy egységnek az egyes részei vannak elkülönítve egymástól, a „számok” közötti szünetek szinte elhanyagolhatóak.

Ez a korong tehát csakis egységében létezik, és csak úgy érdemes hallgatni, ha elindítod, és csak a harminchét perc múlva állítod meg. Bármiféle megszakítás csorbít a zene értékén.

A muzsika végig első osztályú pszichedelikus blues-rock, amely a hatvanas évekbe repít vissza minket, és mindeközben vadállatként zúz.
Tulajdonképpen Parker Griggs gitárja uralja az anyagot, temérdeknyi húzós riffet és eszeveszettül jó gitárszólót hallhatunk, ám nem szabad megfeledkeznünk a huszonegy éves Luke Duff dögösebbnél dögösebb basszus-szólamairól sem.

Érdekes megoldás, hogy éneklés és gitározás mellett Parker ül a dobok mögött is. A banda tehát tulajdonképpen, a The Black Keyshez hasonlóan egy duó, persze csak taglétszámát illetően, megszólalásában már nem.
És Griggs a dobok mögött is legalább olyan jó, mint a gitárjával; bivalyerős, arcleszaggatós dobalapjai olyan svungot adnak a zenének, hogy mindent elkaszál, ami az útjába akad.

Az album szinte végig zúz, és a lassabb tempójú részek is olyan energiát sugároznak magukból, hogy felérnek két pörgőssel. A banda iszonyatosan jól tolja ezt a zenét, ők a leghúzósabbak, akiket az utóbbi időkben hallottam.
Egyedül a detroiti illetőségű The Muggs („a legcsúnyább zenekar a világon”) képes megközelíteni őket.

A Radio Moscow az év egyik nagy felfedezettje. Nem játszanak bonyolult zenét, nem játszanak újfajta zenét, viszont amit játszanak, azt olyan dögösen, olyan stílusérzékkel játsszák, hogy már első lemezükkel ott vannak a modern blues-rock élbolyában.
Parker Griggs dögös éneke, a hatvanas évek stílusának megfelelő riffjei és szólói, illetve ütős dobalapjai és Luke Duff kemény basszusa valami olyat hoz össze, ami a műfaj minden rajongójának ínyére lesz.

Bár a zenekar a lemezen kéttagú, a 2007-es turnén már természetesen hárman fognak muzsikálni a színpadon. Ennek érdekében a banda a Gore Gore Girls női ex-dobosával, Mayuko Morris-szal egészül majd ki. Reméljük, majd vele is ilyen keményen fognak zúzni.

Az együttes tagjai:
Parker Griggs – ének, gitár, slide-gitár, dob
Luke Duff - basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Introduction
2. Frustrating Sound
3. Luckydutch
4. Lickskillet
5. Mistreating Queen
6. Whatever Happened
7. Timebomb
8. Deep Blue Sea
9. Ordovician Fauna
10. Fuse

Diszkográfia:
Radio Moscow (2007)