Főkép

A borító láttán már akkor valamiféle trendekkel szembemenő laza muzsikára számítottam, mielőtt még egyetlen hang felcsendült volna a kaliforniai zenekar 2006-os, sorrendben hatodik albumáról. Hiába miden igyekezet, az előítéleteim rendre a nyakamon maradnak.

Miután egymás után háromszor végigfüleltem az anyagot, azt kell mondjam, valamit tudnak ezek a kaliforniai a srácok, mert ez egy élvezetes album. A hivatalosan alternatív rockbandának elkönyvelt Switchfoot zenéjében keveredik a pop és a rock, a grunge és az enyhe szintis beütés. Forrásként U2, Police, Nirvana, Beatles, némi jazz, még kevesebb amerikai punk és teljes megdöbbenésemre Doors adható meg, de ez csupán eredetmegjelölés, mivel szó sincs szolgai másolásról, legfeljebb azt mutatja, mit hallgattak fiatalkorukban a tagok.

Némely kritikus szerint egyetlen hibája van muzsikájuknak: számtalan kortárs banda produkál hasonlót, ezért az eredetiség nem jellemző rájuk. Ezen állítással nem tudok vitatkozni, mivel nem szeretem, és nem ismerem a „hasonszőrű” kortárs amerikai csoportokat. Viszont így, megfelelő viszonyítási alap hiányában számomra ez kellőképpen életteli album, amit egyáltalán nem árnyékol be holmi összehasonlítás.

Alternatív muzsikáról beszélünk, de ne holmi magába forduló borongós, feketébe burkoltan andalgó fiatalokra gondoljunk, hanem napsütötte tengerparton rohangáló srácokra, akikben túlteng az életkedv. Laza örömzenének nevezem, amit csinálnak, ja és az alternatív jelleget erősíti a refrének hiánya. A tempós kezdés után a végére elfáradnak a zenészek, ezért befejezésül pár pihentetőnek szánt, töprengő szám búcsúztat bennünket („4:12”, illetve „Let your love be strong”). De ez még mindig vidám, napsugaras zene.

Mondjuk az is igaz, a Switchfoot legénysége joggal örvendezhet. Az immáron több mint tíz éve, 1996-ban alakult együttes pár hetes együttlét után már lemezszerződéshez jutott, amit nem sokkal ezután sikeres debütalbum követett. Népszerűségük a 2000-ben kiadott albummal tovább növekedett (félmillió eladott példány), amit csak tovább növelt pár, A Walk to Remember című filmben elhangzó daluk (mint például az „Only Hope”). Ezt követte a nagykiadós szerződés, ami csak növelte a banda népszerűségét.

A korábban említett U2 párhuzam korántsem véletlen, hiszen az album producere Tim Palmer volt, aki korábban az U2 és a Cure lemezeinél is hasonló munkakört töltött be. Minden tisztán szól, arányos a hangzás – de ez már tényleg alapkövetelmény 2007-ben, elvégre ki szereti a demóhangzást? Na ugye.

Jon Foremannékkal kapcsolatban rendszeresen felmerül a keresztény beállítottság; ez most hiányzik, mivel a szövegek inkább elgondolkodtató, kérdésfelvető jellegűek, mintsem vallási indíttatásúak. Halld a „Dirty Second Hand” és „American Dream” számokat – úgy hiszem, részben ennek is köszönhető a sikerük.

Befejezésül következzen egy rövid magyarázat az együttes nevéről. Jon Foreman szerint a Switchfoot hullámlovas-kifejezés.
„Mindannyian szeretünk szörfölni, és egész életünkben szörföltünk, ezért a név nekünk egyértelműen mondott valamit. Lábat váltani annyit tesz, hogy új helyzetet veszel fel, és az ellenkező oldalra fordulsz. Ez változást és mozgást jelent, hogy másként viszonyulsz az élethez és a zenéhez.”


Na most már tudjuk, mit is jelent számukra a Switchfoot.

Az biztos, ha mosolygós zenére vágyom, akkor már van miből választanom.

Az együttes tagjai:
Jon Foreman - gitár, ének
Tim Foreman - basszusgitár
Chad Butler - dob
Jerome Fontamillas - billentyűs hangszerek, gitár
Drew Shirley - gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Oh! Gravity
2. American Dream
3. Dirty Second Hands
4. Awakening
5. Circles
6. Amateur Lovers
7. Faust, Midas, And Myself
8. Head Over Heels (In This Life)
9. Yesterdays
10. Burn out Bright
11. 4:12
12. Let Your Love Be Strong

Diszkográfia:
New Way to Be Human (1999)
Learning to Breathe (2000)
The Beautiful Letdown (2003)
Nothing Is Sound (2005)
Oh! Gravity. (2006)

DVD-k:
Switchfootage (2003)
Live in San Diego (2004)
The Beautiful Letdown - DualDisc (DVD side) 2004
Feet Don’t Fail Me Now (2005)
Nothing Is Sound - DualDisc (DVD side) 2005
Switchfootage 2 (2006)