FőképFrank Sondar egyszerű közkatona a XXV. század emberiségének bolygógyarmatosító hadseregében. Éppen egy Gelbelex nevű bolygó elfoglalását tervezik a hadsereg és a kormány vezetői.
A támadó csapatok soraiba azonban beépültek a Carboneria nevű ellenzéki mozgalom tagjai. Az a szándékuk, hogy véget vessenek az erőszakos gyarmatosításoknak, valamint megbuktassák a korrupt és gátlástalan kormányt, amely már tucatnyi bolygó leigázására adott parancsot – parlamenti felhatalmazása nélkül.
Mindeddig azonban a Carboneria nem tudott bizonyítékokat felmutatni ezekről az esetekről.

Sajnos az ellenzék terve lelepleződik, és a hadsereg – hogy eltüntessen minden nyomot maga után – egy különleges bomba segítségével felrobbantja a bolygót. Ezzel elpusztítják az őslakosságot és saját hadseregük egy részét is.
A katasztrófát csak Frank, Alexia (a Carboneria tagja) és egy kék pasztillára hasonlító lény – őt Frank veszi magához – éli túl.

A kormány hamarosan rájön, hogy akadtak túlélők, ezért a hadsereg hajtóvadászatot indít hőseink után, a mozgalmat pedig felszámolják azzal a mondvacsinált okkal, hogy igaztalanul vádolta meg a kormányt.
Frank és kis csapata azonban kicsúszik az üldözők kezei közül. A telepatikus képességekkel rendelkező Mary (kék pasztilla) segítségével újjáélesztik a mozgalmat és megpróbálják leváltani a kormányt. Úgy tűnik minden a legjobb úton halad, hogy terveik valóra váljanak. Vagy mégsem?

Tipikus sci-fi, a legjobb fajtából. Röviden így lehetne jellemezni a könyvet. Megtalálhatunk benne minden kelléket, amely „szükséges” egy klasszikus tudományos-fantasztikus regényhez. Van egy egyszerű katonából hőssé váló főszereplő, szerelemi szál, kilátástalan küzdelem, idegen életforma, űrutazás és persze nagy csavarok a történetben.

A leírások csak a szükséges helyeken részletesek, egyébként szabadon szárnyalhat az olvasó képzelete. A karaktereken érezhető, hogy hús-vér, gondolkodó és érző emberi lények. Luigi Menghini-nek ez volt az első könyve, de szerencsére nem az utolsó, hiszen A Felhőbirodalom című regényben folytatódnak a kalandok.

Eddig a szerző alábbi regényeiről írtunk:A Felhőbirodalom
Láncreakció