FőképCsak igazi ínyencek élvezhetik az olyan étkeket, melyek összetevői és fűszerezése látszólagos egyszerűségük ellenére kizárólag a lassú, elemző ízlelgetés után tárják fel valódi értékeiket. Az efféle kifinomult ízgazdagság azonban igencsak ritka.
Ahogy ritka a hasonlóképp triviálisnak mutatkozó, mégis megdöbbentő mélységekből táplálkozó muzsika is. Mint amilyen a Bacsó Kristóffal és Sébastien Boisseau-val összeállt Oláh Kálmán zenéje is.

A kissé stockhauseni ihletettséget sugalló (ám összehasonlíthatatlanul közérthetőbb) Fitting címre keresztelt albumon hallható szerzemények mindegyike intellektuális gyönyöröket ígér.
Hol mélázó, hol konokul ismétlődő motívumok, lecsupaszított szólamok, vad virtuozitással előadott, majd megtörő, lecsendesülő futamok alkotják e modern fantáziákat.

Oláh Kálmán és társai zenéjében csodálatosan keveredik a klasszikus dzsessz improvizatív, osztinátó-alapú felfogása a kortárs zene rokonlelkű repetitív jellegével és a népzene lélekből áradó dallamosságával.
A makacs, minden melódiát elvontabb harmonizálással ellenpontozó témák körül a technikai tökély önfeledtségében szabad játszadozás bontakozik ki.

A hangszerek hol egymagukban, hol párokban, hol együttesen szólalnak meg, és így valamiféle távoli rokonság fedezhető fel e kompozíciók, valamint a barokk concerto grossók és triószonáták között.
Ám a régi zenék hagyományait ezúttal korszerű körítésben tálalják; inkább sejtetik, mintsem megmutatják a rendet. Az évszázados recepteket visszafogottan merész zamatokkal keverik, hogy sosem kóstolt, ugyanakkor alapjaiban ismerős kombinációkkal villanyozzák fel ízlésünket.

T. S. Eliot költői modernsége ez, aki szerint az újszerűben mindenekelőtt a jól ismert sémákkal kacérkodó, ám rájuk mégsem húzható mintázatok feszültsége az érdekes.

A Fitting sem úttörő, radikálisan avantgárd lemez, „csupán” csodálatos szórakozás, a megszokott alapok finoman újrafűszerezett, friss érzetű reinkarnációja.
Nem riaszt el szokatlanságával, vagy túl erős egyediségével, de el sem telít, nem fekszi meg a gyomrunkat, inkább józanul részegít.
Egyszóval hagyománykedvelő gurmanok számára feltétlenül megbízható fogás.

Közreműködik:
Oláh Kálmán - zongora
Bacsó Kristóf - szaxofon
Sébastien Boisseau - nagybőgő

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Lónyai utca
2. Bartók impressions
3. Hungarian sketch No. 2
4. Hommage a Nino Rota
5. Last moment
6. Dark forest

Diszkográfia:
Oláh Kálmán Sextet: Night Silence (1995)
Oláh Kálmán: Moments from My Life (1999)
Oláh Kálmán, Mini Schulz & Stuttgart Chamber Orchestra: Bach - Goldberg variációk (2001)
Oláh Kálmán & Lehel Péter featuring Budapest Chamber Symphony, Trio Midnight: Hungarian Rhapsody (2002)
Kálmán Oláh Trio: Contrasts and Parallels (2003)
Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Sébastien Boisseau: Fitting (2006)