FőképForgatókönyv: Michael Allin
Zene: Lalo Schifrin
Főszereplők: Bruce Lee, John Saxon, Kien Shih, Ahna Capri, Angela Mao, Jim Kelly
Gyártó: Warner Bros
Magyarországi forgalmazó: Fórum Home Entartainment
A magyar DVD-változat megjelenési dátuma: 2004. augusztus 17.
Listaár: 3690 Ft

Az „igazi” Bruce Lee (Lee Jun Fan néven született 1940. november 27-én) film.

Amelyikkel tényleg bekerült a nyugati világ mozirajongóinak tudatába. Az első, az úttörő darab, aminek nyomában elárasztottak bennünket a kung-fu és harcművész filmek, és aminek egyenes ági következménye, hogy a mai akciófilmek olyanok, amilyenek.

Nem volt ez mindig így, hiszen Bruce Lee már korábban is próbálkozott Hollywood, és úgy általában a nyugat meghódításával (ezt Ázsiában már elérte korábbi filmjeivel).
Ám hiába szerepelt bugyuta mozisorozatokban (Batman, Zöld lódarázs), a ’60-as években az általa képviselt harcművészetekre sem a rendezők, sem a nézők nem voltak még felkészülve. Talán így jártunk jobban, mivel a köztes években nem csupán saját stílusát (Yeet Kune Do, a „feltartóztató ököl művészete”) tökéletesítette, hanem filmes tapasztalatokat is szerzett.

A The Big Boss (1971), a Tomboló ököl (1972), és A sárkány visszatér (1972) pályájának megannyi fontos darabja – de hatásukat tekintve nyomába sem érnek a nyugatnak forgatott 1973-as remeknek.

Remeket írok, pedig maga a történet – valljuk be őszintén – nem valami nagy eresztés. Vannak jó fiúk és vannak rosszak, a két tábor találkozik, megküzdenek, páran belehalnak, néhányan életben maradnak.
Ráadásul nincs lövöldözés, nincs látványos robbanássorozat (nem is tudom, hogy tudta ez elérni Bruce Lee), és még a szerelmi szál is hiányzik.
Elszórtan látunk csupasz popsikat és kebleket, de csupán a gonosz elvetemültségét jelzik, nem pedig érzelmeket sejtetnek. Egyedül pofozkodásból, mesteri szinten kivitelezett pofozkodásból kapunk rendesen a bő másfél órában.

Ott van viszont ráadásként Bruce Lee, aki nem csupán bámulatos testalkattal rendelkezik (inas, de mégis izmos), hanem kamerabarát megjelenésével mindig uralja a vásznat.
Az ember csak nézi, hogyan lopakodik, ugrik, üt, hangoskodik (még akkor is, ha utószinkronról van szó). Mert jó nézni, és valahogy tudat alatt mindenki érzi, ez kivételes pillanat, ilyen többé nem lesz.

Aztán ott vannak azok a jelenetek, amiket közvetve idézve, vagy egyszerűen lenyúlva számtalanszor láthattunk akciómozikban (a legemlékezetesebb ezek közül talán tükörszobás kergetőzés).

Egy a lényeg, ha mást nem is, ezt mindenképpen illik ismerni Bruce Lee életművéből, már csak a miheztartás végett is. No meg ezért is, mert A sárkány közbelép kuriózum is egyben: az első amerikai, és egyben utolsó befejezett Bruce Lee film.

A DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: angol (DD 5.1), német (Mono), spanyol (Mono)
Kép: 2,40:1 (16:9)
Felirat: magyar, angol, francia, olasz, német, spanyol, portugál, dán, finn, norvég, svéd, héber, izlandi, horvát, cseh, görög, lengyel, török, szlovén

Extrák:
1. lemez
Audiokommentár Paul Heller közreműködésével
Vér és acél - Így készült A Sárkány közbelép
Bruce Lee: Saját szavaival (dokumentumfilm)
Linda Lee Cadwell interjúgalériája
2. lemez
A Sárkány átka (kisfilm)
Bruce Lee: A harcos útja (dokumentumfilm)
Előzetesek
Tévéreklámok