FőképManapság, mikor a videoklip önálló, karakteres műfajjá nőtte ki magát (szerintem e megnyilatkozási forma feltétlenül több létjogosultsággal bír, mint némely művészieskedő hollywoodi szuperprodukció), aránytalanul kevés komolyzenei klippel találkozni a televízióban, vagy bármely más médiumon.
Egyedül a Mezzo igyekszik rendszeresen ilyesmivel szórakoztatni az igényesebb közönséget, ám általában ott is inkább fesztiválok, népszerű hangversenyek, előadói estek kiragadott részleteiben gyönyörködhetünk megkomponált képi kíséretű dalok, zenemű-tételek helyett.

Ezért is olyan jelentős, hovatovább úttörő kísérlet Mozart négy csodaszép áriájának „klipesítése”, különösen, hogy mindezt elsőrangú tolmácsolásban: Rost Andrea énekével és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangszerein élvezhetjük.
A Rolla János vezette együttes úgy viszonyul Mozart műveihez, mint az I Musici Vivaldiéihoz. Eleven muzsikájuk maga a megtestesült eszme.
Lehet náluk virtuózabban, historizálóbban, extravagánsabban játszani, interpretációik ennek ellenére mindig egyfajta zsinórmértéknek tekinthetők; bármikor visszatérhetünk hozzájuk anélkül, hogy az unalmat kockáztatnák.

Rost Andrea ugyanakkor nem csupán nemzetközi sztár, hanem ténylegesen értő előadó, Mozart hősnőinek hiteles megszólaltatója. És hangja mellett arcjátéka, gesztusai épp oly sokat elárulnak a zenéből előtörő érzelmekről, mint maga a melódia, vagy a szavak.
S nem mellékesen lenyűgöző látványt nyújtanak a kifejező száj, a mély átélésről árulkodó szemek közelképei, miközben arról szintén meggyőződhetünk, hogy egy érett nő ugyanolyan, sőt, érzékiebben szép lehet, akár egy tinikorból ki sem nőtt topmodell.
A negyedik, werkfilm-szerű klipből pedig azt is megtudhatjuk, mennyire életvidám - jobb szó híján -, aranyos egyéniség Rost Andrea, aki ha két, vagy akár egy évszázaddal ezelőtt születik, ezrek, milliók bálványa lett volna.

Az egyedüli aggályos dolog a rövidség. Legalábbis megfontolandó, érdemes-e beruházni négy kurta áriába, még ha sok mindent megvilágító interjút hallhatunk is Rost Andreával, és néhány fényképet is megnézhetünk a művésznőről.
Mivel ily ritkaság egy efféle kompiláció, úgy vélem, nem szabad kihagyni a lehetőséget. Igenis, az operák, hangversenyek felvételei mellett ilyesmikkel is gyarapítani kell klasszikus zenei DVD-gyűjteményünket, és egy próbát kétségkívül megér az ügy.

Előadók:
Rost Andrea - szoprán
Liszt Ferenc Kamarazenekar
Rolla János - művészeti vezető
Pál Tamás - karmester

A lemezen elhangzó számok listája:
[1. Bevezető: Rost Andrea a Mozart áriákról]

2. Le nozze di Figaro: Barbarina - L’ho perduta
3. Don Giovanni: Donna Elvira - In quali eccessi, o Numi
4. Don Giovanni: Donna Anna - Crudele!... Non mi dir, bell’idol mio
5. Le nozze di Figaro: Cherubino - Voi che sapete

[6. Képgaléria]
[7. Végefőcím]

Diszkográfia:
Gustav Mahler: Sinfonie No. 8 Es-dur (Sinf. der Tausend) (1995)
Guiseppe Verdi: Rigoletto (1995)
Felix Mendelssohn Bartholdy: Elias (Elijah) Op. 70 (1996)
Le delizie dell’amor (1997)
Gaetano Donizetti: Lucia Di Lammermoor (1998)
A Tribute To Operetta (1999)
Johann Strauss Gala (2000 - DVD)
Amore II (2000)
Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni (2000 - DVD)
Escape Through Opera (2001)
A Verdi Gala From Berlin (2002 - DVD)
Erkel Ferenc: Bánk Bán (2003)
...che cosa e amor... [Mozart Arias] (2004)
Andrea Rost Sings Walter Jungmann (2006)
...che cosa e amor... (2006 - DVD)