Főkép

Mindig lesznek olyan könyvek, amelyek képesek új színt vinni az egyébként cseppet sem unalmas kortárs ifjúsági irodalomba. Az egyébként vitatható globalizáció kevés előnyös hozadékaként szerencsére idehaza is gyorsan megjelennek az áttekinthetetlen méretű nemzetközi könyvpiac gyöngyszemei is.

Az értékes darabok közé sorolom Pauline Fisk (született: 1948. szeptember 27.) könyvét is, hiszen amit a főszereplő (a tizennégy éves Elin) művel, az nem csupán alapos kórisme a szabad szellemben felnövő tiniről, hanem egyszersmind szórakoztató és nem utolsó sorban elgondolkodtató.

Ez alatt nem a szokásos, eldugtam ám az erkölcsi mondanivalómat a történetben, keresd meg aztán örülj milyen okos vagy eljárást értem, elvégre olvasás közben több ízben becsuktam a könyvet, és azon kezdetem el filózni, hogyan győzném meg hasonló helyzetben a lányomat logikájának hibás mivoltáról. Szerencsére nincs lányom, így nem szembesülök a feladattal, ami amúgy is kétes vállalkozás, mivel ugye az ember ebben az életkorban határozott elképzelésekkel rendelkezik, amelyeket csak saját kárán okulva változtat meg.

Ifjú hősnőnk, Elin azzal a szent elhatározással kezdi a soron következő tanévet, hogy a törvényileg előírt alsó korhatár (16 év Angliában) betöltésekor megházasodik. Bevallom, nem voltam felkészülve efféle kinyilatkoztatásra, és már csak kíváncsiságból is nyomon követtem a történetet. Ami mentes bármiféle rózsaszín bájolgástól, sokkal inkább a tanévekre jellemző unalmas és feszített hétköznapokkal van tele.

Aki kíváncsi, hogyan is lehet tudományos alapon felkészülni a párválasztás manapság elhanyagolt formájára (esküvő), az remekül szórakozik majd, és olyan igazságok birtokosa lesz, amit értelmes szülők nagyjából öt perc alatt simán elmagyaráznak bárkinek. De ugye a személyes tapasztalás szüksége, valamint a vitapartnertől mentes töprengés csodákra, s nem utolsó sorban mindenféle bonyodalomra képes.

Pauline Fisk tud valamit, és bár nem ér fel Jacqueline Wilson tehetségéhez, azért nem sokkal marad el tőle. Remélem hamarosan a többi, eddig csupán angolul megjelent könyvét is kiadják magyarul.