Főkép„Északról bejön a zene” – mondhatjuk ismét. Valamit tudnak arrafele, ez eddig is nyilvánvaló volt, s ha a jégkorszak még nem is, a zene egyre árad felénk. Európa északi része nem csak földrajzilag képez partot, itt a zenei hagyományok is egymásra mosódnak, elkeverednek és teljesen újjá alakulnak át. Biztos a fjordok miatt.

A svéd Esbjörn Svensson Trió (EST) ismertsége és népszerűsége az utóbbi években rohamosan nő, és megérdemelten. Noha a trió a zongorista nevét viseli, a három tag nem találomra került össze, már gyerekkoruk óta ismerik egymást, ami valószínűleg segített nekik a zenei irány keresésében.

Az első néhány lemez (például a zongoristáknál kötelező Monk-lemez) után az EST játékos és hallgatható jazznél kötött ki, méghozzá úgy, hogy egyéni arculatot alakítottak ki, ami a zongora-bőgő-dob trióknál igencsak nagy dolog.
Az áttörést a From Gagarin’s Point Of View és a Seven Days Of Falling című lemezek hozták meg.

A saját szerzemények többnyire ritmusközpontúak, egy-egy riffre épülnek, melyet a bőgő és/vagy a zongora játszik.
Az alapötlet tehát – vegyünk egy riffet, azt adjunk neki – a rockból származik, erre jönnek a jazzes harmóniák és az improvizációk; ez utóbbiak az érthetőség keretein belül. Nem akarnak elkápráztatni az improvizációkkal, kijátszani a szemünket, „csak” játszani. És nem a türelmünkkel.

A számok főként dinamikában nyújtanak újat; a jazztrió adottságait alapul véve meglepő változatos hangulatokat képes ez a három svéd fiatalember megidézni. Az említett rock és jazz mellett vájt vagy vájatlan fülünk élvezhet még drum ’n’ bass, funk és klasszikus elemeket is, amelyek szervesen épülnek be a zenébe.

A Tuesday Wonderland folytatja az előző lemezek hagyományát. Az első szám rögtön egy improvizáció nélküli téma, pár hangon, ahol a zongorát torzított vonós bőgő kíséri, olyan elektronikus/éteri hangzással, amit a Radioheadtől szoktunk meg.
Megdöbbentő, milyen feszültséget lehet kelteni csupán pár hanggal.

Az improvizációk mindig a játék keretében maradnak, mégis izgalmasak, mert a három zenész nem csak egymással játszik, de velünk, hallgatókkal is. A mi fantáziánkat is bevonják, a dallamok bebújnak agyunk minden zugába-fjordjába.
Ez a zene északról jön, egy Csodaországból, ahová Kolumbusz is igyekezett, és talán meg is érkezett volna, ha kedden indul el.

Az együttes tagjai:
Esbjörn Svensson – zongora, billentyűs hangszerek
Dan Berglund – bőgő
Magnus Öström - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Fading Maid Preludium
2. Tuesday Wonderland
3. Gold Hearted Miner
4. Brewery Of Beggars
5. Beggar’s Blanket
6. Dolores In A Shoestand
7. Where We Used To Live
8. Eighthundred Streets By Feet
9. Goldwrap
10. Shipping On The Solid Ground
11. Fading Maid Preludium

Diszkográfia:
When Everyone Has Gone (1993)
Mr & Mrs Handkerchief (1995)
Winter In Venice (1997)
ETS Plays Monk (1998)
From Garain’s Point Of View (1999)
Good Morning Susie Soho (2001)
Strange Place For Snow (2002)
Seven Days Of Falling (2003)
Viaticum (2005)
Tueasday Wonderland (2006)