FőképA borítókönyvecskébe és saját internetes honlapjára kiválogatott fényképekből ítélve a norvég születésű, de bécsi illetőségű Rebekka Bakken nem csupán tehetségével, hanem szépségével is lenyűgözi közönségét.

Bakkennek sikerült úgy megmaradnia európainak, hogy közben dalaiba beolvasztotta az amerikai dzsessz-pop legdicséretesebb eredményeit.
Amíg a csinos és ragyogóan képzett énekesnő hangja a fekete soul reszelősségétől a már-már musicalszerű, csiszolt színpadiasságig kivételesen kiterjedt skálán mozog, a kíséret az amerikaiak által olyannyira kedvelt rézfúvósok helyett inkább az európai muzsikára, elsősorban az európai esztrád és big band hangzásra jellemző vonósokra támaszkodik.

A hagyományos europop simogató, némileg klasszicista horizontális harmóniáihoz a funky, a blues, a swing, a kabarédal és számos más tradíció elemei csatlakoznak, hogy unikális, egységes egésszé érjenek össze.

Ha mindössze két különösen jól eltalált számot kellene megneveznem a lemezről, habozás nélkül a meditatív, csodálatos dallamú „Welcome Home”-ra és a még talán ennél is merengőbb „Any Pretty Girl”-re esne a választásom.
Mindkét dal erejét a líraisággal elegyített dinamizmus adja. Valójában egyik sem igazán lassú tempójú, amennyiben előbbinél a kíséret, utóbbinál a szöveg tényleges ütemvételére összpontosítunk. A lassú hömpölygés érzetét a széles ívű melódia, a kis lépésekben változó dallamvezetés kelti bennünk.

A lemez átfogó íve ugyanakkor az „Everything Can Change” fokozásra építő, modern óda-szerű remeklésében éri el csúcspontját, ami után az albumot záró „You Bring New Stars” csupán léleknyugtató chill-out, egekbe vágyódó, ám mindvégig a föld közelében lebegő fohász.

E négy dal önmagában elegendő bizonyság Rebekka Bakken nem mindennapi szerzői és előadói képességeire, színvonalában ugyanakkor a többi szerzemény sem múlja alul kedvenceimet. Legfeljebb más a hangütés, mások a hangsúlyok.
Egyfajta megszólalásbeli filmszerűség köti csupán össze a tizenegy dalt. A változatosság, mely a lemez legfőbb erénye és jellegzetessége, valóban gyönyörködtet (a szó minden értelmében), hiszen ennél gyönyörűségesebb lemez rég nem került a kezembe.

Elbódító, álomszerű dalok meseszép gyűjteménye Rebekka Bakken harmadik albuma. Akit azonban mégsem nyűgözne le rögtön az első néhány szerzemény, annak talán felesleges is próbálkoznia e varázslatos énekesnő megkedvelésével; vagy szerelemről beszélhetünk első hallásra, vagy semmiről.
El nem tudom képzelni, hogy köztes megoldás is létezik.

Előadó:
Rebekka Bakken - ének

Közreműködők:
Eivind Aarset - gitár
Kjetil Bjerkestrand - zongora, billentyűs hangszerek
Larry Danielsson - basszusgitár
Per Lindvall - dob
Martin Kubik - hegedű
Andreas Grossbauer - hegedű
Robert Nagy - cselló
Gerhard Marschner - brácsa
Herbert Mayr - nagybőgő

Bécsi Szimfonikus Zenekar
Andrés Orozco-Estrada - karmester

A lemezen elhangzó számok listája:
1. We Hit It Again
2. Welcome Home
3. Just Having My Fun
4. Any Pretty Girl
5. Love May Seem Hard
6. Hard To Be A Loser
7. What Love Is Not
8. You’re Crying
9. Nobody’s Fool
10. Everything Can Change
11. You Bring New Stars

Diszkográfia:
The Art Of How To Fall (2004)
Is That You? (2005)
I Keep My Cool (2006)
Morning Hours (2009)
September (2011)