Főkép

A bikáknak nincs tőgyük, a bikáknak nincs tőgyük, a bikáknak nincs tőgyük. És nem is lesz. Sőt sose volt. Jó, hogy gyerekeknek készült, de az a gyerek, aki végig tud nézni este nyolckor egy filmet a moziban, az legalább annyit tud, hogy a masnin kívül más is megkülönbözteti a hím és a nőstény szarvasmarhát. És most rögtön magamra cáfolok, hisz van olyan fiatal gyerek, aki meg nem, de be kell valljam, este nyolckor ilyen kis gyereknek egyébként is ágyban a helye.

Tehát a film egy fiatal bikáról szól (akinek a film készítői tőgyeket adtak), aki elveszítve apját, az állatok vezérét, kénytelen felnőni és apja méltó utódja lenni. Ez azt jelenti, hogy le kell gyaknia a prérifarkasokat, és persze nem szabad lelépnie sem a rá nehezedő felelősség elől. Van néhány bika haverja (persze nekik is tőgyük nőtt), akik az erős csábítást képviselik, meg rendelkezik néhány nem bika (tehát tőgyetlen) baráttal is. Kvázi az összes állat a haverja vagy barátja, különösen egy kiscsirke, aki veszélybe kerül és akit jól meg lehet menteni. Sőt, felbukkan egy terhes tehén is (neki is van tőgye, de ez mondjuk természetes), akibe meg bele lehet zúgni. A pisztolyok elsülnek, a terhes bármik meg szülni fognak a dramaturgok titkos receptje alapján. Ez most sincs másként.

A cselekmény pont annyira bonyolult, mint az azt leíró mondataim - semennyire. Nyilván gyerekeknek készült a film, habár szerintem csak alibiből mondták annak. Felnőtt animációs filmet nem mertek eladni, pedig a fiús leszbikus tehén harca a heteró prérifarkasokkal lényegesen érdekesebb lett volna, főleg a végén a szerelem beteljesedésével. Kész emberi jogi harcos múvi. Megértem, hogy az egyszerű gyerekfilm vonulatot választották, habár a tőgyeket azért leradírozhatták volna.

Visszatérek a filmre, illetve az általam vélelmezett célközönségre. Annyira gyerekeknek való, hogy én egy kicsit még unatkoztam is rajta, két olyan poén között, amit viszont a gyerekközönség nem értett. Viszont volt legalább két-három harmincas hangú férfi, aki rettenetesen élvezte a filmet, jó hangosan nevettek. Szerintem rátaláltunk a nagy gyerekekre. Gondolom nekik szólt a film, és ezzel a felnövéses dumával egyre bizonyosabb vagyok benne. Na jó, tényleg gyerekfilm, meg persze gyermeteg film, éppen ezért rendkívül alkalmas a közönség szórakoztatására. Jómagam péntek este szeretem az ilyet.

És persze a gyerekek zenei nevelését sem lehet túl korán kezdeni. A film zenéje ugyanis zseniális. Van például benne egy Dire Straits feldolgozás és jó sok rockos-bluesos-country-s zene, ami igazán kellemes módja a gyerekek zenei ízlésformálásának. Szóval igazán kicsi és igazán nagy gyerekek is jól tudnak rajta szórakozni, de szigorún fáradtan, mondjuk egy nagy játszóterezés után. Persze a szülőknek jobb, ha felkészülnek, hogy megmagyarázzák a gyereküknek, miért vicces a suhancok meztelen motozása.

És így utólag megjegyezném a rendezőről, hogy ő is írta a filmet, de nem ez az első forgatókönyve, mert például forgatókönyvügyileg ő jegyzi a Minden6ó című filmet is.