Főkép

Mindig elszomorodom, látva mekkora lemaradást kell behoznia a hazai könyvkiadásnak, ha csak egy kicsit is komolyan veszi az utolsó negyven-ötven év külföldön megjelent érdekesebb sci-fi és fantasy műveinek bemutatását a magyar olvasók számára. Bőven van még tennivaló, hiszen a mai napig akadnak szerzők, akiktől egy regény sem került lefordításra, de sajnálatos módon csonkán maradt sorozatokról is beszélhetünk.

Anne Inez McCaffrey (született: 1926. április 1.) szerencsésnek mondhatja magát, hiszen mostanra negyedik könyve is megjelent magyarul. Az első 1993-ban a Talent sorozat nyitókötete, a Pegazus nyergében (To Ride Pegasus – 1973, a magyar felsorolásokban valamiért To Ride Pegazusként szerepel) volt. 2005-ben újabb próbálkozás következik, amikor 37 évvel az első angol kiadás után magyarul is megjelenik az első Pern regény (Sárkányröpte).

Fantasyról van szó, de ez egy kicsit más, mint azt korábban megszokhattuk. A világ sci-fi gyökerekkel rendelkezik, mivel a világűr eme távoli bolygóját űrhajókon érkező emberi telepesek népesítették be, akik ismétlődő helyi kataklizma miatt középkori/fantasy állapotra jutottak el. A technika és a tudomány erejéből csupán a földművelés és a céhes tömörülések fenntartására futja. Mágia nincs, ellenben vannak sárkányok, és egyesek bírnak valamiféle mentális erővel.

Meghatározó tényező továbbá a szerző neme, McCaffrey ugyanis vitathatatlanul női empátiával alkotja meg szereplőit. Főként a női főszereplő, Lessza példaértékű ebből a szempontból, de természetesen a többi fontosabb személyről is megtudjuk, mit és miért csinálnak, miféle tervek és célok kavarognak a fejükben. Conan vagy Druss férfiasan véres kalandjain nevelkedettek számára biztosan furcsa lesz első olvasatra ez a megközelítés, de mindenképpen javaslom a megismerést, mivel izgalom itt is van bőven – csak egy kicsit más felfogásban.

Az sem utolsó szempont, hogy a sorozat már tizenhét kötetet számlál, s akkor még nem szóltunk a novellákról. Vagyis aki rászánja magát az ismerkedésre, az tartós kapcsolatra számíthat. Aztán jöhet a többi McCaffrey regény, szépen sorban egymás után.