FőképEgy művész vagy egy művészcsoport nem egy lehetősséggel dolgozhat, ha az alkotásra kerül a sor. Mindegy, hogy zenéről, építészetről, festészetről, irodalomról vagy bármi másról van szó, az eljárás, a megközelítés hasonló.
Lehet például régészt játszani, előásni és a legnagyobb alapossággal letisztogatni egy ötletet, vagy lehet a genetikát használni, összeszedni a már meglévő anyagokat, aztán a mixerbe vele…
…na és lehet teremteni. Nem kérdés, hogy melyik a legnehezebb feladat, ugye? Mint ahogy nem kérdés az sem, a System Of A Down melyik eljárást használja.

Az örmény és libanoni tagokból álló zenekar 1995-ben alakult Los Angelesben. Első lemezük nem kapott úgy szárnyra, mint az égbe temetett halott Tibetben, viszont második, Toxicity című albumukkal (2001-es éve legjobb metállemeze volt) olyat robbantottak, hogy rögtön a világ egyik legismertebb metal bandájává váltak.
Köszönhető ez az eddig csaknem ismeretlen hangzásnak, az eddig idegen hangulatnak, a fantasztikus és jól eltalált eredetiségnek, és a jótékony elmebajnak.

Na meg nem utolsósorban Serj Tankian énekhangjának, ami egyszerre kellemes (akár az Ezeregyéjszakát is végigmesélhetné bármelyik jó képességű gyereknek), fülsértő, lágy és erőteljes.
A 2005-ben megjelent negyedik lemez, a Mezmerize kivétel nélkül viseli az összes jellegzetességet, amit a zenekar eddig a munkájába tett, ezenfelül hozzákevertek még valamit, amitől még tovább színesedett, holott már eddig is kitöltöttek volna egy szivárványt.

A korábbi lemezeken a gitáros Daron Malakian, a húrok felett háttérénekesként is dolgozott. Ezen az albumon viszont szólóként is énekel, míg Serj Tankian árnyékol a háttérben.
Kétségtelen, hogy Serj Tankian hangja sokkal eredetibb és utánozhatatlanabb, mégsem megy az album rovására, hogy kevesebbet énekel.
Sőt. A gitáros hangjából árad valami különös hangulat, amit talán az énekes ki sem tudna fejezni, hiába jobb a hangja.

A Mezmerize egy dupla album első felvonása, a Hypnotize első fejezete. Azért nem kell megijedni, egymás nélkül is élvezhető, bár kétség kívül teljes egészet hoztak össze a két albummal.
Daron mindkét albumon többet énekel, mint a korábbi lemezeken, de hála a zenekarnak, azért az elsődleges énekes mégis Serj maradt, mivel a hangja már egyértelműen hozzátartozik a zenekarhoz.
Annyira eredeti, annyira magával ragadó, hogy bátran belehallgathat az is, aki eddig nem kedvelte a keményebb zenéket. Ezt garantáltan kedvelni fogja.

Az együttes tagjai:
Serj Tankian – ének
Shavo Odadjian – basszus
Daron Malakian – gitár, ének
John Dolmayan – dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Soldier Side (intro)
2. B.Y.O.B.
3. Revenga
4. Cigaro
5. Radio/Video
6. This Cocaine Makes Me Feel Like I’m On This Song
7. Violent Pornography
8. Question!
9. Sad Statue
10. Old School Hollywood
11. Lost In Hollywood

Diszkográfia:
System Of A Down
Toxicity
Steal This Album!
Mezmerize (2005)
Hypnotize (2005)

Kapcsolódó írás:Serj Tankian: Elect the Dead (CD)
Koncert: Serj Tankian - 2008. augusztus 16., Sziget Fesztivál
Ben Myers: System of a Down – Right Here In Hollywood