Főkép

Belépőszintű szimfonikus koncerttel várta látogatóit a Budapesti Állatkert 2006. július 26-án este, amikor is az öt előadásból álló Zenés Állatkerti Esték Hangversenysorozat 2006 első epizódját hallhattuk és láthattuk, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar előadásában, Ligeti András vezényletével.

Be kell vallanom, el nem tudtam képzelni, hogy az Állatkertben hol fél el egy koncertnyi ember. A Pálmaháznál, a Szamos cukrászda - kávézó oldalában.
A helyszín több szempontból is érdekes. Egyrészt az állatokat nem zavarja különösebben, hogy ott magas kultúra bontakozik ki éppen, tehát nem csöndesednek el tisztelettudóan mint ahogy a közönségnek kellene.
Másrészt itt a közelben egy forgalmas utca. Van háttérzaj rendesen, kisgyerek, tücsök, madarak, utcazaj.

A másik érdekesség, hogy a terület a zenekar felé lejt (ez persze teljesen normális), a bal oldalán kőépület a jobbon pedig fa, bokor, susnya.
Ettől meglepő lesz a szabadtéren egyébként sem létező akusztika, ugyanis a baloldalon kellemesen ide-oda pattognak a hangok, és az épület domború, úgyhogy ritkán felénk. Így, hogy baloldalt vannak az ütősök, azért csak nem alszunk el.
Persze lehet, hogy csak én képzelem be látván a dolgok ilyetén történő elrendezését.

Fél kilenckor csendesedni kezd mindenki, és röviddel ezután elkezdődik a koncert. A zenekar mintha meg lenne illetődve, esetleg bágyadt még a melegtől, halkan viszont tökéletesen szól.

Mondjuk leghátul ültem, izé ültünk B-vel. Kellemes nyáresti könnyed vonósorientált zenét hallunk, tücsök és vöcsök (nem, nem vöcsök) közreműködéssel.
Első rész vége, irány a cuki. A cukrászda nem véletlenül van a pálmaház mellett, télen biztos örülnék, most egy kicsit rosszul esik a kintinél nyirkosabb levegő, de kárpótol minket az istencsászár sütemény (sőt istencsászárok és sütemények, mert egynél nem bírunk megállni).

Kezdődik a második rész. A közönség szellősebben, van aki a teraszon maradt, van aki másik széket választott, kényelmesedünk na. A nap már régóta lement, a madarak is halkulnak. Sokkal több dallam volt ismerős, mint az első részben (nemhiába két hete még metálfeszten voltam) és a zenekar is feltámadt a hőgutából.

Pergősebb ez a második, és a negyvenkétezer-hatszázhuszonötödik Magyar Táncnál megbocsátok a mögöttem rohangáló kisgyerek anyjának, kinyílik az éjszaka. Leért a süti, az élet szép.
Tapsolunk még ráadásért, de a közönség már széled. Kár, hogy vége, egy hét múlva másik zenekar ugyanitt, a cukinál.

Az Állatkertbe egyébként héttől bemehetünk felderíteni a Pálmaház környékét, ami igen hasznos, a nem emberi közreműködők megismerése szempontjából. Is.

A Zenés Állatkerti Esték Hangversenysorozat 2006 állomásai:

MAGYAR TELEKOM SZIMFONIKUS ZENEKAR
2006. július 26., szerda 20:30 (esőnap július 27.)
Népszerű dallamok
Vezényel: Ligeti András

HOT JAZZ BAND
2006. augusztus 2., szerda 20:30 (esőnap augusztus 5.)
A jazz zene virtuóza, világhírű zenekar

MAGYAR VIRTUÓZOK KAMARAZENEKAR
2006. augusztus 9., szerda 20:30 (esőnap augusztus 12.)
Neves zeneszerzők mesterművei
Hegedűn közreműködik és vezényel: Szenthelyi Miklós

BUDAPEST KLEZMER BAND
2006. augusztus 16., szerda 20:30 (esőnap augusztus 17.)
Tradicionális zsidó népzene, világhírű előadóktól

BENKÓ DIXIELAND BAND
2006. augusztus 23., szerda 20:30 (esőnap augusztus 24.)
A dixieland muzsika hazai koronázatlan királya

Jegyek 2500 forintos egységáron kaphatók.