Főkép

Na ezzel a könyvvel érdemes óvatosan közlekedni, főleg bizonyos életkor után! Elvégre 30-40 év felett elég furán mutat a rózsaszínben játszó borító, a kapásból félreértelmezhető cím és persze a fiatal pár képe. Ne csodálkozzunk, ha a nyilvánvaló jelek alapján szexistának, a párnaforradalom kései agitátorának, vagy csak kukkoló felnőttnek tart bennünket tágabb környezetünk – feltételezve, hogy a munkába járás holtidejét olvasással töltjük.

Természetesen komoly tiniknek (14-16 év körül) kifejezetten hasznos a kötet, elvégre hadd tudja meg az egész évfolyam, milyen trendik is vagyunk, koraérettek, kíváncsiak, tapasztaltak vagy bármi egyéb elismerés, amire szüksége lehet az ember gyerekének a kamaszkor derekán.

Aztán persze szülőknek is ajánlom, főként, ha egy kicsit is kíváncsiak csemetéjük fejlődésének ezen szakaszában végbemenő mentális agybajokra. Elvégre kívülálló nem fogja fel épp ésszel, mi megy végbe azokban az okos fejecskékben, amikor a határozott vélemények keverednek némi nemi érdeklődéssel, a külsőségek és más effélék fontosságával (a külső megjelenés mondjuk később is meghatározó marad).

Egyszóval a lakosság döntő részének tanúságos élményt jelent Holly-Jane Rahlens új könyve (az előző Vilmos herceg, Maximilian Minsky meg én címen került kiadásra).

Egyszerre bájos és életszerű, amit különös módon az átlagtól teljesen eltérő szereplők felvonultatásával ér el.
Bár mi korosabbak tudjuk, a bérből és fizetésből élők csoportjától messzire esett polgárok jönnek-mennek a fejezetekben, valahogy ettől függetlenül mégis olyan hétköznapi (már-már ismerős) érzése van az olvasónak. Talán éppen azért, mert nem az anyagi helyzeten, hanem az emberi kapcsolatokon van a hangsúly, amiben semmi rendkívüli nincs (illetve van, de nem úgy, bár azért szokványostól eltérő is akad).

A központi figura Renée tizenöt éves kishölgy, apátlan, szexuálisan érdeklődő, érzelmeiben bizonytalan (a MOST dominál a hosszú távú tervezés helyett), látszólag legfontosabb problémája a nyári szünet pasiellátásának megoldása. Ami korántsem olyan egyszerű, ha az embernek népszerű anyukája van, aki országos előadókörútra megy, hogy kedvenc témájáról beszélgessen olvasókkal és szakmabeliekkel.

Eddig ez nem gázos, de ha elárulom, a kedves mama a németek közkedvelt nevelési tanácsadója (gyerekekre szakosodva), több könyvvel, saját havilap-rovattal, akkor talán mindenki megérti, miért nem kíván ebben a környezetben eltölteni hosszú heteket Renée. Ám minden hiába, a szülői határozottság ellen nincs apelláta, s kezdetét veszi egy emlékezetes nyár…