Főkép

A manapság egyre elterjedtebb femme metal, vagyis kemény alapokkal és többnyire lágy, női énekkel jellemzett, dallamos fémzene képviselői közül lassacskán lehetetlen lesz kiválasztani a valóban értékeseket, meghallgatásra érdemeseket. Az ánégyes tucatmetál persze nem eleve lebecsülendő, csupán arra nem szabad számítanunk, hogy meglepetéseket szerezzenek nekünk.

Akad azonban néhány – valójában nem is olyan kevés – banda, akik igazi egyéniségek, s zeneileg is képesek hozzátenni valamit az életünkhöz. A német, norvég és osztrák tagokból összeállt Leaves` Eyes bevallottan elfogult véleményem szerint közéjük tartozik.

Hogy miféle elfogultságra utalok?

Liv Kristine együttesének muzsikája olyan, egymástól távoli forrásokból táplálkozik, mint Enya kelta muzsikája, amit az „Amhrán” című szám idéz, a Blackmore’s Night népies reneszánsz-barokk rockzenéje, mellyel a címadó „Leaves` Eyes” rokon, valamint a korai Within Temptation hörgős férfihangot ellenpontozó melodikus női szólamokkal elvarázsolt zenéje, amire többek között a „Thorn” mennydörgő, éteri hangpárviadala emlékeztet leginkább.

Ilyen „előzményekkel” eleve nem tudom nem szeretni a banda muzsikáját. E hatások ráadásul egyedi, izgalmas folyammá olvadnak össze az albumon.

A megszólalás, elsősorban a durvább nótákban, szintén a Within Temptiation gitárhangzásait juttatja eszembe, ám inkább a Silent Force zúzásait, mintsem az Enter vagy a Mother Earth finomabb felfogású, hamisítatlanul gótikus merengéseit, vagy éppen nyersebb húrtépéseit. Mégsem lehet, szabad Within Temptation-klónnak vagy epigonnak tekinteni a hasonlóságok ellenére saját hangján megszólaló Leaves` Eyest, hiszen Mozart sem Johann Christian Bach vagy Haydn utánzójaként került be a zenetörténetbe, noha mindkét elődje stílusából sokat merített (az előbbitől ráadásul egy felettébb híressé vált témát is átemelt).

A viszonylag újsütetű csapat második albuma a norvég gyökerek apoteózisa. A történet, amely köré a lemez felépül – ha nem is zenei, legalább tematikus egységet teremtve a számok között –, a vikingek nyugati, tengeri kalandozásait meséli el, melynek végén a vad harcosak egykor elérték Amerika, saját nyelvükön Vinland partjait. A mondabeli história zeneileg is megtámogatott erejét növeli, hogy Liv Kristine nem egy dalban anyanyelvén, norvégul énekel, ezzel is aláhúzva a banda egyediségét és rendkívüli összetételét.

Jóllehet a vállalkozás nem összevethető sem a Pink Floyd legendás Fal című lemezével, sem a progresszív rockerek szimfonikus kísérleteivel – és itt inkább Jon Lordra és az Emerson, Lake & Palmerre, mintsem a Therionra gondolok –, megállapítható, hogy a Leaves` Eyes mindenképp jó irányba indult el. Zenéjük belesimul a fősodorba, mégis egyéni marad – a többségében lassan hömpölygő motívumok a klasszikus gótikus vonal és a modern, kissé folkos és nyomokban popos metál kellemes elegyével szórakoztat.

Az együttes tagjai:
Liv Kristine Espanaes Krull - ének
Alexander Krull - ének, programozás
Mathias Röderer - gitár
Thorsten Bauer - gitár
Chris Lukhaup - basszusgitár
Moritz Neuner - dob és ütőhangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Vinland Saga
2. Farewell Proud Men
3. Elegy
4. Solemn Sea
5. Leave’s Eyes
6. The Thorn
7. Misseri (Turn Green Meadows into Grey)
8. Amhrán (Song of the Winds)
9. New Found Land
10. Mourning Tree
11. Twilight Sun
12. Ankomst
13. Elegy (videoklip)

Diszkográfia:
Lovelorn (2004)
Vinland Saga (2005)
Legend Land (EP, 2006)

Njord (2009)

Meredead (2011)

Symphonies Of The Night (2013)