FőképHa a Black Sabbath tagjai negyed századdal később születve alakítanak bandát, akkor szinte egészen bizonyosan Kornnak nevezték volna el magukat. A birminghami (Anglia, nem Alabama, USA) ős-metál formáció és a kaliforniai Bakersfield-beli csapat között csupán elsőre tűnhet erőltetettnek a párhuzam.
Ha viszont belegondolunk, mennyire meghatározó mindkettejük esetében egyrészt az egészen jellegzetes hangzás, másrészt a nem különösebben képzett, mégis pontos és feledhetetlenül egyéni ének, és hogy milyen hatalmas hatást gyakorolt mindkét banda az utánuk gitárt ragadó nemzedékekre, nyilvánvalóvá válik az analógia.

Ugyancsak a Black Sabbath koncertfelvételeihez hasonló nyersesség és elementaritás jellemzi a Korn eddigi első élő albumát, mely néhány egyedi, vagy csupán ritkán hallható felvétellel egészült ki.
„Fieldy” Arvizu basszushúrjai mintha önálló életet élnének: némiképp a funky-együttesek bőgőseinek ujjrácsapásos-felrántásos technikáját idézik, másrészt mintha egy egész oktávval leeresztették volna őket, és úgy rezegnének - lényegében fesztelenül - a hangszedők előtt.

Mennyire különbözik mindez a klasszikus hard rock és heavy metal döngicsélő, zúgó vagy kellemesen melldöngölő basszusaitól, ahogy annak idején Tony Iommy és Ozzy Osborne tűnt forradalmian újnak a többi rock-and-roll banda között!
Ám ismerjük az átmenetet is, hiszen a Sabbath és a Korn közötti láncszemként is felfogható Faith No More a numetalosokétól már nem sokban eltérő hangzásokkal kísérletezett.

No de ez, mármint hogy a Korn kifejezetten Kornosan szól még a koncerteken is, nem különösebben meglepő. Annál váratlanabb viszont a Pink Floyd legendás „Another Brick In The Wall” című „slágerének” felcsendülése az albumon.
A Fal (film és duplalemez) talán leghíresebb dala valóban új életre kel a kaliforniai fiúk feldolgozásában, és nem kizárt, hogy forradalmi újszerűségével meggyőzi a mai tizenéveseket arról, hogy érdemes régebbi, ráadásul nem metál zenéket is meghallgatniuk.

Akik viszont 2003-ban látták az „MTV ICON: Metallica” című műsort, melyben a Los Angeles-iek első albuma megjelenésének húszéves évfordulóján tisztelegtek az „agg” rock-ikonok előtt zenésztársaik, azok biztosan nem feledték el a „One” többieké közül kiemelkedő feldolgozását, melyhez hasonlóan jól akkor legfeljebb pár együttes produkciója sikeredett.

A harmadik feldolgozás, az „Earache My Eye” a Cheech and Chong komikusduó Beavis és Butthead „remekléseit” idéző dala - legalábbis a Korn feldolgozásában.
Ebből is kitűnik, hogy a nagyszerű videoklipekkel és a slágerlisták csúcsai felé törő, még nagyszerűbb albumokkal és maxira kimásolt nótákkal megszilárdított hírnevű Korntól sem áll távol a humor, ahogy az a Deftones esetében is kiderült már.

A valódi Korn-rajongókat felesleges lenne arra bíztatni, hogy vegyék, de legalábbis hallgassák meg az első élő Korn-albumot - úgyis megteszik.
Aki viszont még nem látta a banda egyetlen koncertjét sem (vagy látta, de nem tántorította el a tavalyi Sziget fesztiválon hatalmas csalódást okozó, túl rövidre szabott fellépésük), viszont megmozgatta fantáziáját az MTV vagy aVH1 rock-blokkjaiban időnként feltűnő „Freak On A Leash” videója, esetleg más, ritkább képi megnyilvánulásuk, annak érdemes próbát tennie, hátha bejön neki a lemez, és idővel (jó néhány, egyre beleéltebb meghallgatás után) akár odáig is eljuthat, hogy elkezdi begyűjteni a soralbumokat.

Az együttes tagjai:
Brian „Head” Welch - gitár
David Silveria - dobok
Fieldy - basszusgitár
James „Munky” Shaffer - gitár
Jonathan Davis - ének és duda

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Did My Time
2. Blind
3. Falling Away From Me
4. Right Now
5. Got The Life
6. Here To Stay
7. Freak On A Leash
8. Another Brick In The Wall (Parts 1, 2, 3)
9. One
10. My Gift To You
11. A.D.I.D.A.S.
12. Earache My Eye
13. Proud

Diszkográfia:
Korn (1994)
Life Is Peachy (1996)
Follow The Leader (1998)
Issues (1999)
Untouchables (2002)
Take A Look In The Mirror (2003)
See You On The Other Side (2005)
Live and Rare (2006) – ritkaság / koncert
Chopped, Screwed, Live and Unglued (2006) – ritkaság / koncert
MTV Unplugged: Korn (2007) – koncert
[Untitled] (2007)
Korn III: Remember Who You Are (2010)