Főkép

Nem kevés irigységgel követem figyelemmel a svéd muzsikát, azon belül is a jazzt. Rengeteg remek zenész, vibráló, szinte forrongó zenei élet. A főleg jazzpalettának eddig a könnyebb végét hallgattam, de Anders Widmarkkal új vizekre evezhettem. A pianista weboldala meglehetősen szűkszavú az életrajzi adatokat tekintve, és az eddigi lemezei sem segítettek sokat, hogy elrakjam őt valahova.

A ’63-ban született Anders Widmark egyike volt az elsőknek nemcsak Európában, hanem a világon is, aki a jazzt keverte az aciddel. Elég meghallgatni az 1992-ben megjelent Anders Widmark and The Soul Quartet című lemezét, mely itt-ott a Young-Holt Unlimitidet idézte, és valóban úttörője az acid jazz műfajnak.

Következő albuma egy remek, straight jazzlemez volt, Freewheelin’ címmel 1995-ben, aztán 1997-ben jelent meg a 2004-es albumot előrevetítő Psalmer című trióalbuma, amin klasszikus, főleg egyházi, vallásos zenei témákat dolgozott fel. Közben készített még egy éterien szép, a jazz és pop határán ingadozó albumot Sara Isaksson énekesnővel, majd feldolgozta Bizet Carmen című operáját jazztrióra, hogy 2004-es albumával végleg összezavarjon.

A jazz és a klasszikus zene fúziója nem újkeletű dolog. Elég ha Claude Bollingra, a Swingle Singersre vagy a Modern Jazz Quartetre gondolunk. Az MJQ 1974-es Blues on Bach című albuma máig a műfaj egyik sarokköve.
Aztán persze megjelent a színen a fantasztikus Jacques Loussier frenetikus átdolgozásaival. Azaz Widmark semmi újat nem talált ki.

Illetve dehogyisnem. A Hymn című albumon főleg 16-17. századi egyházi és vallásos szerzemények feldolgozásai hallhatóak. Widmark az alaphangulatot Bach egyik egyházi művének átiratával teremti meg, és hasonló szellemben is folytatja. Nem tudom, a feldolgozások javarészét honnét vette, mert egyik szerző obskurusabb, mint a másik, de nem is ez a lényeg. Hanem Widmark átiratai és játéka.

Hangszerkezeléséből, harmóniavilágából nyilvánvaló, hogy komoly klasszikus képzést kaphatott gyerekkorában. Végtelen finomságúak a futamai, a billentése, dallamvezetései pedig egyszerre hagyományőrzők és modernek. Nehéz egy olyan pasiról írni, aki egymaga ül a zongorája előtt, és 5-600 éves egyházi énekek átiratait játssza. Annyira intim és egyedi a zenéje, hogy maximum körbelőni tudom, mit hallgatunk.

Egyfelől nehéz kiverni az embernek a fejéből John Lewist, az MJQ atyját, aki számos szólólemezén foglalkozott hasonló témákkal. Ugyanakkor pedig nehéz szabadulni Bill Evanstől is, akire a bonyolult harmóniák és egyfajta távolságtartó előadásmód a jellemző. Widmark kettejük keveréke, illetve mégsem. Futamai egyértelműen korhűek, billentése (és nem utolsó sorban bal keze) elképesztően könnyed, de minden szerzeményben ott van – ha csak pár hang vagy ritmusváltás erejéig – a modern, a jazz, a ma.

Az átiratok önmagukért beszélnek, a legbeszédesebbek azonban Widmark saját szerzeményei, nevezetesen a lemez három utolsó felvétele. A pianista tökéletesen tartja magát a kor szelleméhez, és csak sokadik hallgatásra tűnik fel, hogy ezek nem átiratok. Widmark saját nótái líraiságukban és szépségükben felveszik a versenyt a németalföldi és svéd szerzők műveivel, érzésükben pedig talán még le is hagyják őket.

Különben tényleg meg vagyok lőve. Itt szól egy hihetetlenül intelligens, művelt, gyönyörű, egyszerűen összetett és összetetten egyszerű zene, amit leginkább egy skandináv éjszaka közepén hallgatnék valahol az erdő közepén, és próbálok fogást találni a lemezen. Nem megy.

Illetve annyiban megy, hogy fantasztikus, amit hallok. Aki csendes estéken csak elgondolkodna, és ehhez keres aláfestést, az ezzel a lemezzel nem tévedhet. Ahogy az sem, aki szeretne belemerülni egy már-már rejtvényszerűen összetett, utalásokkal teletűzdelt, csodálatosan eljátszott, éterien szép zenébe, ami minden egyes hallgatással új megfejtést igényel.

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Din nad star vakt omkring mitt hus
2. Beklaga av allt sinne
3. Vakna upp! En stämma bjuder
4. Pa dig jag hoppas, Herre kär
5. I döens bojor Kristus lag
6. Bort med tanken, sorgsna hjärta
7. Din klara sol gar ater opp (version 1)
8. Jesus, du min glädje
9. Fantasi över "Din nad star vakt omkring mitt hus"
10 Min själ skall lova Herran
11 Jesus Kristus är var hälsa
12 O min Jesu, dit du gatt
13 Din klara sol gar ater upp vers.2
14 Fantasi över "O min jesu, dit du gatt"
15 Fantasi över "Pa dig jag hoppas, Herre kär"
16 Din nad star vakt omkring mitt hus (version 2)