FőképZene: David Yengibarjan
Főszereplők: Tallós Rita, Hacser Józsa, Csuja Imre
Gyártó: Budapest Film / Tivoli Film
Magyarországi forgalmazó: Budapest Film
Magyarországi mozibemutató: 2003. január 16.
A DVD megjelenési dátuma: 2003. október 28.
Listaár: 4500 Ft

Vannak filmek, melyekről nem lehet, nem szabad írni. A Szerelemtől sújtva is közéjük tartozik.
Hogy mégis tollat - vagyis klaviatúrát - ragadok egy újranézés apropóján, annak oka igencsak kézenfekvő: ennél keményebb, őszintébb, megrázóbb filmet nem sokat láttam még a rajongó, szenvedélyektől fehéren izzó, viszonzottságában is gyötrő, ugyanakkor teljes valójában beteljesülhetetlen szerelem témájában.

A filmnek sikerül úgy vallania kemény tabukról, hogy nem undorít, semmilyen formában sem taszít, és úgy idegenít el a helyzettől, hogy ezzel egy időben azonosulni tudunk bármelyik - hangsúlyozottan bármelyik - szereplővel.
Az alapkonfliktust egy régóta kínzó szerelmi háromszög végnapjainak gyötrő tehetetlensége adja.

Tibor, a sikeres író, hosszú évek óta titkolja viszonyát gyámlányával, aki tizenhárom évesen adta oda magát neki.
A csábítás egyértelműen kölcsönös és leküzdhetetlen vonzalomból fakadt, és így - bár korunk könyörtelenül elítéli az efféle viszonyt -, a bűn nem a pedofília tényéhez köthető, hanem ahhoz a lányt és önmagát is hitegető, hazug „szerelemhez”, amely inkább jelentett művészi ihletet, mintsem kiteljesítő, emberi érzelmeket.

A szerelem hőfokából, kilátástalanságából, és a működőképes alternatívákat kiküszöbölő, a végső választást kikényszerítő események sorából könnyen kikövetkeztethető a végkifejlet. Mégis sokkolnak a drámai tetőpontot megjelenítő képsorok, és olyasmit ígérnek (és nem csupán ígérnek, adnak is), amivel manapság felettébb ritkán találkozunk: igazi megtisztulást, valódi katarzist.

A film végén kinyíló, a nyomasztó sorsszorongatottságból a feldúlt mindennapok trivialitásába váltó történet lassan lecsengő disszonanciáit csak néma merengéssel, lelkünk poklának legmélyebb bugyraiba leszállva dolgozhatjuk fel. Olyan érzésünk támad, mintha imát hallgatnánk, mormolnánk magunkban - egy bűnös, vergődő lélek könyörgését a megváltásért.

Nem meglepő, hogy ennyire meghatott a történet. Sas Tamás filmjeivel szemben már a Presszó óta teljesen elfogult vagyok.
Ha nem is ő az egyetlen rendező, aki képes döbbenetesen megnyirbált, jószerével puritán eszközökkel örvénylően felkavaró mélységekbe és magasságokba juttatni a tényleges művészetre érzékeny nézőket, a rögzített kamerás, avagy jelen esetben szinte mindvégig egyszereplős dráma utolérhetetlen mestere.

Minimalizmusa az amerikai irodalom kortárs klasszikusaiéval azonos fajsúlyú, jóllehet nem Ellis transzgresszionális szatíráit (az egy Nullánál is kevesebb kivételével), sokkal inkább Carver líraibb, az előzmények és következmények ismeretlensége ellenére - vagyis éppen emiatt - katedrálisként felépülő életképeit juttatja eszembe.

A Sas Tamás-Ragályi Elemér párosra emellett mindenki másnál jobban ráillik a képfestő elnevezés.
Talán közhelyszerű a megállapítás, hogy Greenaway filmjeivel és a Leány gyöngy fülbevalóval-lal legfeljebb az ő klasszikus festői érzékük veheti fel a versenyt. Minden képsor, minden beállítás önmagában vizuális revelációt jelent.
A színek, a vonalak harmóniája és esetleges disszonanciái mind-mind önmagukban is jelentéshordozók.

Szükségtelen ide bombasztikus kísérőzene, vagy nyaktörő kaszkadőrbravúrokkal teli akció, a dráma puszta ereje magával sodor, leterít, a kárhozat futóhomokjára visz minket. Ám ebből az alvilági utazásból van visszaút. S újra és újra leszállni vágyunk majd, hogy a fertelem mocskában meghentergőzve megtisztulást nyerhessünk.

Roppant erejű film, roppant erejű alakítással. Kiváló rendezés, és még kiválóbb fényképezés. Ennél többet nem adhat film, a Szerelemtől sújtva mégis többet ad. Szerelem és halál kölcsönösen pusztító diadalát, az élet keserűségének tükrét - magát a csalfa mindenséget.

A DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar DD 2.0
Felirat: magyar, magyar halláskárosultaknak, angol
Kép: 1,78:1 (4:3)

A DVD-kiadás extrái:
Audiokommentár Sas Tamással és Szekeres Dénessel
Előzetes
Fotógaléria
Rádiószpot
Filmográfiák
A produkciós cég bemutatása